Dietetycy omijają te mięsa szerokim łukiem. Prosta droga do raka czy problemów z sercem i ciśnieniem

Dane statystyczne z 2023 r. wykazują, że Polacy wciąż jedzą więcej mięsa niż mieszkańcy innych krajów UE. Aż 89 proc. z nas kupuje je częściej niż raz w tygodniu, a stawiamy przede wszystkim na wieprzowinę. Badania wykazały, że jesteśmy wielbicielami hot-dogów i kabanosów. Jakie to ma znaczenie dla naszego zdrowia?

Jakie rodzaje mięsa są najmniej zdroweJakie rodzaje mięsa są najmniej zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LORENZO_BRASCO
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega, że zbyt duże ilości niektórych rodzajów mięs i wędlin w diecie nie mają dobrego wpływu na zdrowie. Przede wszystkim może zwiększyć się wtedy ryzyko nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty. Warto wiedzieć, jakiego mięsa lepiej unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Spore ryzyko chorób serca

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca zwrócenie bacznej uwagi na mięso czerwone i wysoko przetworzone. To właśnie te rodzaje mają negatywny wpływ na zdrowie. Eksperci podkreślają, że mogą przyczyniać do chorób nowotworowych i zaburzeń hormonalnych. Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina, cielęcina, mięso kozie i końskie) dostarcza dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Gdy dieta w nie obfituje, ryzyko miażdżycy i innych chorób serca, a zwłaszcza zawału czy udaru, jest znacznie większe.

Z kolei mięso wysoko przetworzone, czyli wędzone, peklowane, konserwowane, suszone zawiera mnóstwo niepożądanych substancji, takich jak barwniki, wzmacniacze smaku oraz zapachu (np. glutaminian sodu), konserwanty (np. azotany i azotyny), regulatory kwasowości, stabilizatory i emulgatory. Mogą one mieć wpływ na rozwój anemii, cukrzycy, chorób serca i nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, prostaty i trzustki.

Czarna lista Światowa Organizacja Zdrowia

Bekon. To tłuste, kaloryczne i wysoko przetworzone mięso może mieć wpływ na rozwój nowotworu jelita grubego. Podczas smażenia wytwarzają się w nim rakotwórcze substancje. Bekon w diecie sprzyja cukrzycy, nadciśnieniu i miażdżycy, może prowadzić do otyłości.

Parówki i kabanosy. Należą do najbardziej przetworzonych produktów spożywczych. W parowkach często znajduje się mięso mechaniczne oddzielane od kości, zawierają też wypełniacze, tłuszcz i chemiczne dodatki. Kabanosy poddaje się licznym procesom podczas produkcji, ich skład również pozostawia wiele do życzenia. Konserwanty w nich zawarte mogą nadmiernie zwiększać apetyt, zaburzać metabolizm i doprowadzić do nadciśnienia tętniczego.

Pasztety. Często bazują na mięsie niskiej jakości. Najgorszym wyborem są pasztety pakowane, te w puszkach czy plastikowych opakowaniach. Posiadają długi termin do spożycia, a w składzie mięso oddzielane mechanicznie oraz mnóstwo konserwantów. Mają fatalny wpływ na pracę tarczycy i przyczyniają się do anemii.

Kiełbasy. Mają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a także soli. Taki składnik diety sprzyja chorobom układu krążenia. W kiełbasach są też konserwanty, które mogą zaburzać pracę jelit. Mogą powodować kłopoty z trawieniem i zwiększają ryzyko nowotworów.

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji