Czy można jeść bób na surowo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Sezon na bób zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy mogli się zajadać świeżymi warzywami. Zastanawiacie się, czy możemy spożywać je na surowo? Odpowiedź na to pytanie może was mocno zaskoczyć.

ObrazekOdcedzanie bobu - Pyszności; Foto Canva.com
Paulina Hermann

Przywykliśmy do gotowania tej rośliny i dodawania jej do różnych dań. Świetnie komponuje się z mięsami i idealnie pasuje do sałatek. Są też świetnym składnikiem do past kanapkowych i makaronów. Przepisów jest bez liku.

Surowy bób. Jak to z nim jest?

Tak, możemy jeść surowe warzywo. Ba! Nawet powinniśmy to robić. Jesteście zaskoczeni? To idealna przekąska. Okazuje się, że gotowanie przyczynia się do tego, że roślina traci 40 procent swoich najważniejszych właściwości. Najlepiej smakują młode nasiona, które wyciągamy z pęków.

Ceny bobu są horrendalne, ale warto go jeść. Ziarenka możemy wykorzystać również jako dodatek do ulubionej sałatki z warzywami lub koktajlu. Na pewno podbije ich smak i dostarczy nam ważnych wartości odżywczych.

Obrazek
Bób możemy spożywać na surowo (Pexels)

Jakie są właściwości bobu? Jest bogaty w składniki mineralne

W ziarenkach bobu znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów. Na pierwszy plan wysuwają się witaminy z grupy B oraz C. Ponadto nasiona zawierają magnez, żelazo, sód, cynk, fosfor, wapń oraz potas. Bób ma w sobie również błonnik pokarmowy i białko roślinne, dzięki czemu może zastępować produkty mięsne.

Warto go włączyć do diety, kiedy się odchudzamy, gdyż wspiera proces utraty wagi. Reguluje także ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów kardiologicznych, takich jak miażdżyca, zawał serca lub udar. Regularne spożywanie, nawet gotowanego bobu poprawia pracę jelit, a także pozytywnie wpływa na leczenie anemii. Polecany jest również przy chorobie Parkinsona, ponieważ łagodzi jej objawy.

Roślina jest bogata w kwas foliowy, który muszą suplementować kobiety starające się o dziecko, ciężarne oraz osoby mające trudności z koncentracją i snem. Niestety nie wszyscy mogą jeść bób. Powinni go unikać diabetycy, cierpiący na dnę moczanową oraz fawizm (chorobę fasolową).

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze