PrzepisZwróć uwagę zanim ugotujesz. Taki kalafior nadaje się tylko do kosza

Zwróć uwagę zanim ugotujesz. Taki kalafior nadaje się tylko do kosza

Pyszności - Fot. Getty Images
Pyszności - Fot. Getty Images
03.08.2023 09:33

Co zrobić, by kalafior był dobry? Jak przedłużyć jego trwałość? Nad tym bardzo często się zastanawiamy. Zanim go ugotujemy, musimy zwrócić uwagę na pewne aspekty. Jeśli tego nie dopilnujemy, możemy wyrzucić warzywo do kosza, gdyż nic z niego nie będzie.

Kalafior nie był zbyt często używany w kuchni. Jednak jego popularność ostatnio wzrosła, gdyż można z niego przygotować na przykład wegańskie steki lub wege schabowego. Niestety, kalafior bardzo szybko się psuje i czujemy się sfrustrowani. Jak więc przedłużyć jego ważność? Co zrobić, żeby dobrze smakował? Mamy na to kilka sposobów.

Jak przechowywać surowego kalafiora?

Zanim o tym napiszemy, powiemy o innej rzeczy. Zastanawialiście się nad tym, jaką datę ważności ma to warzywo? Jeśli nie, to podpowiadamy:

  • przechowywane w temperaturze pokojowej - 1-2 dni,
  • schowane do lodówki - 5-7 dni,
  • przechowywane w zamrażarce — do roku.

Bardzo dobrym pomysłem na surowego kalafiora jest przechowywanie go w lodówce, dzięki czemu od razu się nie zepsuje i będzie świeży dłużej. Nie musisz go nigdzie chować, jeśli masz zamiar przygotować warzywo tego samego dnia.

Przechowywanie w lodówce

Warzywo uwielbia suche środowisko i dostęp do powietrza. Jeśli kupiłeś całego kalafiora bez żadnego opakowania, przechowuj go w perforowanej torbie. Liście muszą być skierowane ku górze. Unikniesz przez to nadmiernego gromadzenia się wilgoci. Kalafior się szybko nie popsuje.

Czasem w sprzedaży jest już pokrojone warzywo i zapakowane w worek. Zrób w torebce trzy lub cztery małe dziurki ostrym nożem i wstaw do lodówki. Kalafiora umyj dopiero przed użyciem.

Kalafior (Pexels)
Kalafior (Pexels)

Mrożenie kalafiora

Proces jest trochę bardziej skomplikowany, niż samo umieszczenie główki warzywa do zamrażarki. Musisz zrobić coś więcej. Usuń łodygi i liście, a następnie dokładnie sprawdź, czy na białej części nie ma żadnych plamek. Jeżeli je zauważysz, ostrożnie odetnij. Następnie pokrój kalafior na małe różyczki. Zagotuj wodę i przygotuj miskę z zimną wodą.

Warzywo najpierw przepłucz, potem wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty, a następnie ostrożnie przełóż do zimnej wody za pomocą łyżki cedzakowej. Od razu po tym osusz różyczki, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem woskowanym. Wstaw całość do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Jak kalafior będzie już zamrożony, przełóż różyczki do woreczków próżniowych.

Jak poznać zepsute warzywo?

Małe plamki na kalafiorze są wynikiem utleniania i nie są szkodliwe, ale mogą zmiękczyć produkt. Gorzej, gdy pojawiają się czarne kropki. To już oznaka, że kalafior się psuje i trzeba go wyrzucić. Przez te ciemne plamy warzywo staje się śliskie i wydziela śluz. Nie musimy mówić, że to jest powód do tego, by produkt znalazł się w koszu. Tak samo, gdy zauważymy pleśń.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także