Ania Starmach pokazała, jak robi zakwas. O niebo lepszy niż z kartonu
Ania Starmach nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. Sama przygotowuje do niego zakwas, a przepisem na ten dodatek podzieliła się na blogu. Warto zrobić go już teraz, bo nie tylko wzmacnia smak barszczu, ale także odporność.
Od barszczu czerwonego wielu z nas zaczyna wigilijną kolację. Wiadomo, że najlepszy jest ten na zakwasie. Można kupić go w sklepie, ale ten przygotowany w domu będzie jeszcze lepszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy zrobienie zakwasu z buraków jest łatwe?
Zakwas buraczany to jeden z tych przetworów, które kojarzą się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem i aromatycznym barszczem. Jego przygotowanie nie jest trudne. Podstawą są świeże buraki, które należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry. Warto także przygotować czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Proces fermentacji, który wytwarza zakwas, trwa kilka dni.
Ania Starmach przyznała na swoim blogu, że nie wyobraża sobie świąt bez czerwonego barszczu. Oczywiście sama przygotowuje do niego zakwas. Podzieliła się przepisem.
Zakwas buraczany Ani Starmach
Składniki:
- 2 kg buraków
- 1 mała główka czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżka soli
- woda mineralna
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj, następnie obierz buraki. Cienko je pokrój lub zetrzyj na plasterki na tarce tzw. mandolinie.
- Układaj, dociskając buraki, naprzemiennie z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym lub szklanym naczyniu.
- Całość zalej posoloną wodą, tak, aby przykrywała buraki, nie więcej.
- Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.
- W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach. Jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana.
Nie czekaj, zrób zakwas teraz
Zakwas buraczany warto zrobić już teraz. To nie tylko kulinarny dodatek, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera cenne minerały takie jak żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dzięki obecności betaniny zakwas działa również jako silny antyoksydant, zwalczając stres oksydacyjny i wspierając ogólną odporność organizmu.
Regularne picie zakwasu może obniżać ciśnienie krwi, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem. Proces kiszenia buraków prowadzi do powstania bakterii kwasu mlekowego, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit, co z kolei poprawia trawienie i podnosi odporność