Gołąbki zawijane w cukinię biją rekordy popularności. Są o wiele lepsze i szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne

Kto z nas nie lubi gołąbków? Pyszne mięso zawinięte w kapustę i polane pomidorowym sosem, taką wersję znamy najlepiej. Dziś natomiast przychodzimy z nieco inną propozycją. Gołąbki zawijane w cukinię – mieliście takie okazję zjeść? Jeśli nie, to przedstawiamy bardzo prosty i szybki przepis na tę potrawę.

Sezon na cukinię w pełni, wiec z dostępnością tego produktu nie powinno być problemu. Więc jeśli zabraknie kapusty w osiedlowym sklepie, to nic straconego gołąbki można podać zawinięte w długie paski cukinii.

Gołąbki zawijane w cukinię

Gołąbki zawijane w cukinię – Pyszności: Foto: Canva

Gołąbki zawijane w cukinię

Składniki na 12 sztuk gołąbków: 

  • 0,5 kg  mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz prawdziwy do smaku
  • 1 i 1/2  łyżki majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • 2 duże i młode cukinie

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 30 g tartego sera
  • rukola, pietruszka lub koperek do posypania dania
  • olej

Gołąbki zawijane w cukinię – Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania gołąbków w cukinii:

Przygotuj cukinię. Dokładnie ją umyj, a następnie przygotuj z niej długie paski. Tak, by bez problemu owinąć w nie mięso. Tak obraną cukinię pozostaw na durszlaku i posól tak, by warzywo zmiękło.

Przejdź do przygotowania mięsa. Umieść w misce i dodaj do niego ugotowany i jeszcze letni ryż. Następnie przejdź do obierania cebuli i następnie ja zetrzyj. Połącz cebulę z mięsem i ryżem oraz dodaj śmietanę. Wszystko dopraw solą, pieprzem, majerankiem i ulubioną przyprawą do mięsa mielonego. Całość wyrabiaj ręka i uformuj małe kulki z mięsa. Tak przygotowane klopsy zawiń z cukinię. Najlepiej ułożyć dwa plastry obok siebie, tak by jeden zachodził na drugi i zawinąć w to mięso.

Przechodzimy do zrobienia sosu. Umyj wszystkie warzywa i przejdź do krojenia. Cebulę posiekaj i zeszklij na niedużej ilości oleju. Następnie obierz marchew i pokrój ja w małe słupki. Pomidora sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę. Wszystko przykryj pokrywką, smaż tak przez chwilę. Do warzyw dodaj czosnek, passatę pomidorowa i doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia i przelej do naczynia żaroodpornego. Ułóż gołąbki na sosie i przykryj danie folia aluminiową. Piecz w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Oto nasz przepis na szybkie gołąbki bez ryżu


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×