Zajadamy się, bo myślimy, że są zdrowe. Rujnują wątrobę bardziej niż alkohol

Smażone mięso niekorzystanie wpływa na stan wątroby
Smażone mięso niekorzystanie wpływa na stan wątroby
Źródło zdjęć: © Canva | khunkorn

01.10.2024 10:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dieta ma niebagatelny wpływ nie tylko na wygląd naszej sylwetki, ale też samopoczucie oraz ogólną kondycję organizmu. Styl życia, w tym sposób odżywiania, może warunkować wystąpienie chorób oraz długość życia. Dlatego też warto świadomie podchodzić do zakupów i komponowania posiłków, wystrzegając się produktów, które - spożywane regularnie - mogą niekorzystnie wpłynąć na stan organizmu.

Oczywiście nie chodzi tutaj o demonizowanie mięsa czy ryżu, a wskazanie, że niektóre produkty nie powinny być stałym elementem diety, a jedynie jej sporadycznym dodatkiem. We wszystkim potrzebny jest umiar, ponieważ, wspominając znamienne słowa Paracelsusa: "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerwone mięso

Na pierwszym miejscu warto wskazać czerwone i przetworzone mięso, którego nadmierne spożycie może działać prozapalnie, być pośrednią przyczyną powstawania nowotworów, w tym raka wątroby. Co więcej, w lipcu 2023 r. w naukowym magazynie "European Heart Journal" opublikowano badanie, które analizuje wpływ czerwonego mięsa na zdrowie człowieka. Autorzy artykułu stwierdzili, że częste spożywanie czerwonego mięsa jest powiązane z chorobami układu sercowo-krążeniowego, takimi jak choroba niedokrwienna serca, udar i niewydolność serca. Ponadto zbadano związek między czerwonym mięsem a cukrzycą typu 2 oraz cukrzycą ciążową. Badacze podkreślają, że spożywanie już tylko 50 gramów przetworzonego czerwonego mięsa dziennie, co odpowiada dwóm plasterkom dowolnej wędliny, wystarczy, aby zwiększyć ryzyko wspomnianych schorzeń.

Białe pieczywo, makaron i ryż

Cukry proste obecne w bułkach pszennych, makaronie czy ryżu charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Dieta bogata w te produkty powoduje gwałtowne wzrosty poziomu cukru, co zmusza trzustkę do produkcji insuliny. Może to prowadzić do insulinooporności, która jest jednym z czynników sprzyjających niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby. Ponadto produkty z wysokoprzetworzonej mąki są ubogie w błonnik.

Mąka rafinowana jest pozbawiona większości wartości odżywczych
Mąka rafinowana jest pozbawiona większości wartości odżywczych© Canva | rodrigobark

Smażony kurczak w panierce

Smażone potrawy w głębokim tłuszczu, jak kurczak w panierce, są źródłem tłuszczów nasyconych. Dieta bogata w te tłuszcze przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej i insulinooporności, co może prowadzić do uszkodzeń wątroby, takich jak zbliznowacenia i marskość.

Chipsy i inne słone przekąski

Słone przekąski, zwłaszcza chipsy, zawierają dużo tłuszczu, ale głównym problemem jest sól, która wpływa na ich smak. Nadmiar soli może prowadzić do nadciśnienia oraz zwłóknienia wątroby.