PrzepisDeseryChorwacka rolada z orzechami. Może śmiało konkurować nawet z polskim makowcem

Chorwacka rolada z orzechami. Może śmiało konkurować nawet z polskim makowcem

Wyciągnąłem z plecaka wielki kawał poviticy, zwanej też orahnjačą, i wcinając, gapiliśmy się, jak płynie rzeka. Orahnjača w slawońskich domach zwykle przygotowywana jest na święta, kiedy więc rano zobaczyłem ją w cukierni w Osijeku, poprosiłem o kawałek bez chwili wahania, bo druga taka okazja mogła się nie powtórzyć.

Rolada faszerowana orzechami włoskimi i rodzynkami
Rolada faszerowana orzechami włoskimi i rodzynkami
Źródło zdjęć: © "Chorwacja do zjedzenia" | Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

02.12.2024 16:40

Masę z orzechów włoskich, miodu i cynamonu nakłada się na drożdżowe ciasto i zwija jak roladę. Jest też wersja z makiem, która jako żywo przypomina polski makowiec. Czasem roladę uzupełnia się rodzynkami lub suszonymi porzeczkami. Bywa również, że w nadzieniu ląduje nieco śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

ORAHNJAČA - rolada faszerowana orzechami włoskimi i rodzynkami

Składniki na 2 rolady:

Ciasto:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 110 g masła,
  • 75 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 60 g cukru,
  • skórka starta z cytryny,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 jajko "zerówka",
  • 1 żółtko.

Masa orzechowa:

  • 500 g obranych orzechów włoskich,
  • 75 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 150 g miodu,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 40 ml śliwowicy.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypujemy do miski. Rozgarniamy na boki. W środek wbijamy jajko i żółtko (białka użyjemy do nasmarowania orzechowca przed pieczeniem) i dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
  2. Zagniatamy szybko zwarte, jednorodne ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Na dużą patelnię wlewamy miód, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy do połączenia składników. Dodajemy cynamon i potłuczone w moździerzu na miazgę orzechy. Mieszamy. Cały czas podgrzewamy. Kiedy wszystko zacznie wyglądać jak porządna konfitura, dodajemy sok z cytryny i śliwowicę, mieszamy i wyłączamy gaz.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 na 30 centymetrów. Na każdy nakładamy połowę masy orzechowej, zostawiając nieco miejsca przy końcu wzdłuż dłuższej krawędzi. Ciasto zwijamy niezbyt ciasno, podwijamy końcówki. Roladę zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając między papierem a ciastem przestrzeń szeroką na trzy palce. Orzechowiec urośnie w trakcie pieczenia, ale nie pęknie.
  5. Pieczemy mniej więcej 55 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto musi pięknie zbrązowieć, ale wszystko zależy od piekarnika.
  6. Można też orzechowiec upiec w keksówce albo w okrągłej formie. Kształty bywają różne, smak za każdym razem tak samo wspaniały.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Chorwacja do zjedzenia"

"Chorwacja do zjedzenia"
"Chorwacja do zjedzenia"© Materiały prasowe
roladaciastoprzepis
Wybrane dla Ciebie