PoradyJak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brukselki?

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brukselki?

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brukselki - Pyszności / Źródło: canva.com
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brukselki - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka
17.06.2022 15:33

Brukselka rewelacyjnie smakuje z dodatkiem kaszy i pieczonego mięsa. Jednak po przygotowaniu tego pysznego warzywa zawsze musimy wietrzyć kuchnie. Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brukselki?

Brukselka - zdrowie na talerzu

Brukselka - Pyszności / Źródło: canva.com
Brukselka - Pyszności / Źródło: canva.com

Brukselka to rewelacyjne źródło witamin z grupy A, B, C i K. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, wykazuje ona działanie przeciwnowotworowe. Spożywając brukselkę dostarczamy naszemu organizmowi również wielu cennych soli mineralnych.

To fantastyczne warzywo charakteryzuje się wyrazistym, lekko orzechowym smakiem. Młodą brukselkę polecamy spożywać na surowo. W takiej postaci dostarczy nam najwięcej wartości odżywczych.

Mamy jednak w zwyczaju brukselkę gotować. Niestety nie raz zdarzyło się, że podczas gotowania warzywa, zatykaliśmy nos. Co gorsza, jej intensywny zapach często przenosił się z kuchni do pozostałych pomieszczeń. Co możemy w takiej sytuacji zrobić?

Jak pozbyć się intensywnego zapachu brukselki?

Jest kilka sposobów, dzięki którym zniwelujesz intensywny zapach brukselki. Poniżej przedstawiamy najskuteczniejsze metody.

  • Szczypta cynamonu
Laska cynamonu - Pyszności; Foto: Canva.com
Laska cynamonu - Pyszności; Foto: Canva.com

Dodaj szczyptę cynamonu do gotującej się brukselki. Przyprawa nie wpłynie na smak warzywa, a pomoże usunąć nieprzyjemny zapach. Dzięki temu nie będziesz musiał już wietrzyć kuchni.

  • Skórka żytniego chleba

Jeśli nie masz przy sobie cynamonu, równie dobrze zadziała skórka żytniego chleba. Pamiętaj, aby pod koniec gotowania, wyłowić skórkę z wody. W tym celu możesz użyć np. łyżki cedzakowej.

  • Mleko
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Mleko świetnie zneutralizuje brzydki zapach brukselki. Wystarczy, że dodasz około pół szklanki mleka do gotujących się warzyw. Jeśli chcesz wzmocnić działanie mleka, dodaj również szczyptę cukru.

  • Mięta i pieprz

Po ugotowaniu brukselki zamiast otwierać okna, zagotuj w wodzie mięte i pieprz. Dzięki temu w kuchni będzie unosił się piękny zapach przypraw. Jeśli nie masz mięty, zastąp ją majerankiem.

Mięta, mleko, czy żytni chleb - każdy z nas ma przynajmniej jeden z tych składników w kuchni. Okazuje się, że dzięki nim skutecznie usuniemy brzydki zapach brukselki. Już dzisiaj wypróbuj jeden z tych sposobów!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z makaronem pełnoziarnistym i brokułem krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także