PrzepisBabcia zawsze dodawała do łazanek z kapustą. Obiad był bardziej treściwy

Babcia zawsze dodawała do łazanek z kapustą. Obiad był bardziej treściwy

Kiedyś łazanki nie były kojarzone tylko ze świętami. Nasze babcie i prababcie jadły je bardzo często. W piątki w wersji bez mięsa, a w dzień powszedni albo w niedzielę z kiełbasą, boczkiem, mięsem mielonym lub świeżynką – w zależności od tego, jaki smaczny kąsek był w gospodarstwie na stanie. Warto odtworzyć ten przepis, gdy chcesz powspominać stare dobre czasy.

Takie łazanki przywołują najlepsze wspomnienia
Takie łazanki przywołują najlepsze wspomnienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aby łazanki smakowały jak u babci spróbuj samodzielnie przygotować makaron. Ten ze sklepu często jest bardzo drobny i cienki. Tradycyjny jest nieco grubszy i lepiej smakuje z wytrawnymi dodatkami. Wbrew pozorom nie jest to trudne i zajmuje tylko odrobinę więcej czasu, a satysfakcja i smak potrawy są tego warte.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Jak zrobić domowe łazanki?

Najłatwiej zagnieść ciasto z dwóch składników – mąki pszennej i gorącej wody. Dla smaku dodaj pół łyżeczki soli morskiej. Do miski wsyp 1 szklankę mąki i stopniowo dodawaj wrzątek, zagarniając ciasto drewnianą łyżką, aż zacznie łączyć się w spójną masę. Od tego momentu zagniataj je ręcznie.

Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy noża lub radełka wytnij niewielkie kwadraty. Wrzucaj je partiami do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na sitko. 

Masz problemy żołądkowe po kapuście? Dodaj 1 przyprawę

Niektóre osoby źle znoszą dania z kapustą. Dlatego zadbaj o dodatek, który złagodzi nieprzyjemne objawy, takie jak wzdęcia, biegunka czy skurcze jelit. Do garnka z kapustą kiszoną dodaj 1 łyżkę kminku – ten w postaci całych nasion sprawdzi się najlepiej. Co więcej, nada potrawie przyjemnych, lekko cytrusowych nut.

Nie przepadasz za kminkiem? W strawieniu kapusty pomogą też inne zioła, takie jak suszony majeranek lub cząber. Jeśli zapomnisz o dodaniu przyprawy podczas gotowania kapusty, możesz na koniec posypać talerz posiekanym świeżym koperkiem. Osobom chorującym na zespół jelita drażliwego polecam herbatkę ziołową, na przykład z mięty lub rumianku.

Przepis na łazanki z kapustą i mięsem

Zamiast mięsa mielonego możesz dodać kiełbasę lub boczek.

Składniki:

  • 350 g makaronu łazanki,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka kminku,
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: świeży koperek.

Wykonanie:

  1. Makaron zrób samodzielnie lub ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Kapustę odciśnij z soku i ugotuj w garnku, podlewając ją bulionem warzywnym. Do kapusty dodaj kminek.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj mięso mielone, a następnie kapustę, uprzednio odsączając ją z wywaru.
  4. Na koniec wrzuć łazanki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Wymieszaj, opcjonalnie posyp posiekanym koperkiem.
łazanki z kapustąprzepis babcirodzinny obiad

Wybrane dla Ciebie