PoradyDietetycy omijają te mięsa szerokim łukiem. Prosta droga do raka czy problemów z sercem i ciśnieniem

Dietetycy omijają te mięsa szerokim łukiem. Prosta droga do raka czy problemów z sercem i ciśnieniem

Dane statystyczne z 2023 r. wykazują, że Polacy wciąż jedzą więcej mięsa niż mieszkańcy innych krajów UE. Aż 89 proc. z nas kupuje je częściej niż raz w tygodniu, a stawiamy przede wszystkim na wieprzowinę. Badania wykazały, że jesteśmy wielbicielami hot-dogów i kabanosów. Jakie to ma znaczenie dla naszego zdrowia?

Jakie rodzaje mięsa są najmniej zdrowe
Jakie rodzaje mięsa są najmniej zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LORENZO_BRASCO

Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega, że zbyt duże ilości niektórych rodzajów mięs i wędlin w diecie nie mają dobrego wpływu na zdrowie. Przede wszystkim może zwiększyć się wtedy ryzyko nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty. Warto wiedzieć, jakiego mięsa lepiej unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Spore ryzyko chorób serca

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca zwrócenie bacznej uwagi na mięso czerwone i wysoko przetworzone. To właśnie te rodzaje mają negatywny wpływ na zdrowie. Eksperci podkreślają, że mogą przyczyniać do chorób nowotworowych i zaburzeń hormonalnych. Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina, cielęcina, mięso kozie i końskie) dostarcza dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Gdy dieta w nie obfituje, ryzyko miażdżycy i innych chorób serca, a zwłaszcza zawału czy udaru, jest znacznie większe.

Z kolei mięso wysoko przetworzone, czyli wędzone, peklowane, konserwowane, suszone zawiera mnóstwo niepożądanych substancji, takich jak barwniki, wzmacniacze smaku oraz zapachu (np. glutaminian sodu), konserwanty (np. azotany i azotyny), regulatory kwasowości, stabilizatory i emulgatory. Mogą one mieć wpływ na rozwój anemii, cukrzycy, chorób serca i nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, prostaty i trzustki.

Czarna lista Światowa Organizacja Zdrowia

Bekon. To tłuste, kaloryczne i wysoko przetworzone mięso może mieć wpływ na rozwój nowotworu jelita grubego. Podczas smażenia wytwarzają się w nim rakotwórcze substancje. Bekon w diecie sprzyja cukrzycy, nadciśnieniu i miażdżycy, może prowadzić do otyłości.

Parówki i kabanosy. Należą do najbardziej przetworzonych produktów spożywczych. W parowkach często znajduje się mięso mechaniczne oddzielane od kości, zawierają też wypełniacze, tłuszcz i chemiczne dodatki. Kabanosy poddaje się licznym procesom podczas produkcji, ich skład również pozostawia wiele do życzenia. Konserwanty w nich zawarte mogą nadmiernie zwiększać apetyt, zaburzać metabolizm i doprowadzić do nadciśnienia tętniczego.

Pasztety. Często bazują na mięsie niskiej jakości. Najgorszym wyborem są pasztety pakowane, te w puszkach czy plastikowych opakowaniach. Posiadają długi termin do spożycia, a w składzie mięso oddzielane mechanicznie oraz mnóstwo konserwantów. Mają fatalny wpływ na pracę tarczycy i przyczyniają się do anemii.

Kiełbasy. Mają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a także soli. Taki składnik diety sprzyja chorobom układu krążenia. W kiełbasach są też konserwanty, które mogą zaburzać pracę jelit. Mogą powodować kłopoty z trawieniem i zwiększają ryzyko nowotworów.

Wybrane dla Ciebie