Dziadek zawsze robił po świniobiciu. Zapomniany rarytas ze świeżego mięsa

Ci, co pamiętają, wspominają z rozrzewnieniem. Z kolei tych, których jedzenie świeżonki ominęło, może nawet brzydzić idea samego świniobicia i spożywania świeżego mięsa. Przypomnijmy jednak, czym było to znane niegdyś danie.

Świeżonka była specjałem związanym z tradycją świniobiciaŚwieżonka była specjałem związanym z tradycją świniobicia
Źródło zdjęć: © Canva | geax2007

Świeżonka była specjałem mojego dziadka. Wszyscy zacierali ręce, kiedy podczas świniobicia przynosił worki z cebulą. Najmłodsi obierali, starsi kroili, a dziadek dyrygował, finalnie częstując jedną z najlepszych potraw, jakie przed laty można było zjeść. Dziś o świeżonce zapomnieliśmy i niemalże niemożliwe jest przygotowanie jej w takiej postaci jak przed laty. Można jednak podać potrawę na kształt oszukanej świeżonki z niemrożonego mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Co to jest świeżonka?

Świeżonka to polski specjał, a związany jest z tradycją świniobicia. Jak nazwa wskazuje, świeżonka powstaje z mięsa świeżego, prosto ze świniobicia, jeszcze ciepłego. Zazwyczaj danie szykowano z mieszanych kawałków wieprzowiny, od karczku po podroby. Kawałki te należy podsmażyć, a następnie dusi się je w sosie własnym ze sporym dodatkiem cebuli i czosnku.

Doprawienie świeżonki to kwestia gustu, nie zapominajmy jednak, co ma być kluczowym składnikiem potrawy i dajmy się temu właśnie składnikowi wykazać. Dlatego do dosmaczenia świeżonki skorzystaj z liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu, może przydać się ciut majeranku. To wszystko.

Jak zrobić dobrą świeżonkę? Przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości,
  • 200 g podgardla wieprzowego,
  • 4 cebule,
  • 8 ząbków czosnku,
  • majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso i podgardle pokrój w niedużą kostkę.
  2. Podgardle smaż, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i obsmaż z każdej strony.
  3. Do mięsa dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż, aż cebula się zeszkli.
  4. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze 2 minuty.
  5. Całość podlej wodą, dodaj przyprawy i duś, aż mięso będzie miękkie.
  6. Pod koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  7. Serwuj z ziemniakami lub kaszą.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯