Dziadek zawsze robił po świniobiciu. Zapomniany rarytas ze świeżego mięsa
Ci, co pamiętają, wspominają z rozrzewnieniem. Z kolei tych, których jedzenie świeżonki ominęło, może nawet brzydzić idea samego świniobicia i spożywania świeżego mięsa. Przypomnijmy jednak, czym było to znane niegdyś danie.
21.09.2024 12:40
Świeżonka była specjałem mojego dziadka. Wszyscy zacierali ręce, kiedy podczas świniobicia przynosił worki z cebulą. Najmłodsi obierali, starsi kroili, a dziadek dyrygował, finalnie częstując jedną z najlepszych potraw, jakie przed laty można było zjeść. Dziś o świeżonce zapomnieliśmy i niemalże niemożliwe jest przygotowanie jej w takiej postaci jak przed laty. Można jednak podać potrawę na kształt oszukanej świeżonki z niemrożonego mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co to jest świeżonka?
Świeżonka to polski specjał, a związany jest z tradycją świniobicia. Jak nazwa wskazuje, świeżonka powstaje z mięsa świeżego, prosto ze świniobicia, jeszcze ciepłego. Zazwyczaj danie szykowano z mieszanych kawałków wieprzowiny, od karczku po podroby. Kawałki te należy podsmażyć, a następnie dusi się je w sosie własnym ze sporym dodatkiem cebuli i czosnku.
Doprawienie świeżonki to kwestia gustu, nie zapominajmy jednak, co ma być kluczowym składnikiem potrawy i dajmy się temu właśnie składnikowi wykazać. Dlatego do dosmaczenia świeżonki skorzystaj z liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu, może przydać się ciut majeranku. To wszystko.
Jak zrobić dobrą świeżonkę? Przepis
Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości,
- 200 g podgardla wieprzowego,
- 4 cebule,
- 8 ząbków czosnku,
- majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Mięso i podgardle pokrój w niedużą kostkę.
- Podgardle smaż, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i obsmaż z każdej strony.
- Do mięsa dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż, aż cebula się zeszkli.
- Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze 2 minuty.
- Całość podlej wodą, dodaj przyprawy i duś, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
- Serwuj z ziemniakami lub kaszą.