Gotowanie brokuła - najważniejsze zasady. Jak długo należy to robić?

Czy gotowanie brokuła może okazać się skomplikowane? Warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym brokuł będzie najlepszy w smaku i zachowa piękny kolor. Zobacz, o czym musisz pamiętać i weź sobie wszystkie te porady do serca. Dzięki temu brokuł stanie się twoim ulubionym warzywem.

ObrazekGotowanie brokuła - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ma żadnej wątpliwości, że brokuł stanowi jedno z popularnych warzyw. Ma w sobie mnóstwo witamin, a na jego bazie przygotowuje się m.in. popularne dania z makaronu, ale nie tylko. Pyszna zupa brokułowa, sałatki, pasty.... są w stanie zachwycić niejedno podniebienie. Aby gotowanie brokuła było wyłącznie przyjemnością, warto pamiętać o kilku zasadach. Dzięki temu będzie wyróżniał się kolorem i niepowtarzalnym smakiem.

Gotowanie brokuła w wodzie — najważniejsze zasady

Gotowanie brokuła w wodzie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania tego warzywa. Aby rozpocząć, należy oczywiście umyć brokuły i podzielić je na mniejsze części. Następnie należy wlać do garnka około 2-3 litry wody, tak aby pokryła wszystkie różyczki. Dodanie łyżki octu do wody może być korzystne — wystarczy zanurzyć brokuły na kilka minut, co pomoże usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Należy ponownie opłukać brokuły i następnie zagotować w garnku 2-3 litry wody, w zależności od wielkości warzywa.

Obrazek
Brokuł ugotowany w wodzie jest smaczny i ma wiele cennych właściwości - Pyszności; Foto Canva.com

Gdy woda już się zagotuje, należy dodać łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i sok z połówki cytryny. Następnie wrzuć warzywo do wrzącej wody i gotuj je przez 3-4 minuty. Optymalnie ugotowany brokuł powinien być lekko twardy i jędrny. Oczywiście, jeśli preferujesz bardziej miękkie warzywa, można je gotować nieco dłużej. Po ugotowaniu należy wyjąć brokuły z garnka, odcedzić i polać je zimną wodą. Dzięki tej metodzie brokuły zachowają swój piękny zielony kolor, a nie zżółkną.

Czy gotowanie brokuła na parze to dobre rozwiązanie?

Gotowanie brokułów na parze to bardzo prosta metoda, która pozwala zachować piękny kolor warzywa i maksymalną zawartość składników odżywczych. Aby rozpocząć, należy odpowiednio przygotować brokuła, odciąć różyczki od trzonu. Choć niektórzy zwykle odrzucają łodygę, warto ją pokroić na mniejsze kawałki i wykorzystać. Następnie opłucz brokuła pod bieżącą zimną wodą.

Obrazek
Coraz częściej wybieraną metodą jest gotowanie na parze - Pyszności; Foto Canva.com

W garnku zagotuj około 3 litry wody i umieść na nim metalowy koszyk, do którego przełożysz pokrojonego brokuła. Przykryj garnek. Alternatywnie, można również użyć specjalnego naczynia do gotowania na parze, takiego jak bambusowy parownik lub parowar elektryczny. Czas gotowania brokułów na parze wynosi zaledwie 10 minut. Po tym czasie można sprawdzić twardość brokułów za pomocą widelca. Po wyjęciu brokułów z koszyka warto je zahartować w lodowatej wodzie. Tak przygotowany brokuł powinien być jędrny i mieć intensywnie zielony kolor.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej