WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Zapomnij o mdłej i sflaczałej papryce w słoikach. Rączka ma patent, żeby wyszła chrupiąca

Koniec lata to czas na wekowanie. Wśród najpopularniejszych przetworów z warzyw jest papryka konserwowa. Znany kucharz Remigiusz Rączka ma sposób na to, by pozostała idealnie chrupiąca nawet po długich miesiącach leżakowania.

Tak zrobisz najlepszą paprykę konserwowąTak zrobisz najlepszą paprykę konserwową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

Marynowana papryka to świetne uzupełnienie dań obiadowych, przede wszystkich tych z mięsem w roli głównej. Nie brakuje również amatorów dodawania jej na kanapki, wkrajania do sałatek czy po prostu podjadania ze słoika. Przepis jest prosty, ale wiele osób narzeka, że papryka wyjęta później ze słoika jest rozmiękła. Poszukiwacze chrupania powinni wypróbować przepis Remigiusza Rączki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Chrupiąca papryka ze słoika

Wystarczy zblanszować paprykę, zamiast jej gotować, a zachowa ona chrupkość i jędrność. To właśnie zbyt długie gotowanie, a nie zalewa czy ocet, sprawia, że papryka staje się sflaczała. Znany szef kuchni radzi, by przed dodaniem papryki do słoików, zblanszować ją, czyli na krótką chwilę wrzucić do wrzątku, a następnie błyskawicznie przełożyć do lodowatej wody. Można nawet dodać do niej kostki lodu. Ten zabieg zatrzymuje proces gotowania, dzięki czemu papryka zachowa swój piękny kolor, a także sprężystość i chrupkość.

Papryka konserwowa - Pyszności
Papryka konserwowa - Pyszności © Adobe Stock | dusiowa

Składniki:

  • 1,8 kg papryki czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 12 liści laurowych,
  • 24 kulki ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 gałązek świeżego tymianku,
  • 1 marchewka,
  • 24 kulki pieprzu ziarnistego,
  • 1,2 l wody,
  • 400 ml octu spirytusowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj i pokrój na szerokie paski. Dokładnie usuń z niej gniazda nasienne.
  2. W garnku zagotuj wodę, wrzuć warzywa i gotuj przez minutę.
  3. Wyjmij paprykę i od razu przełóż do miski z lodowatą wodą.
  4. Słoiki dobrze umyj i wyparz.
  5. Warzywa obierz, cebulę pokrój na cząstki, marchew podziel na plasterki.
  6. Do każdego włóż obrany ząbek czosnku, kawałek obranej cebuli, goryczę, plaster marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz olej.
  7. W słoikach umieść pokrojoną paprykę.
  8. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i zagotuj.
  9. Wlej ocet, zdejmij z palnika.
  10. Paprykę w słoikach zalej gorącą zalewą. Powinna całkowicie przykryć kawałki warzyw. Dobrze zakręć.
  11. Dno garnka wyłóż czystą ściereczką i wstaw słoiki.
  12. Zalej wodą tak, aby sięgała do 3/4 wysokości.
  13. Pasteryzuj przez 20 minut od zagotowania.
  14. Ostrożnie wyjmij z garnka i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Gotowe słoiki z papryką przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Najwcześniej po tygodniu możesz zabrać się za zajadania, ale daj jej minimum 14 dni, żeby dobrze przeszła smakiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo