Domowa masa makowa bez chemii i sztucznych ulepszaczy. Idealnie sprawdzi się na Święta

Masa makowa - foto: Canva
Sezon na makowce – czas, start! To przysmak, bez którego trudno jest wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Podstawą tego najlepszego świątecznego specjału będzie bez wątpienia domowa masa makowa. Czy wiesz, jak w prosty sposób ją przygotować?
Domowa masa makowa – podstawa tego najlepszego makowca na święta
Przygotowując makowiec na święta, decydujemy się na zakup większości produktów w sklepie. Robimy to przede wszystkim ze względu na wygodę i stosunkowo korzystne ceny. Jednak, wszyscy dobrze wiemy, że najlepiej smakują te produkty i dania, które przygotowaliśmy samodzielnie. Dlatego domowa masa makowa może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę, tuż przed nadchodzącym Bożym Narodzeniem. Z nią, każde ciasto będzie najlepsze i jedyne w swoim rodzaju. Poznaj recepturę na ten dodatek do wielu ciast.

Mak – Pyszności; Foto Canva.com
Jak przygotować domową masę makową?
Musicie mieć na uwadze to, że domowa masa makowa zdecydowanie różni się od tej, którą kupicie w sklepie. Przede wszystkim, ma więcej bakalii i jest pozbawiona sztucznych aromatów, co na pewno przemawia na jej korzyść. Tu naprawdę czuć różnicę, dlatego warto przygotować masę, według domowej receptury. Jak to zrobić?
Składniki:
- 50 g suszonej żurawiny
- 200 g miodu
- 500 g suchego maku
- 50 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- około 50 g mielonych migdałów
- 50 g daktyli
- 100 g masła
- 50 g suszonych moreli
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rumu lub amaretto.
Sposób przygotowania:
Na pewno nie jest to skomplikowana czynność. Rozpoczynamy od przygotowania maku. Jeśli jest to mak niemielony, to wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, tak by wystawała na 1 cm nad jego powierzchnię. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 20 minut. Następnie należy odcedzić mak na drobnym sitku. Kolejna czynność to rozpuszczenia masła z miodem w garnuszku. Do przygotowanego maku dodajemy wszystkie bakalie, rozpuszczone masło z miodem i rum lub amaretto do smaku. Wszystko należy dokładnie wymieszać.

Makowiec bez zawijania – Pyszności; Foto Canva.com
Jak widać, domowa masa makowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Teraz możesz ją wykorzystać do strudli, drożdżówek i przede wszystkim do makowców. Jeśli przechowujesz ją w zamkniętym pojemniku, to wiedz, że zachowuje swoją świeżość przez około tydzień. Najlepiej będzie, gdy będziemy ją trzymać w lodówce.
Szukasz pomysłu na słodką przekąskę? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciastka jeżyki w jesienno-zimowym wydaniu:
Komentarze