PrzepisDania mięsneDziadek zawsze robił po świniobiciu. Zapomniany rarytas ze świeżego mięsa

Dziadek zawsze robił po świniobiciu. Zapomniany rarytas ze świeżego mięsa

Świeżonka była specjałem związanym z tradycją świniobicia
Świeżonka była specjałem związanym z tradycją świniobicia
Źródło zdjęć: © Canva | geax2007

21.09.2024 12:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ci, co pamiętają, wspominają z rozrzewnieniem. Z kolei tych, których jedzenie świeżonki ominęło, może nawet brzydzić idea samego świniobicia i spożywania świeżego mięsa. Przypomnijmy jednak, czym było to znane niegdyś danie.

Świeżonka była specjałem mojego dziadka. Wszyscy zacierali ręce, kiedy podczas świniobicia przynosił worki z cebulą. Najmłodsi obierali, starsi kroili, a dziadek dyrygował, finalnie częstując jedną z najlepszych potraw, jakie przed laty można było zjeść. Dziś o świeżonce zapomnieliśmy i niemalże niemożliwe jest przygotowanie jej w takiej postaci jak przed laty. Można jednak podać potrawę na kształt oszukanej świeżonki z niemrożonego mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co to jest świeżonka?

Świeżonka to polski specjał, a związany jest z tradycją świniobicia. Jak nazwa wskazuje, świeżonka powstaje z mięsa świeżego, prosto ze świniobicia, jeszcze ciepłego. Zazwyczaj danie szykowano z mieszanych kawałków wieprzowiny, od karczku po podroby. Kawałki te należy podsmażyć, a następnie dusi się je w sosie własnym ze sporym dodatkiem cebuli i czosnku.

Doprawienie świeżonki to kwestia gustu, nie zapominajmy jednak, co ma być kluczowym składnikiem potrawy i dajmy się temu właśnie składnikowi wykazać. Dlatego do dosmaczenia świeżonki skorzystaj z liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu, może przydać się ciut majeranku. To wszystko.

Jak zrobić dobrą świeżonkę? Przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości,
  • 200 g podgardla wieprzowego,
  • 4 cebule,
  • 8 ząbków czosnku,
  • majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso i podgardle pokrój w niedużą kostkę.
  2. Podgardle smaż, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i obsmaż z każdej strony.
  3. Do mięsa dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż, aż cebula się zeszkli.
  4. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze 2 minuty.
  5. Całość podlej wodą, dodaj przyprawy i duś, aż mięso będzie miękkie.
  6. Pod koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  7. Serwuj z ziemniakami lub kaszą.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także