WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu

Chociaż w sklepach znajdziesz półki zapełnione po brzegi słoiczkami z tym popularnym dodatkiem, to oczywiście nic nie równa się domowej, własnoręcznej pracy. Zawsze mam spory zapas i najchętniej wykorzystuję go do desek serów i mięs.

Najlepsza żurawina do mięsNajlepsza żurawina do mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żurawina świetnie komponuje się z całą paletą produktów. Jej słodycz doskonale równoważy słone smaki (na przykład mięsa i sery), ale świetnie sprawdza się także w najróżniejszych wypiekach. Oczywiście możesz kupić gotową, pyszną konfiturę, jednak nic nie dorówna tej świeżo przygotowanej w domowym zaciszu. Taka, pozbawiona ulepszaczy i konserwantów, jest zdrowsza i wspaniale uzupełni twoją dietę o ciekawy, słodki dodatek.

Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło

Idealna konfitura do mięs

Jeśli zależy ci na idealnej żurawinie, zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów. Po pierwsze, koniecznie nakłuj owoce przed rozpoczęciem gotowania, bo tylko wtedy ugotują się równomiernie. Równie ważne jest ich namoczenie przez noc. Może wydawać się to uciążliwe, ale pominięcie tego kroku może sprawić, że konsystencja konfitury będzie daleka od ideału.

Jak sprawdzić czy konfitura jest gotowa?

Aby upewnić się, że żurawina osiągnęła odpowiednią gęstość, możesz wykonać krótki test. Gdy uznasz, że powinna być już gotowa, włóż talerzyk do zamrażarki na około 10 minut. Następnie wyjmij go, nałóż odrobinę gorącej masy i odczekaj około 15 sekund. Jeśli żurawina szybko tężeje, nie rozlewa się i przypomina żel, oznacza to, że konfitura jest gotowa. Natomiast, jeśli pozostaje rzadka, spływa z talerzyka lub rozpływa się od razu, to potrzebuje jeszcze kilku minut smażenia.

Przepis na idealną żurawinę do mięs

Składniki:

  • 1,5 kg świeżej, lekko przemrożonej żurawiny,
  • 150 ml wody,
  • 400 g jabłek odmiany szara reneta,
  • 700 g cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • skórka starta z jednej niewoskowanej pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj żurawinę i odsącz ją na sicie.
  2. Nakłuj każdą jagodę igłą i przełóż owoce do garnka.
  3. Zalej je wodą tylko do przykrycia i pozostaw na noc do namoczenia.
  4. Następnego dnia odcedź żurawinę i wlej do garnka 150 ml wody.
  5. Przykryj garnek i duś owoce przez około 15 minut.
  6. W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  7. Dodaj jabłka do żurawiny i duś kolejne 10 minut pod przykryciem.
  8. Wsyp cukier, wlej sok z cytryny i dodaj startą skórkę pomarańczową.
  9. Smaż masę na niewielkim ogniu bez przykrycia, aż zacznie wyraźnie gęstnieć.
  10. Sprawdź konsystencję, nakładając odrobinę na schłodzony w zamrażarce talerzyk — jeśli szybko tężeje, masa jest gotowa. Jeśli nadal jest rzadka, smaż ją jeszcze kilka minut.
  11. Gorącą żurawinę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj, a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀