Truskawkowa lasagne – ciasto bez pieczenia

Mamy ogromną słabość do słodkości, dlatego często je robimy. Latem skupiliśmy się na sezonowych owocach, które świetnie podkreślają smak deserów. A jak w grę wchodzi ciasto bez pieczenia, to tylko z truskawkami ?



Zobacz także: Czekoladowe doniczki z owocami na słodko
Składniki:
Porcje porcji- 200 g herbatniki maślane
- 80 g masło roztopione
- 800 g ser z wiaderka
- 6 łyżek cukier puder
- 5 łyżek jogurt naturalny
- 150 ml wrzątek
- 1 szt. galaretka cytrynowa
- 600 g truskawki
- 3/4 szkl. woda
- 2 szt. galaretka truskawkowa
- 500 g śmietanka 30%
- 150 ml wrzątek
- 1 szt. galaretka cytrynowa
- 2-3 łyżki cukier puder


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu na ciasto. W blenderze połącz herbatniki maślane oraz roztopione masło. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia.
- Aby przygotować pierwszą warstwę, połącz ze sobą: ser z wiaderka, jogurt naturalny, cukier puder i rozpuszczoną we wrzątku galaretkę cytrynową.
- Przełóż mieszankę do formy i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- W międzyczasie przygotuj warstwę truskawkową. W tym celu na palniku połącz truskawki i wodę. Zblenduj po czym dodaj dwie galaretki. Przelej do formy i ponownie umieść w lodówce na godzinę.
- Czas na ostatnią warstwę. Aby ją przygotować, zmiksuj śmietankę, cukier puder i galaretkę rozpuszczoną we wrzątku.
- Posyp lasagne truskawkową pokruszonymi herbatnikami. Smacznego!
Komentarze