PoradyGenialny patent na mega chrupiące ziemniaki z piekarnika. Sekretem jest 1 prosta czynność

Genialny patent na mega chrupiące ziemniaki z piekarnika. Sekretem jest 1 prosta czynność

Genialny patent na ultra chrupiące ziemniaki z piekarnika - Pyszności; Foto: Canva.com
Genialny patent na ultra chrupiące ziemniaki z piekarnika - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
22.08.2022 14:46, aktualizacja: 20.03.2024 13:09

Ziemniaki z piekarnika pasują do wielu pysznych potraw obiadowych. Niekiedy zdarza się również, że jemy je same z dodatkiem soli. Najlepsze ziemniaki z piekarnika są wyjątkowo chrupiące. Niestety nie zawsze nam takie wychodzą. Jak w takim razie mieć pewność, że wyjdą idealnie? Okazuje się, że przed obróbką termiczną warzyw, należy pamiętać o jednej czynności.

Genialny patent na chrupiące ziemniaki z piekarnika

Zgniatanie ziemniaków przed pieczeniem - Pyszności
Zgniatanie ziemniaków przed pieczeniem - Pyszności

Ziemniaki z piekarnika stanowią rewelacyjny dodatek do potraw mięsnych. Poza tym wspaniale smakują same z dodatkiem soli. Jednak, jeśli chcesz, aby były nie tylko smaczne, ale również chrupiące - warto wykonać je według poniższej instrukcji.

Przed upieczeniem ziemniaków ugotuj je do miękkości. Następnie połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko zgnieć warzywa - jest to bardzo ważna czynność, dzięki której upieczone ziemniaki będą odznaczać się idealną konsystencją. 

W kolejnym kroku posmaruj warzywa oliwą i posyp solą. Piecz je przez około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gotowe ziemniaki polecamy posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Odmiany ziemniaków - jake najlepsze do pieczenia?

Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Ziemniaki w zależności od zawartości skrobi i suchej masy możemy podzielić na trzy grupy - A, B i C. Te oznaczone jako A nie są za bardzo mączyste. Poza tym są dosyć twarde i odznaczają się wyjątkowo zwartą strukturą. Stanowią świetny dodatek do sałatek, czy zup. 

Ziemniaki typu B najlepiej sprawdzą się do pieczenia. Nie rozpadają się, zachowują swój kształt, ale są delikatniejsze od ziemniaków typu A. Warzywe te również często dodajemy do zup, czy smażonych potraw.

Ziemniaki typu C odznaczają się wyjątkowo dużą zawartością skrobi. Po obróbce termicznej, ich miąższ jest dosyć sypki. W związku z tym świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania placków, czy puree.

Zobacz jak przygotować ziemniaczane spiralki na patykach na naszym kanale YouTube krok po kroku. Warzywa te nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie się prezentują. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także