Ania Starmach pokazała, jak robi zakwas. O niebo lepszy niż z kartonu

Ania Starmach nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. Sama przygotowuje do niego zakwas, a przepisem na ten dodatek podzieliła się na blogu. Warto zrobić go już teraz, bo nie tylko wzmacnia smak barszczu, ale także odporność.

Zakwas buraczany  według Ani StarmachZakwas buraczany według Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od barszczu czerwonego wielu z nas zaczyna wigilijną kolację. Wiadomo, że najlepszy jest ten na zakwasie. Można kupić go w sklepie, ale ten przygotowany w domu będzie jeszcze lepszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Czy zrobienie zakwasu z buraków jest łatwe?

Zakwas buraczany to jeden z tych przetworów, które kojarzą się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem i aromatycznym barszczem. Jego przygotowanie nie jest trudne. Podstawą są świeże buraki, które należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry. Warto także przygotować czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Proces fermentacji, który wytwarza zakwas, trwa kilka dni.

Ania Starmach przyznała na swoim blogu, że nie wyobraża sobie świąt bez czerwonego barszczu. Oczywiście sama przygotowuje do niego zakwas. Podzieliła się przepisem.

Zakwas buraczany Ani Starmach

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • woda mineralna

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj, następnie obierz buraki. Cienko je pokrój lub zetrzyj na plasterki na tarce tzw. mandolinie.
  2. Układaj, dociskając buraki, naprzemiennie z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym lub szklanym naczyniu.
  3. Całość zalej posoloną wodą, tak, aby przykrywała buraki, nie więcej.
  4. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.
  5. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach. Jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana.

Nie czekaj, zrób zakwas teraz

Zakwas buraczany warto zrobić już teraz. To nie tylko kulinarny dodatek, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera cenne minerały takie jak żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dzięki obecności betaniny zakwas działa również jako silny antyoksydant, zwalczając stres oksydacyjny i wspierając ogólną odporność organizmu.

Regularne picie zakwasu może obniżać ciśnienie krwi, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem. Proces kiszenia buraków prowadzi do powstania bakterii kwasu mlekowego, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit, co z kolei poprawia trawienie i podnosi odporność

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"