Zapomnij o mdłej i sflaczałej papryce w słoikach. Rączka ma patent, żeby wyszła chrupiąca
Koniec lata to czas na wekowanie. Wśród najpopularniejszych przetworów z warzyw jest papryka konserwowa. Znany kucharz Remigiusz Rączka ma sposób na to, by pozostała idealnie chrupiąca nawet po długich miesiącach leżakowania.
Marynowana papryka to świetne uzupełnienie dań obiadowych, przede wszystkich tych z mięsem w roli głównej. Nie brakuje również amatorów dodawania jej na kanapki, wkrajania do sałatek czy po prostu podjadania ze słoika. Przepis jest prosty, ale wiele osób narzeka, że papryka wyjęta później ze słoika jest rozmiękła. Poszukiwacze chrupania powinni wypróbować przepis Remigiusza Rączki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Chrupiąca papryka ze słoika
Wystarczy zblanszować paprykę, zamiast jej gotować, a zachowa ona chrupkość i jędrność. To właśnie zbyt długie gotowanie, a nie zalewa czy ocet, sprawia, że papryka staje się sflaczała. Znany szef kuchni radzi, by przed dodaniem papryki do słoików, zblanszować ją, czyli na krótką chwilę wrzucić do wrzątku, a następnie błyskawicznie przełożyć do lodowatej wody. Można nawet dodać do niej kostki lodu. Ten zabieg zatrzymuje proces gotowania, dzięki czemu papryka zachowa swój piękny kolor, a także sprężystość i chrupkość.
Składniki:
- 1,8 kg papryki czerwonej,
- 1 cebula,
- 12 liści laurowych,
- 24 kulki ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 6 ząbków czosnku,
- 6 gałązek świeżego tymianku,
- 1 marchewka,
- 24 kulki pieprzu ziarnistego,
- 1,2 l wody,
- 400 ml octu spirytusowego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka soli kamiennej,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj i pokrój na szerokie paski. Dokładnie usuń z niej gniazda nasienne.
- W garnku zagotuj wodę, wrzuć warzywa i gotuj przez minutę.
- Wyjmij paprykę i od razu przełóż do miski z lodowatą wodą.
- Słoiki dobrze umyj i wyparz.
- Warzywa obierz, cebulę pokrój na cząstki, marchew podziel na plasterki.
- Do każdego włóż obrany ząbek czosnku, kawałek obranej cebuli, goryczę, plaster marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz olej.
- W słoikach umieść pokrojoną paprykę.
- Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i zagotuj.
- Wlej ocet, zdejmij z palnika.
- Paprykę w słoikach zalej gorącą zalewą. Powinna całkowicie przykryć kawałki warzyw. Dobrze zakręć.
- Dno garnka wyłóż czystą ściereczką i wstaw słoiki.
- Zalej wodą tak, aby sięgała do 3/4 wysokości.
- Pasteryzuj przez 20 minut od zagotowania.
- Ostrożnie wyjmij z garnka i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Gotowe słoiki z papryką przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Najwcześniej po tygodniu możesz zabrać się za zajadania, ale daj jej minimum 14 dni, żeby dobrze przeszła smakiem. Smacznego!