Babcia zawsze dodawała do łazanek z kapustą. Obiad był bardziej treściwy
Kiedyś łazanki nie były kojarzone tylko ze świętami. Nasze babcie i prababcie jadły je bardzo często. W piątki w wersji bez mięsa, a w dzień powszedni albo w niedzielę z kiełbasą, boczkiem, mięsem mielonym lub świeżynką – w zależności od tego, jaki smaczny kąsek był w gospodarstwie na stanie. Warto odtworzyć ten przepis, gdy chcesz powspominać stare dobre czasy.
Aby łazanki smakowały jak u babci spróbuj samodzielnie przygotować makaron. Ten ze sklepu często jest bardzo drobny i cienki. Tradycyjny jest nieco grubszy i lepiej smakuje z wytrawnymi dodatkami. Wbrew pozorom nie jest to trudne i zajmuje tylko odrobinę więcej czasu, a satysfakcja i smak potrawy są tego warte.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Jak zrobić domowe łazanki?
Najłatwiej zagnieść ciasto z dwóch składników – mąki pszennej i gorącej wody. Dla smaku dodaj pół łyżeczki soli morskiej. Do miski wsyp 1 szklankę mąki i stopniowo dodawaj wrzątek, zagarniając ciasto drewnianą łyżką, aż zacznie łączyć się w spójną masę. Od tego momentu zagniataj je ręcznie.
Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy noża lub radełka wytnij niewielkie kwadraty. Wrzucaj je partiami do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na sitko.
Masz problemy żołądkowe po kapuście? Dodaj 1 przyprawę
Niektóre osoby źle znoszą dania z kapustą. Dlatego zadbaj o dodatek, który złagodzi nieprzyjemne objawy, takie jak wzdęcia, biegunka czy skurcze jelit. Do garnka z kapustą kiszoną dodaj 1 łyżkę kminku – ten w postaci całych nasion sprawdzi się najlepiej. Co więcej, nada potrawie przyjemnych, lekko cytrusowych nut.
Nie przepadasz za kminkiem? W strawieniu kapusty pomogą też inne zioła, takie jak suszony majeranek lub cząber. Jeśli zapomnisz o dodaniu przyprawy podczas gotowania kapusty, możesz na koniec posypać talerz posiekanym świeżym koperkiem. Osobom chorującym na zespół jelita drażliwego polecam herbatkę ziołową, na przykład z mięty lub rumianku.
Przepis na łazanki z kapustą i mięsem
Zamiast mięsa mielonego możesz dodać kiełbasę lub boczek.
Składniki:
- 350 g makaronu łazanki,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka kminku,
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: świeży koperek.
Wykonanie:
- Makaron zrób samodzielnie lub ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kapustę odciśnij z soku i ugotuj w garnku, podlewając ją bulionem warzywnym. Do kapusty dodaj kminek.
- Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj mięso mielone, a następnie kapustę, uprzednio odsączając ją z wywaru.
- Na koniec wrzuć łazanki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wymieszaj, opcjonalnie posyp posiekanym koperkiem.