Dziadek zawsze robił po świniobiciu. Zapomniany rarytas ze świeżego mięsa

Ci, co pamiętają, wspominają z rozrzewnieniem. Z kolei tych, których jedzenie świeżonki ominęło, może nawet brzydzić idea samego świniobicia i spożywania świeżego mięsa. Przypomnijmy jednak, czym było to znane niegdyś danie.

Świeżonka była specjałem związanym z tradycją świniobiciaŚwieżonka była specjałem związanym z tradycją świniobicia
Źródło zdjęć: © Canva | geax2007

Świeżonka była specjałem mojego dziadka. Wszyscy zacierali ręce, kiedy podczas świniobicia przynosił worki z cebulą. Najmłodsi obierali, starsi kroili, a dziadek dyrygował, finalnie częstując jedną z najlepszych potraw, jakie przed laty można było zjeść. Dziś o świeżonce zapomnieliśmy i niemalże niemożliwe jest przygotowanie jej w takiej postaci jak przed laty. Można jednak podać potrawę na kształt oszukanej świeżonki z niemrożonego mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Co to jest świeżonka?

Świeżonka to polski specjał, a związany jest z tradycją świniobicia. Jak nazwa wskazuje, świeżonka powstaje z mięsa świeżego, prosto ze świniobicia, jeszcze ciepłego. Zazwyczaj danie szykowano z mieszanych kawałków wieprzowiny, od karczku po podroby. Kawałki te należy podsmażyć, a następnie dusi się je w sosie własnym ze sporym dodatkiem cebuli i czosnku.

Doprawienie świeżonki to kwestia gustu, nie zapominajmy jednak, co ma być kluczowym składnikiem potrawy i dajmy się temu właśnie składnikowi wykazać. Dlatego do dosmaczenia świeżonki skorzystaj z liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu, może przydać się ciut majeranku. To wszystko.

Jak zrobić dobrą świeżonkę? Przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości,
  • 200 g podgardla wieprzowego,
  • 4 cebule,
  • 8 ząbków czosnku,
  • majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso i podgardle pokrój w niedużą kostkę.
  2. Podgardle smaż, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i obsmaż z każdej strony.
  3. Do mięsa dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż, aż cebula się zeszkli.
  4. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze 2 minuty.
  5. Całość podlej wodą, dodaj przyprawy i duś, aż mięso będzie miękkie.
  6. Pod koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  7. Serwuj z ziemniakami lub kaszą.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba