PrzepisProste przepisyZa ten przysmak Dua Lipa dałaby się pokroić. Słoiczek kosztuje kilka złotych

Za ten przysmak Dua Lipa dałaby się pokroić. Słoiczek kosztuje kilka złotych

"Co byłoby ostatnim przysmakiem, który chciałabyś skosztować przed śmiercią?" – spytano niedawno słynną piosenkarkę. "Ajwar" – odpowiedziała bez wahania Dua Lipa. Pasta przyrządzana z papryki, bakłażana i czosnku to pyszny dodatek do mięs i warzyw, zwłaszcza pieczonych. Jak ją przyrządzić?

Dlaczego Dua Lipa pokochała ajvar?
Dlaczego Dua Lipa pokochała ajvar?
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram

23.08.2023 19:47

Nie wszyscy zapewne wiedzą, że Dua Lipa, jedna z najpopularniejszych współczesnych wokalistek, ma korzenie na Bałkanach. W latach 90. rodzice gwiazdy wyemigrowali do Wielkiej Brytanii z albańskiego Kosowa. Choć piosenkarka urodziła się w Londynie, nie zapomina o ojczyźnie swoich przodków, często ją odwiedza, a w 2022 roku została nawet mianowana honorowym ambasadorem Kosowa.

Dua Lipa uwielbia też bałkańską kuchnię. W popularnym internetowym magazynie kulinarnym "First We Feast" przyznała, że bardzo lubi ajwar i wywołała… kontrowersje. Według gwiazdy paprykowa pasta to przysmak albański, choć w programie zaprezentowano słoik z etykietą "Leskovački Ajvar", słynny produkt pochodzący z Serbii, która od dawna jest w konflikcie z Kosowem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko Serbowie i Albańczycy spierają się o pochodzenie paprykowego specjału. Także w Macedonii ajwar uchodzi za danie narodowe. Dziś trudno rozstrzygnąć ten spór.

Nie zmienia to jednak faktu, że pasta jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych czy grillowanych mięs, można nim posmarować kanapkę z wędliną lub stosować jako zamiennik keczupu, np. do parówek. Po podgrzaniu stanie się znakomitym sosem do makaronu.

Ajwar – co w nim siedzi

Ajwar jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, co zawdzięcza warzywnym składnikom, przede wszystkim papryce będącej skarbnicą witaminy C, silnego antyoksydantu, wzmacniającego system odpornościowy organizmu.

Warzywo dostarcza także dużo karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza przekształcającego się w organizmie w witaminę A, która przeciwdziała problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomaga utrzymać zdrową skórę.

Nie mniej wartości ma inny składnik ajwaru, czyli bakłażan, którego kiedyś nazywano gruszką miłości, ponieważ uchodził za bardzo skuteczny afrodyzjak. Pierwsze wzmianki o uprawie tych warzyw pochodzą z Chin, z V wieku przed naszą erą, choć przypuszcza się, że w Azji spożywano je jeszcze wcześniej. Bakłażan składa się w 90 proc. z wody, ale resztę stanowią bardzo cenne witaminy, minerały i inne związki organiczne, w tym odpowiadające za charakterystyczną fioletową barwę antocyjany, wykazujące właściwości antynowotworowe i przeciwutleniające.

ajvar
ajvar© Getty Images | Wirestock

Przepis na ajwar

Bazę ajwaru stanowi oczywiście papryka. Na Bałkanach wykorzystuje się najczęściej odmianę zwaną Kurtovska Kapija (znaną również jako Ajvarka), w innych częściach Europy nazywaną Red Bull Horn lub Corno di Torro Rosso. Jednak z powodzeniem możemy też użyć słodkiej papryki uprawianej w Polsce.

Paprykę (4 sztuki) oraz ponacinanego bakłażana pieczemy w piekarniku lub na grillu, 30-40 minut, aż warzywa staną się mocno rumiane i miękkie. Pozostawiamy je do ostygnięcia, na około godzinę.

Z papryk i bakłażana usuwamy skórkę, dodajemy czosnek (2 ząbki) i wszystko miksujemy na dość gładką masę. Dodajemy na patelnię z rozgrzaną oliwą, doprawiamy octem winnym (3 łyżki), solą i świeżo zmielonym pieprzem, dusimy na małym ogniu przez dwie godziny, od czasu do czasu mieszając.

Gotowy ajwar przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy. Po otwarciu spożywamy go w ciągu 3-4 dni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
gwiazdydua lipaajvar
Wybrane dla Ciebie