Bułeczki bao robię sama. Są puszyste i mięciutkie jak gąbeczki

Bułeczki bao charakteryzują się niezwykłą miękkością i puszystością. Ich wyjątkowy smak jest wynikiem połączenia z wyrazistym nadzieniem, w którym kluczową rolę odgrywa glazurowany boczek. To właśnie ta kombinacja sprawia, że bułeczki bao są tak smaczne. Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach gua bao stało się wielkim hitem chińskich restauracji na całym świecie. Ale jak przygotować ten specjał w domu?

Bułeczka baoBułeczka bao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Pochodzenie tego przysmaku jest prawdopodobnie związane z Fujian, chińską prowincją położoną nad Cieśniną Tajwańską. Od dawna jada się tam bułeczki gotowane na parze, wypełnione najczęściej wieprzowiną, zwane hu yao shi, co w wolnym tłumaczeniu oznacza "tygrys gryzący lwa". Ta potrawa jest obowiązkowym punktem w menu miejscowych przyjęć weselnych. Dziś jest też popularnym street foodem, cenionym także na Tajwanie, w Singapurze czy Malezji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z trzech składników robię genialne poduszki, w których ukrywam ulubione dodatki

Bułeczki bao - lekkie bułeczki gotowane na parze

Bułeczki bao różnią się od tradycyjnych pieczyw wypiekanych w piecu. Są one bowiem gotowane na parze, co ma istotny wpływ na ich smak, konsystencję, a także wartości odżywcze. W przeciwieństwie do pieczywa, które podczas pieczenia może wytworzyć akrylamid - związek chemiczny obecny na przykład w przypieczonej skórce chleba, bułeczki bao są od niego wolne. Akrylamid, w nadmiarze, może uszkadzać układ nerwowy i przyczyniać się do występowania nowotworów przewodu pokarmowego.

Chcąc przygotować te puszyste bułeczki, nie potrzebujemy specjalistycznego sprzętu. Wystarczy zwykły garnek z wrzątkiem, na którym umieszczamy sitko odpowiednich rozmiarów i szczelną pokrywkę. Dzięki temu zapewniamy cyrkulację pary i równomierne ogrzewanie produktu. Niemniej lepsze efekty osiągniemy, korzystając ze specjalnych naczyń, takich jak tradycyjne chińskie koszyczki wykonane z trawy bambusowej, które ustawia się nad wokiem z wrzącą wodą. Alternatywą może być również garnek ze stali nierdzewnej, wyposażony we wkładkę-sito z perforowanym dnem.

Bułeczki bao zostały odkryte przez resztę świata dość późno, bo dopiero na początku XXI wieku. Przyczynił się do tego zwłaszcza David Chang, znany amerykański szef kuchni o koreańskich korzeniach, celebryta, osobowość telewizyjna (jest m.in. gwiazdą kilku projektów Netflixa), a przede wszystkim właściciel słynnej sieci restauracji Momofuku, zlokalizowanych w Nowym Jorku, Sidney, Toronto czy Las Vegas, gdzie serwuje się bułeczki bao w wielu wariacjach.

Gua bao to azjatycki przysmak
Gua bao to azjatycki przysmak © Canva | semenovp

Domowe bułeczki bao. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • 7 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 100 ml mleka 3,2 proc.,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • łyżka oleju,
  • łyżka octu ryżowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, a następnie połącz z cukrem, suszonymi drożdżami i solą morską.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, ciepłą wodę, olej oraz ocet ryżowy.
  3. Następnie mokre składniki dodaj do suchych i zacznij wyrabiać ciast, ręcznie lub za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej masy, która nie klei się do rąk.
  4. Ciasto uformuj w kulę, przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj czystą ściereczką i odstaw na dwie godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Do wyrośniętego ciasta dosyp proszek do pieczenia, zagnieć raz jeszcze, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 milimetrów.
  6. Za pomocą szklanki wytnij kółka, każde smarując z wierzchu olejem, a następnie złóż je na pół, natłuszczoną stroną do środka. Tak przygotowane bułeczki odstaw na 15-30 minut.
  7. Wyrośnięte bułeczki umieść w parowarze (lub na sitku nad wrzątkiem), pamiętając, aby nie układać ich zbyt ciasno, gdyż w czasie obróbki zwiększą swoje rozmiary. Gotujemy je na parze około 15-20 minut.

Z czym jeść bułeczki bao?

Bao najlepiej smakują ciepłe. Tradycyjnie serwuje się je z wieprzowym boczkiem, który wcześniej został zamarynowany w sosie sojowym z dymką, imbirem, czosnkiem i anyżem, a następnie upieczony i glazurowany w emulsji z sosu sojowego, brązowego cukru i wina ryżowego. Oczywiście można zastosować także inne mięso, na przykład pieczoną lub gotowaną wieprzowinę, kaczkę czy kurczaka.

Bułeczki bao doskonale komponują się także z podsmażonymi grzybami, takimi jak azjatyckie shimenji, boczniaki czy pieczarki. Można je także podać z tofu lub owocami morza, na przykład krewetkami. Warto wzbogacić je wyrazistymi sosami, takimi jak hoisin, popularny w Chinach, piklami, kimchi, cebulą dymką, szczypiorkiem, rzodkiewką, świeżą kolendrą, posiekanymi i podprażonymi orzeszkami ziemnymi czy ziarnami sezamu.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu