PrzepisPrzekąskiZapomniane jesienne warzywo. Z jednego powodu powinny zajadać przede wszystkim panie

Zapomniane jesienne warzywo. Z jednego powodu powinny zajadać przede wszystkim panie

Dlaczego warto jeść cykorię?
Dlaczego warto jeść cykorię?
Źródło zdjęć: © Canva | double_p

28.09.2024 13:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest chrupiąca i soczysta, ma delikatny smak z wyczuwalnymi gorzkimi nutami. Świetnie odnajduje się w jesienno-zimowym menu, bo właśnie na ten okres przypada sezon na cykorię. Liczne odmiany, kształty i kolory oraz bogactwo dobroczynnych składników powinny przemówić za tym, by spojrzeć na cykorię przychylniejszym okiem.

Cykoria przywędrowała z Belgii, gdzie początkowo wykorzystywano jedynie jej korzeń. Z czasem odkryto, że jej lekko gorzkie liście również są jadalne. Sezon na cykorię przypada na okres jesienno-zimowy (rozpoczyna się w Polsce w listopadzie i trwa aż do kwietnia), choć teoretycznie można uprawiać ją przez cały rok. Mimo łatwej dostępności rzadko kiedy cykoria gości na naszych talerzach. Dlatego też warto dowiedzieć się więcej na temat tego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości zdrowotne cykorii

Cykoria to roślina z rodziny astrowatych. Warzywo zawiera m.in. witaminy: A, B1, B2, C, E i K, a także żelazo, selen, cynk, wapń, potas, fosfor oraz kwas foliowy. Jest to również idealny wybór dla osób dbających o linię, ponieważ w 100 g cykorii znajduje się jedynie 21 kcal.

Cykoria jest szczególnie cenna dla kobiet - odmładza skórę oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Ponadto jest źródłem kwasu foliowego, który wspiera zdrowie ciężarnych i gospodarkę hormonalną, a także wpływa pozytywnie na laktację (w przypadku kobiet w ciąży warto skonsultować ze swoim lekarzem wdrożenie do diety cykorii). Witamina A znajdująca się w cykorii poprawia stan skóry, opóźnia proces starzenia, wzmacnia włosy i paznokcie. Dodatkowo cykoria wspomaga odchudzanie, poprawiając przemianę materii i perystaltykę jelit. Roślina ta odtruwa organizm i pomaga w dolegliwościach wątrobowych oraz obniża cholesterol.

Istnieje wiele odmian cykorii
Istnieje wiele odmian cykorii © Canva | frederique wacquier

Jak jeść cykorię? Przepis na cykorię na ciepło

Znanych jest wiele odmian cykorii, jednak do najpopularniejszych należą: cykoria zwyczajna o lancetowatych liściach oraz jasnoniebieskich kwiatach, cykoria sałatowa (np. radicchio o czerwonych liściach, które mają dość ostry smak oraz cykoria żółta, która ma gorzki smak), cykoria endywia (kędzierzawa), która ma kędzierzawe jasne liście i cykoria korzeniowa (oraz jej biała odmiana), której korzeń wykorzystuje się do produkcji kawy.

Najczęściej wykorzystywana do sałatek cykoria żółta doskonale komponuje się serwowana z sosem winegret podkreślającym jej smak. Jej goryczkowy posmak zrównoważą jabłka, gruszki czy pomarańcze. Idealnie łączy się z serami, np. fetą, gorgonzolą czy serami pleśniowymi, a także z pestkami dyni, orzechami czy rodzynkami. Sztywne liście cykorii mogą stanowić estetyczny i oryginalny dodatek do potraw.

Cykoria może stanowić też główny składnik dania. Doskonale sprawdzi się podana na ciepło i lekko skarmelizowana.

Składniki:

  • 8 główek żółtej cykorii,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Główki cykorii przekrój na pół wzdłuż, a następnie usuń z nich głąbiki, czyli zgrubiałą stożkową łodygę, z której wyrastają liście.
  2. Na rozgrzanej oliwie ułóż połówki cykorii wnętrzem do dołu. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Kiedy jedna strona zarumieni się, przekręć warzywo na drugą.
  4. Kiedy cykoria z obu stron będzie zarumieniona, dodaj ocet balsamiczny, a następnie polewaj warzywo mieszanką tłuszczu i octu.
  5. Smaż całość ok. 2-3 minuty.
  6. Gotową serwuj z chrupiącą grzanką.
cykoriawarzywa liściasteprodukty spożywcze