Zwróć uwagę zanim ugotujesz. Taki kalafior nadaje się tylko do kosza

Co zrobić, by kalafior był dobry? Jak przedłużyć jego trwałość? Nad tym bardzo często się zastanawiamy. Zanim go ugotujemy, musimy zwrócić uwagę na pewne aspekty. Jeśli tego nie dopilnujemy, możemy wyrzucić warzywo do kosza, gdyż nic z niego nie będzie.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Paulina Hermann

Kalafior nie był zbyt często używany w kuchni. Jednak jego popularność ostatnio wzrosła, gdyż można z niego przygotować na przykład wegańskie steki lub wege schabowego. Niestety, kalafior bardzo szybko się psuje i czujemy się sfrustrowani. Jak więc przedłużyć jego ważność? Co zrobić, żeby dobrze smakował? Mamy na to kilka sposobów.

Jak przechowywać surowego kalafiora?

Zanim o tym napiszemy, powiemy o innej rzeczy. Zastanawialiście się nad tym, jaką datę ważności ma to warzywo? Jeśli nie, to podpowiadamy:

  • przechowywane w temperaturze pokojowej - 1-2 dni,
  • schowane do lodówki - 5-7 dni,
  • przechowywane w zamrażarce — do roku.

Bardzo dobrym pomysłem na surowego kalafiora jest przechowywanie go w lodówce, dzięki czemu od razu się nie zepsuje i będzie świeży dłużej. Nie musisz go nigdzie chować, jeśli masz zamiar przygotować warzywo tego samego dnia.

Przechowywanie w lodówce

Warzywo uwielbia suche środowisko i dostęp do powietrza. Jeśli kupiłeś całego kalafiora bez żadnego opakowania, przechowuj go w perforowanej torbie. Liście muszą być skierowane ku górze. Unikniesz przez to nadmiernego gromadzenia się wilgoci. Kalafior się szybko nie popsuje.

Czasem w sprzedaży jest już pokrojone warzywo i zapakowane w worek. Zrób w torebce trzy lub cztery małe dziurki ostrym nożem i wstaw do lodówki. Kalafiora umyj dopiero przed użyciem.

Obrazek
Kalafior (Pexels)

Mrożenie kalafiora

Proces jest trochę bardziej skomplikowany, niż samo umieszczenie główki warzywa do zamrażarki. Musisz zrobić coś więcej. Usuń łodygi i liście, a następnie dokładnie sprawdź, czy na białej części nie ma żadnych plamek. Jeżeli je zauważysz, ostrożnie odetnij. Następnie pokrój kalafior na małe różyczki. Zagotuj wodę i przygotuj miskę z zimną wodą.

Warzywo najpierw przepłucz, potem wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty, a następnie ostrożnie przełóż do zimnej wody za pomocą łyżki cedzakowej. Od razu po tym osusz różyczki, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem woskowanym. Wstaw całość do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Jak kalafior będzie już zamrożony, przełóż różyczki do woreczków próżniowych.

Jak poznać zepsute warzywo?

Małe plamki na kalafiorze są wynikiem utleniania i nie są szkodliwe, ale mogą zmiękczyć produkt. Gorzej, gdy pojawiają się czarne kropki. To już oznaka, że kalafior się psuje i trzeba go wyrzucić. Przez te ciemne plamy warzywo staje się śliskie i wydziela śluz. Nie musimy mówić, że to jest powód do tego, by produkt znalazł się w koszu. Tak samo, gdy zauważymy pleśń.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników