Porady11 często popełnianych błędów w gotowaniu, które mogą kompletnie zrujnować danie

11 często popełnianych błędów w gotowaniu, które mogą kompletnie zrujnować danie

11 często popełnianych błędów w gotowaniu, które mogą kompletnie zrujnować danie
Ewa
12.09.2020 11:39, aktualizacja: 18.09.2023 12:47

Wszystkie proporcje zachowane, składniki się zgadzają, czas pieczenia również jest ok, ale w Twojej potrawie coś nie gra? Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. Sprawdź, na jakie zwrócić uwagę przy gotowaniu.

#1 Przegotowane jajka

Przegotowane jajka nie wyglądają tak dobrze, jak powinny. Ciemna otoczka żółtka nie świadczy o słabej jakości jajka, a o zbyt długim czasie gotowania.
Od momentu zagotowania wody nastaw timer na 8 minut. Po tym czasie zdejmij z kuchenki jajka i zalej je zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.

Obraz

#2 Zbyt częste przekręcanie jedzenia

Podczas smażenia i pieczenia nie trzeba ciągle przewracać mięsa. W przeciwnym razie możesz skończyć z przesuszonym mięsem lub nieapetyczną rybą. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku steków. Zostaw swoje kuchenne arcydzieło na patelni i nie przeszkadzaj mu za bardzo.

Obraz

#3 Przechowywanie wszystkiego w lodówce

Chociaż mogłoby się wydawać, że lodówka jest najlepszym miejscem w kuchni do przechowywania, to rzeczywistość jest trochę inna. Pomidory, cebula, czosnek, ziemniaki, cukinia, bakłażany i różne owoce tropikalne, takie jak kiwi i mango, smakują lepiej, gdy są trzymane w cieple.

Obraz

#4 Jedzenie mięsa zaraz po przygotowaniu

Prosto z patelni lub piekarnika, gorące i jeszcze skwierczące mięso może spowodować, że naprawdę ciężko będzie się powstrzymać od jedzenie. Użyj jednak silnej woli i pozwól mięsu odpocząć. W szczególności, gdy masz ochotę na steka- 5 minut na talerzu i możesz zabierać się do jedzenia.

Obraz

#5 Wrzucanie zmrożonego mięsa na patelnię

Przed pieczeniem warto postawić mięso na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, żeby równomiernie się upiekło. Mięso mrożone może wyglądać na już gotowe, ale w rezultacie możemy ze środka wykroić jeszcze surowe kawałki.

Obraz

#6 Zbyt mocne smażenie czosnku

Czosnek potrafi fantastycznie podkręcić smak potrawy. Nie każdy jednak pamięta o tym, żeby dodawać go dopiero pod koniec smażenia. Czosnek zawiera w sobie niedużo wody, przez co łatwo go przypalić. A przypalony czosnek traci swój kremowy, delikatnie pikantny smak i staje się gorzki i niesmaczny.

Obraz

#7 Niewystarczająco rozgrzana patelnia

Nie bez powodu szefowie kuchni mówią, że jeśli wydaje Ci się, że patelnia jest już gotowa- poczekaj 2 minuty. Jeśli wrzucisz mięso na zbyt zimną patelnię, to o wiele trudniej będzie Ci uzyskać apetyczną, chrupiącą skórkę.

Obraz

#8 Szklanka jako jednostka miary

Mogłoby się wydawać oczywiste, że szklanka o pojemności 250 ml wcale nie mieści w sobie 250 g produktów suchych. Jeśli nie masz w głowie przelicznika lub nie znasz dokładnych objętości produktów- zaopatrz się w porządną miarkę i kuchenną wagę. Czasami nawet nieduża różnica może sporo zmienić.

Obraz

#9 Niesolenie wody do makaronu

1 łyżeczka soli na 300 g makaronu- zapamiętaj. Ominięcie solenia wody sprawi, że makaron będzie...nijaki. W rosole będzie smakował słabo, żadne sos również go nie uratuje.

Obraz

#10 Smażenie mięsa na patelni z powłoką nieprzywierajacą

Patelnie te nie nagrzewają się aż tak dobrze, jak mogłoby się wydawać. Sprawdzają się świetnie przy smażeniu naleśników i omletów, ale do przygotowania mięsa lepiej wybrać patelnię żeliwną lub grillową. Pozwoli ona na uzyskanie smacznej, chrupiącej skórki.

Obraz

#11 Przeładowanie patelni

Pamiętaj: mięso na patelni potrzebuje przestrzeni. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości na raz, bo zamiast usmażyć: ugotuje się.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także