PrzepisCiastaZamiast zwykłego przekładańca, zrób mikado. Wszyscy będą błagać o przepis

Zamiast zwykłego przekładańca, zrób mikado. Wszyscy będą błagać o przepis

Kiedy padało hasło, że w planie jest ciasto mikado, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekali, aż pojawi się na stole. Zapach czekolady roznosił się po całym domu, a każdy kęs tego ciasta był prawdziwą ucztą. Chociaż przygotowanie jest dość czasochłonne, to warto na ten deser poczekać.

Ciasto Mikado
Ciasto Mikado
Źródło zdjęć: © Pyszności

24.10.2024 12:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kruche blaty przełożone kremem, otulone pyszną polewą czekoladową to deser, któremu nie sposób się oprzeć. Znakomicie sprawdzi się na święta, urodzinowe przyjęcia, rodzinne spotkania czy inne mniejsze i większe okazje. Zastąpi tort i będzie smaczną odmianą od klasycznych serników czy szarlotek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Mikado - przekładaniec z kremem

Nazwa tego ciasta może pochodzić od japońskiej gry planszowej, w której gracze usuwają patyczki bez ruszania innych - podobnie jak warstwy w tym cieście układają się jedna na drugiej. Składa się z wielu cienkich warstw, które nadają mu delikatności i kruchości.

Ciasto Mikado - Pyszności
Ciasto Mikado - Pyszności© Adobe Stock

To przepis tylko pozornie skomplikowany, ale przy tym dość czasochłonny. Za przygotowanie warto zabrać się dzień wcześniej, bo ciasto powinno odstać przynajmniej kilkanaście godzin. Jest jednak tak smaczne, że zdecydowanie warto poczekać.

Składniki:

Krem:

  • 3 żółtka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1-1,5 puszki mleka skondensowanego,
  • 340 g masła.

Ciasto:

  • 7 łyżek masła,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 450 g mąki pszennej.

Dekoracja:

  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • orzechy do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kremu. W rondlu wymieszaj trzepaczką żółtka z cukrem. Powoli dodawaj mleka, cały czas mieszając, aż cukier i jajka się rozpuszczą.
  2. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  3. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż mieszanina zgęstnieje i będzie oblepiać tył drewnianej łyżki. Nie przestawaj mieszać, aby krem się nie przypalił. Nie gotuj, aby jajka się nie ścięły.
  4. Zdejmij z palnika i wystudź.
  5. Miękkie masło ubij. Dodawaj stopniowo wystudzony krem oraz mleko skondensowane
  6. Przejdź do ciasta. Ubij miękkie masło, dodając do niego jajka.
  7. Następnie wymieszaj kwaśną śmietanę wraz z sodą i dodaj do masła.
  8. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie ciasto. Wyrabiaj tylko do połączenia składników.
  9. Podziel ciasto na 13-14 kawałków i uformuj kulki.
  10. Rozwałkuj dwie kulki na posypanej mąką powierzchni na okrąg nieco większy niż okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm.
  11. Umieść dwa rozwałkowane ciasta na tylnej stronie blachy do pieczenia rolady lub blaszki do ciasteczek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez około 5-7 minut, aż lekko się zrumienią. Powtórz czynność z resztą ciasta.
  12. Blaty przekładaj przygotowanym kremem.
  13. Następnie połóż na wierzchu deskę do krojenia, a następnie umieść coś ciężkiego na desce, by dociążyć ciasto.
  14. Odstaw na 24 godziny, nie chowaj do lodówki.
  15. Następnego dnia ubij śmietankę z cukrem oraz kakao.
  16. Udekoruj ciasto polewą i orzechami.

Ciasto najlepiej serwować w temperaturze pokojowej. Smacznego!

przepisInspiracjedesery