Co trzymać w lodówce? Wiele osób popełnia podstawowe błędy

Lodówka to nie tylko miejsce do przechowywania żywności, ale również klucz do zdrowej diety i unikania marnotrawstwa. Niestety, wiele osób popełnia podstawowe błędy, nie wiedząc, co powinno znaleźć się w lodówce, a co lepiej przechowywać poza nią.

Co trzymać w lodówce? Wiele osób popełnia podstawowe błędyCo trzymać w lodówce? Wiele osób popełnia podstawowe błędy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | www.anitakantor.pl
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Błędne przechowywanie żywności może prowadzić do szybszego psucia się produktów, utraty smaku i wartości odżywczych, a nawet do rozwoju szkodliwych bakterii. Aby uniknąć tych problemów, warto zapoznać się z kilkoma prostymi zasadami, które pomogą nam zadbać o świeżość i jakość naszych zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast jagodzianek piekę zakręcone bułeczki. Są proste, szybkie i pyszne

Co trzymać w lodówce, a co poza nią?

Nie wszystkie produkty spożywcze dobrze znoszą niskie temperatury. Wiedza na temat tego, co trzymać w lodówce, a co lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, może znacząco wpłynąć na smak i świeżość żywności.

Warzywa i owoce:

  • Do lodówki: Liściaste warzywa (sałata, szpinak, rukola), brokuły, kalafior, brukselka, papryka, fasolka szparagowa, grzyby, zioła, truskawki, maliny, borówki, wiśnie.
  • Poza lodówką: Pomidory, ogórki, bakłażany, papryka, awokado, banany, jabłka, gruszki, pomarańcze, cytryny, mandarynki.

Produkty mleczne:

  • Do lodówki: Mleko, jogurty, kefiry, śmietana, sery twarde i żółte, masło.
  • Poza lodówką: Sery pleśniowe, niektóre gatunki serów dojrzewających (np. mozzarella), twaróg.

Mięso i ryby:

  • Do lodówki: Surowe mięso (wołowina, wieprzowina, drób), surowe ryby i owoce morza, wędliny, mięso mielone.
  • Poza lodówką: Gotowane mięso i ryby, konserwy mięsne i rybne.

Pieczywo:

  • Poza lodówką: Chleb, bułki, bagietki.
  • Wyjątek: Pieczywo na zakwasie.

Przyprawy, oleje i inne produkty suche:

  • Poza lodówką: Sól, pieprz, zioła, curry, mąka, cukier, ryż, makaron, kasze, płatki zbożowe, kawa, herbata.
  • W chłodnym, ciemnym miejscu: Oleje (z wyjątkiem oleju sezamowego), oliwa z oliwek.
  • W lodówce: Olej sezamowy.

Dżemy, syropy i konserwy:

  • Do lodówki: Dżemy, powidła, konfitury, syropy, otwarte konserwy.

Pamiętajmy, że to tylko ogólne wskazówki. Niektóre produkty mogą mieć nieco inne wymagania dotyczące przechowywania. Zawsze warto sprawdzić informacje na opakowaniu danego produktu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Regularnie sprawdzaj zawartość lodówki i wyrzucaj zepsute lub przeterminowane produkty.
  • Przechowuj żywność w szczelnych pojemnikach lub opakowaniach.
  • Utrzymuj w lodówce odpowiednią temperaturę (około 4°C).
  • Nie przepełniaj lodówki, aby umożliwić swobodną cyrkulację powietrza.
  • Myj lodówkę regularnie, aby zapobiec rozwojowi pleśni i bakterii.

Właściwe przechowywanie żywności to klucz do zdrowej diety i unikania marnotrawstwa. Stosując się do prostych zasad z tego artykułu, możemy cieszyć się świeżymi i pysznymi produktami przez dłuższy czas.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie