Czy można jeść bób na surowo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Sezon na bób zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy mogli się zajadać świeżymi warzywami. Zastanawiacie się, czy możemy spożywać je na surowo? Odpowiedź na to pytanie może was mocno zaskoczyć.

ObrazekOdcedzanie bobu - Pyszności; Foto Canva.com
Paulina Hermann

Przywykliśmy do gotowania tej rośliny i dodawania jej do różnych dań. Świetnie komponuje się z mięsami i idealnie pasuje do sałatek. Są też świetnym składnikiem do past kanapkowych i makaronów. Przepisów jest bez liku.

Surowy bób. Jak to z nim jest?

Tak, możemy jeść surowe warzywo. Ba! Nawet powinniśmy to robić. Jesteście zaskoczeni? To idealna przekąska. Okazuje się, że gotowanie przyczynia się do tego, że roślina traci 40 procent swoich najważniejszych właściwości. Najlepiej smakują młode nasiona, które wyciągamy z pęków.

Ceny bobu są horrendalne, ale warto go jeść. Ziarenka możemy wykorzystać również jako dodatek do ulubionej sałatki z warzywami lub koktajlu. Na pewno podbije ich smak i dostarczy nam ważnych wartości odżywczych.

Obrazek
Bób możemy spożywać na surowo (Pexels)

Jakie są właściwości bobu? Jest bogaty w składniki mineralne

W ziarenkach bobu znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów. Na pierwszy plan wysuwają się witaminy z grupy B oraz C. Ponadto nasiona zawierają magnez, żelazo, sód, cynk, fosfor, wapń oraz potas. Bób ma w sobie również błonnik pokarmowy i białko roślinne, dzięki czemu może zastępować produkty mięsne.

Warto go włączyć do diety, kiedy się odchudzamy, gdyż wspiera proces utraty wagi. Reguluje także ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów kardiologicznych, takich jak miażdżyca, zawał serca lub udar. Regularne spożywanie, nawet gotowanego bobu poprawia pracę jelit, a także pozytywnie wpływa na leczenie anemii. Polecany jest również przy chorobie Parkinsona, ponieważ łagodzi jej objawy.

Roślina jest bogata w kwas foliowy, który muszą suplementować kobiety starające się o dziecko, ciężarne oraz osoby mające trudności z koncentracją i snem. Niestety nie wszyscy mogą jeść bób. Powinni go unikać diabetycy, cierpiący na dnę moczanową oraz fawizm (chorobę fasolową).

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty