Gruzini prażą i dodają do kawy. Poprawia jej smak i działa jak eliksir długowieczności
Gruzja, znana z malowniczych krajobrazów, bogatej kultury i gościnności, ma również unikalną tradycję parzenia kawy. Kawa po batumsku wyróżnia się nietypowym składnikiem, który nadaje jej wyjątkowy smak i aromat. Według Gruzinów to właśnie ten dodatek jest kluczem do ich długowieczności.
Ostatnio bardzo modne są dodatki do kawy. Prym tu wiodą przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon, a nawet czarny pieprz. Jednak nawet jeśli lubisz eksperymentować ze smakiem małej czarnej, propozycja z Gruzji może wydać się mocno intrygująca. Jednak w tak przygotowanej kawie chodzi nie tylko o smak. Według Gruzinów ten napój ma duży wpływ na ich zdrowie, a przede wszystkim długowieczność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Dlaczego Gruzini stawiają na czosnek?
Dodatek do kawy, na który stawiają Gruzini to czosnek. Znany jest on ze swoich zdrowotnych właściwości, a w połączeniu z kawą tworzy zaskakująco harmonijną kompozycję. Jeśli myślisz, że wystarczy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę do małej czarnej, to jesteś w błędzie, bo zupełnie nie o to chodzi.
Gruzini prażą ząbki czosnku wraz z kawą, co wydobywa z ziaren głęboki aromat i wzbogaca smak napoju, nadając jej lekko pikantną nutę. Dodatkowo czosnek ma działanie rozgrzewające i wspomaga odporność. Kawa po batumsku jest idealnym napojem na chłodne wieczory.
Jak przygotować kawę po batumsku?
Do przygotowania kawy po batumsku potrzebujesz świeżo palonych ziaren kawy, ząbka czosnku, tygielka do parzenia kawy (dżezwy) i odrobinę cukru.
- Na patelni praż na małym ogniu 2 łyżeczki ziaren kawy z 1 ząbkiem czosnku, aż czosnek się zarumieni i nabierze "maślanego" nalotu.
- Zmiel prażone ziarna i umieść je w dżezwie.
- Zalej kawę wodą i dodaj cukier do smaku.
- Podgrzewaj kawę na małym ogniu, aż na powierzchni pojawi się piana.
- Wymieszaj całość, ponownie doprowadź do powstania piany i ściągnij z palnika.
Gotową kawę można rozlać do filiżanek i delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.
Jaki czosnek wybierać do kawy?
Do kawy najlepszy będzie świeży, twardy w dotyku czosnek - jego ząbki nie mogą być miękkie ani przebarwione. Unikaj czosnku z uszkodzeniami, ponieważ może to świadczyć o jego niskiej jakości. Podczas zakupów zwracaj też uwagę na kraj pochodzenia czosnku. Ten lokalny jest zazwyczaj świeższy i ma intensywniejszy smak. Z kolei importowany, zwłaszcza z Chin, może zawierać więcej substancji chemicznych i być mniej wartościowy.