Babcia zawsze dodawała do łazanek z kapustą. Obiad był bardziej treściwy

Kiedyś łazanki nie były kojarzone tylko ze świętami. Nasze babcie i prababcie jadły je bardzo często. W piątki w wersji bez mięsa, a w dzień powszedni albo w niedzielę z kiełbasą, boczkiem, mięsem mielonym lub świeżynką – w zależności od tego, jaki smaczny kąsek był w gospodarstwie na stanie. Warto odtworzyć ten przepis, gdy chcesz powspominać stare dobre czasy.

Takie łazanki przywołują najlepsze wspomnieniaTakie łazanki przywołują najlepsze wspomnienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aby łazanki smakowały jak u babci spróbuj samodzielnie przygotować makaron. Ten ze sklepu często jest bardzo drobny i cienki. Tradycyjny jest nieco grubszy i lepiej smakuje z wytrawnymi dodatkami. Wbrew pozorom nie jest to trudne i zajmuje tylko odrobinę więcej czasu, a satysfakcja i smak potrawy są tego warte.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Jak zrobić domowe łazanki?

Najłatwiej zagnieść ciasto z dwóch składników – mąki pszennej i gorącej wody. Dla smaku dodaj pół łyżeczki soli morskiej. Do miski wsyp 1 szklankę mąki i stopniowo dodawaj wrzątek, zagarniając ciasto drewnianą łyżką, aż zacznie łączyć się w spójną masę. Od tego momentu zagniataj je ręcznie.

Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy noża lub radełka wytnij niewielkie kwadraty. Wrzucaj je partiami do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na sitko. 

Masz problemy żołądkowe po kapuście? Dodaj 1 przyprawę

Niektóre osoby źle znoszą dania z kapustą. Dlatego zadbaj o dodatek, który złagodzi nieprzyjemne objawy, takie jak wzdęcia, biegunka czy skurcze jelit. Do garnka z kapustą kiszoną dodaj 1 łyżkę kminku – ten w postaci całych nasion sprawdzi się najlepiej. Co więcej, nada potrawie przyjemnych, lekko cytrusowych nut.

Nie przepadasz za kminkiem? W strawieniu kapusty pomogą też inne zioła, takie jak suszony majeranek lub cząber. Jeśli zapomnisz o dodaniu przyprawy podczas gotowania kapusty, możesz na koniec posypać talerz posiekanym świeżym koperkiem. Osobom chorującym na zespół jelita drażliwego polecam herbatkę ziołową, na przykład z mięty lub rumianku.

Przepis na łazanki z kapustą i mięsem

Zamiast mięsa mielonego możesz dodać kiełbasę lub boczek.

Składniki:

  • 350 g makaronu łazanki,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka kminku,
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: świeży koperek.

Wykonanie:

  1. Makaron zrób samodzielnie lub ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Kapustę odciśnij z soku i ugotuj w garnku, podlewając ją bulionem warzywnym. Do kapusty dodaj kminek.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj mięso mielone, a następnie kapustę, uprzednio odsączając ją z wywaru.
  4. Na koniec wrzuć łazanki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Wymieszaj, opcjonalnie posyp posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie