Chorwacka rolada z orzechami. Może śmiało konkurować nawet z polskim makowcem

Wyciągnąłem z plecaka wielki kawał poviticy, zwanej też orahnjačą, i wcinając, gapiliśmy się, jak płynie rzeka. Orahnjača w slawońskich domach zwykle przygotowywana jest na święta, kiedy więc rano zobaczyłem ją w cukierni w Osijeku, poprosiłem o kawałek bez chwili wahania, bo druga taka okazja mogła się nie powtórzyć.

Rolada faszerowana orzechami włoskimi i rodzynkami Rolada faszerowana orzechami włoskimi i rodzynkami
Źródło zdjęć: © "Chorwacja do zjedzenia" | Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Masę z orzechów włoskich, miodu i cynamonu nakłada się na drożdżowe ciasto i zwija jak roladę. Jest też wersja z makiem, która jako żywo przypomina polski makowiec. Czasem roladę uzupełnia się rodzynkami lub suszonymi porzeczkami. Bywa również, że w nadzieniu ląduje nieco śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

ORAHNJAČA - rolada faszerowana orzechami włoskimi i rodzynkami

Składniki na 2 rolady:

Ciasto:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 110 g masła,
  • 75 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 60 g cukru,
  • skórka starta z cytryny,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 jajko "zerówka",
  • 1 żółtko.

Masa orzechowa:

  • 500 g obranych orzechów włoskich,
  • 75 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 150 g miodu,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 40 ml śliwowicy.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypujemy do miski. Rozgarniamy na boki. W środek wbijamy jajko i żółtko (białka użyjemy do nasmarowania orzechowca przed pieczeniem) i dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
  2. Zagniatamy szybko zwarte, jednorodne ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Na dużą patelnię wlewamy miód, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy do połączenia składników. Dodajemy cynamon i potłuczone w moździerzu na miazgę orzechy. Mieszamy. Cały czas podgrzewamy. Kiedy wszystko zacznie wyglądać jak porządna konfitura, dodajemy sok z cytryny i śliwowicę, mieszamy i wyłączamy gaz.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 na 30 centymetrów. Na każdy nakładamy połowę masy orzechowej, zostawiając nieco miejsca przy końcu wzdłuż dłuższej krawędzi. Ciasto zwijamy niezbyt ciasno, podwijamy końcówki. Roladę zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając między papierem a ciastem przestrzeń szeroką na trzy palce. Orzechowiec urośnie w trakcie pieczenia, ale nie pęknie.
  5. Pieczemy mniej więcej 55 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto musi pięknie zbrązowieć, ale wszystko zależy od piekarnika.
  6. Można też orzechowiec upiec w keksówce albo w okrągłej formie. Kształty bywają różne, smak za każdym razem tak samo wspaniały.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Chorwacja do zjedzenia"

"Chorwacja do zjedzenia"
"Chorwacja do zjedzenia" © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez