Babkę piekę tylko z tą mąką. Pięknie wyrasta, jest wilgotna i bardzo puszysta
Niektórzy wiernie trzymają się tradycji, inni co roku testują nowy przepis na babkę wielkanocną. Drożdżowa, piaskowa, a może gotowana? W każdej kluczowym składnikiem jest mąka. Odpowiednio dobrana jest gwarancją udanego wypieku.
Ostatnio coraz bardziej popularne są babki majonezowe i jogurtowe, które nie tylko wychodzą puszyste, ale także przyjemnie wilgotne. Podobny efekt możesz uzyskać decydując się na zapomnianą już nieco babkę gotowaną. Jest ona przygotowywana podobnie jak babka piaskowa, jednak zamiast w piekarniku ląduje w specjalnej metalowej formie w dużym garnku z gotującą się wodą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkanocna babka z ciasteczkami. Wersja oreo zachwyci wszystkich domowników
Jaka mąka na babkę drożdżową?
Babki drożdżowe to wypieki nawiązujące do tradycji. Pieczone były w dużych formach, a ich kształt symbolizował płodność. Do ciasta dodawano bakalie, a po upieczeniu babkę polewano lukrem. Przepisy na wielkanocną babę znane były już XVII wieku, a za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się na teren całej Europy.
Do babki drożdżowej najlepsza jest mąka pszenna typu 550 lub 650, która zawiera odpowiednią ilość glutenu. Taka mąka dobrze łączy się z rozczynem, a po wyrośnięciu wpływa na odpowiednią puszystość i sprężystość ciasta. Jeśli do babki dodasz cięższą mąkę, na przykład typu 750, może nie wyrosnąć.
Najlepsza mąka na babkę piaskową
Pochodzenie babki piaskowej jest nieco późniejsze. Przepis na nią jest związany z kuchnią brytyjską i wypiekiem nazywanym "pound cake". Takie ciasto przygotowywano z funta każdego z czterech składników: jajek, mąki, masła i cukru. Ucierana babka wyrastała bez dodatku środków spulchniających.
Dzisiaj w każdym przepisie znajduje się choćby mała domieszka proszku do pieczenia. W prostszej wersji zamiast masła dodawany jest olej, który sprawia, że ciasto jest łatwiejsze do przygotowania i zawsze wychodzi.
Do babki piaskowej należy użyć lżejszej mąki tortowej (typ 405 lub 450). Często jest ona mieszana z mąką ziemniaczaną w proporcji pół na pół. Dzięki temu wypiek nabiera sypkiej struktury, przypominającej najdelikatniejszy piasek.
Babka majonezowa lub jogurtowa
W niektórych przepisach na babkę wielkanocną pojawiają się dodatkowe składniki, takie jak majonez, jogurt, śmietana czy serek wiejski. Dodatkowy tłuszcz lub nabiał sprawiają, że ciasto po upieczeniu dłużej pozostaje wilgotne i aksamitne.
Do takich wypieków najlepiej sprawdzi się mąką tortowa typ 450 zmieszana z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Do babki jogurtowej lub cytrynowej, zamiast ziemniaczanej, możesz dodać odrobinę mąki migdałowej.
Przepis na babkę gotowaną
Do jej przygotowania potrzebujesz specjalnej metalowej formy z kominem.
Składniki:
- 6 jajek,
- 220 g cukru,
- ziarenka z laski wanilii,
- 250 g masła rozpuszczonego,
- 140 g mąki pszennej tortowej,
- 160 g skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Wewnętrzne ścianki formy do babki gotowanej dokładnie wysmaruj masłem. Duży garnek wypełnij do połowy wodą i wstaw do zagotowania.
- Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
- W osobnej misce ubij mikserem żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii. Nie przerywając miksowania, dodaj przestudzone roztopione masło.
- Mąkę przesiej do osobnej miski, wymieszaj ze skrobią i proszkiem do pieczenia, a następnie ostrożnie wmieszaj do masy z żółtek.
- Na koniec całość wymieszaj z ubitą pianą z białek.
- Gotową masę przełóż do formy na babkę gotowaną i szczelnie zamknij.
- Wstaw do garnka z gotującą się wodą, przykryj pokrywką i gotuj przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyjmij ostrożnie formę z wody, otwórz ją i przełóż babkę na kratkę do ostygnięcia.