Dietetycy omijają te mięsa szerokim łukiem. Prosta droga do raka czy problemów z sercem i ciśnieniem

Dane statystyczne z 2023 r. wykazują, że Polacy wciąż jedzą więcej mięsa niż mieszkańcy innych krajów UE. Aż 89 proc. z nas kupuje je częściej niż raz w tygodniu, a stawiamy przede wszystkim na wieprzowinę. Badania wykazały, że jesteśmy wielbicielami hot-dogów i kabanosów. Jakie to ma znaczenie dla naszego zdrowia?

Jakie rodzaje mięsa są najmniej zdroweJakie rodzaje mięsa są najmniej zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LORENZO_BRASCO
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega, że zbyt duże ilości niektórych rodzajów mięs i wędlin w diecie nie mają dobrego wpływu na zdrowie. Przede wszystkim może zwiększyć się wtedy ryzyko nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty. Warto wiedzieć, jakiego mięsa lepiej unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Spore ryzyko chorób serca

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca zwrócenie bacznej uwagi na mięso czerwone i wysoko przetworzone. To właśnie te rodzaje mają negatywny wpływ na zdrowie. Eksperci podkreślają, że mogą przyczyniać do chorób nowotworowych i zaburzeń hormonalnych. Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina, cielęcina, mięso kozie i końskie) dostarcza dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Gdy dieta w nie obfituje, ryzyko miażdżycy i innych chorób serca, a zwłaszcza zawału czy udaru, jest znacznie większe.

Z kolei mięso wysoko przetworzone, czyli wędzone, peklowane, konserwowane, suszone zawiera mnóstwo niepożądanych substancji, takich jak barwniki, wzmacniacze smaku oraz zapachu (np. glutaminian sodu), konserwanty (np. azotany i azotyny), regulatory kwasowości, stabilizatory i emulgatory. Mogą one mieć wpływ na rozwój anemii, cukrzycy, chorób serca i nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, prostaty i trzustki.

Czarna lista Światowa Organizacja Zdrowia

Bekon. To tłuste, kaloryczne i wysoko przetworzone mięso może mieć wpływ na rozwój nowotworu jelita grubego. Podczas smażenia wytwarzają się w nim rakotwórcze substancje. Bekon w diecie sprzyja cukrzycy, nadciśnieniu i miażdżycy, może prowadzić do otyłości.

Parówki i kabanosy. Należą do najbardziej przetworzonych produktów spożywczych. W parowkach często znajduje się mięso mechaniczne oddzielane od kości, zawierają też wypełniacze, tłuszcz i chemiczne dodatki. Kabanosy poddaje się licznym procesom podczas produkcji, ich skład również pozostawia wiele do życzenia. Konserwanty w nich zawarte mogą nadmiernie zwiększać apetyt, zaburzać metabolizm i doprowadzić do nadciśnienia tętniczego.

Pasztety. Często bazują na mięsie niskiej jakości. Najgorszym wyborem są pasztety pakowane, te w puszkach czy plastikowych opakowaniach. Posiadają długi termin do spożycia, a w składzie mięso oddzielane mechanicznie oraz mnóstwo konserwantów. Mają fatalny wpływ na pracę tarczycy i przyczyniają się do anemii.

Kiełbasy. Mają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a także soli. Taki składnik diety sprzyja chorobom układu krążenia. W kiełbasach są też konserwanty, które mogą zaburzać pracę jelit. Mogą powodować kłopoty z trawieniem i zwiększają ryzyko nowotworów.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀