Gospodynie wypiekały na Zaduszki. Całe rodziny zabierały je na cmentarz

Kiedyś Zaduszki obchodzono zdecydowanie bardziej, skupiając się na ludowych obrzędach i tradycjach. Wiele z nich pokryło się już warstwą kurzu, ale nie oznacza to, że muszą na zawsze odejść w zapomnienie.

Chleb na zaduszkiChleb na zaduszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova
Ewa Malinowska

Dawniej, w czasie Zaduszek, pieczenie specjalnego chleba było nieodłącznym elementem obchodów tego święta. Ten zwyczaj, choć dziś już rzadko praktykowany, był głęboko zakorzeniony w polskiej tradycji. Warto wrócić do jej pielęgnowania, by młodszym pokoleniom przekazać ciekawe historie i pielęgnować ważny element naszej kultury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pańska skórka, szyszki i obwarzanki. Co zjemy przy cmentarzu?

Zwyczaje na Zaduszki

Wszystkich Świętych i Zaduszki to czas zadumy i refleksji. Polacy tłumnie ruszają na cmentarze, by postawić znicze i kwiaty na grobach zmarłych. To także okazja, by spotkać się przy wspólnym stole i spokojnie, rodzinnie spędzić czas przy obiedzie.

Pańska skórka zapakowana w papierki sprzedawana na sztuki
Pańska skórka zapakowana w papierki sprzedawana na sztuki © Pyszności

Aby nie urazić dusz bliskich, które w tym czasie a odwiedzały swoje domy, ludzie powstrzymywali się od wykonywania wszelkich prac domowych. Głośne dźwięki i pośpiech mogłyby zaniepokoić i znieważyć duchów. Nie ubijano więc masła, nie deptano kapusty i nie wylewano pomyj.

Zaduszne pieczywo

Chleb w polskiej tradycji to świętość. Nie mogło jej zabraknąć również 2 listopada, gdy obchodzone są Zaduszki. Gospodynie zabierały się wtedy za wypiek pieczywa. Najczęściej w kuchniach kaflowych i piecach wyrastały małe bochenki lub podłużnej bułki z wyraźnie odciśniętym znakiem krzyża na wierzchu.

Liczba wypiekanych bochenków zależała od tego, ilu zmarłych liczyła sobie rodzina. Był to symboliczny sposób na uczczenie ich pamięci. Co ciekawe, wypiekano również tzw. "bułki puste", które dedykowano osobom, o których nikt już nie pamiętał. W ten sposób każda dusza była zaopiekowana.

Pane dei morti
Pane dei morti © Adobe Stock | unknown

Pieczywo nie było kładzione na grobach, więc nie można tu mówić o żadnym marnotrawstwie. Według wierzeń zmarli nie mogli bezpośrednio spożyć tego chleba. Dlatego też obdarowywano nim żebraków proszących o jałmużnę przy cmentarzach. Wierzono, że to właśnie oni, jako pośrednicy między światem żywych i zmarłych, mogli przekazać chleb duszom zmarłych. Ich modlitwy miały większą moc i szybciej docierały do Boga.

Zapomniana tradycja

Z biegiem czasu wiele dawnych zwyczajów i tradycji uległo zapomnieniu. Zmieniły się nasze zwyczaje pogrzebowe i sposób upamiętniania zmarłych. Można do niej jednak wrócić, dopasowując ją do naszych czasów. Może to okazja, by wesprzeć zbiórki żywnościowe dla potrzebujących, zrobić zakupy starszej osobie lub odwiedzić z kawałkiem ciasta samotną sąsiadkę?

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie