InspiracjeZapomnieliśmy o tym zdrowym przysmaku. Dostarcza solidnej porcji łatwo przyswajalnego białka

Zapomnieliśmy o tym zdrowym przysmaku. Dostarcza solidnej porcji łatwo przyswajalnego białka

Śledź to ryba o bardzo dużych walorach kulinarnych. Można go przygotowywać na wiele sposobów, wykorzystując także ikrę – przysmak bardzo ceniony niegdyś w polskiej kuchni, a obecnie niemal zapomniany. Jakie pyszności przygotujemy ze śledziowych jajeczek?

ikra
ikra
Źródło zdjęć: © Getty Images | Jonathan Austin Daniels

08.09.2023 14:35

Już przed wieloma wiekami śledź stanowił ważny składnik jadłospisu Polaków, zwłaszcza mieszkańców północnych regionów kraju. Dowód znajdziemy na tworzonej przez ministerstwo rolnictwa liście produktów tradycyjnych, gdzie znajduje się mnóstwo przysmaków przygotowywanych z tej ryby. Nasi przodkowie wykorzystywali chętnie także śledziową ikrę, która dziś jest specjałem niemal zapomnianym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowotne działanie ikry śledziowej

Ikra śledzia, podobnie jak mięso tej ryby, posiada bardzo duże walory odżywcze. Przede wszystkim dostarcza solidnej dawki białka, łatwo przyswajalnego przez organizm oraz pełnowartościowego, zawierającego niemal wszystkie niezbędne aminokwasy i to w proporcjach, jakie najbardziej odpowiadają zapotrzebowaniu człowieka.

Wśród nich znajdziemy m.in.: lizynę (niezbędną dla utrzymania dobrej kondycji mięśni i kości, a także produkcji licznych hormonów czy enzymów), metioninę (uczestniczącą w niemal każdym procesie metabolicznym i pomagającą w usuwaniu szkodliwych toksyn) czy cysteinę (potrzebną do wytwarzania keratyny i kolagenu – związków ważnych dla ładnego wyglądu skóry, włosów czy paznokci).

Śledziowe jajeczka to także dość bogate źródło witamin, szczególnie D, B6 i B12 oraz cennych mikroelementów: potasu, fosforu czy zbyt rzadko spotykanego w naszej diecie selenu, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymuluje system odpornościowy.

Ikra kryje w sobie również bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, przyspieszających procesy metaboliczne, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspierających wzrok (wpływają na lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego i znacząco zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej), przyczyniających się do obniżenia ciśnienia oraz poziomu "złego" cholesterolu LDL – jednego z głównych sprawców chorób układu krążenia, np. miażdżycy, zawału czy udaru mózgu.

Wykorzystanie ikry śledziowej w kuchni

Ikra śledziowa jest bardzo ceniona w kuchni japońskiej, gdzie często jest jedzona pod postacią kawioru. Zdaniem smakoszy niczym nie ustępuje znacznie bardziej modnemu przysmakowi z jajeczek jesiotra. Kawior ze śledzia możemy czasem kupić w niektórych delikatesach, jednak wcześniej warto przeczytać skład produktu, który powinien ograniczać się tylko do rybiej ikry i soli (jej zawartość nie powinna przekraczać 5 proc. wagi całości). Unikajmy specjałów wzbogacanych substancjami konserwującymi i wzmacniającymi smak.

Ikra śledziowa
Ikra śledziowa© Adobe Stock | leejoongyeul

Podobny przysmak możemy też przygotować samodzielnie. Osoloną ikrę śledzia (jest niekiedy dostępna w dobrych sklepach rybnych lub Internecie) moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją co pewien czas. Następnie pozbywamy się błony i włókien, wyciskając same jajeczka. Dodajemy posiekany tymianek, trochę oliwy, sól oraz pieprz i delikatnie blendujemy, aż do uzyskania konsystencji gęstego musu.

Wybrane dla Ciebie