Gruzini prażą i dodają do kawy. Poprawia jej smak i działa jak eliksir długowieczności

Gruzja, znana z malowniczych krajobrazów, bogatej kultury i gościnności, ma również unikalną tradycję parzenia kawy. Kawa po batumsku wyróżnia się nietypowym składnikiem, który nadaje jej wyjątkowy smak i aromat. Według Gruzinów to właśnie ten dodatek jest kluczem do ich długowieczności.

Ten dodatek do kawy zadziwiaTen dodatek do kawy zadziwia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ostatnio bardzo modne są dodatki do kawy. Prym tu wiodą przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon, a nawet czarny pieprz. Jednak nawet jeśli lubisz eksperymentować ze smakiem małej czarnej, propozycja z Gruzji może wydać się mocno intrygująca. Jednak w tak przygotowanej kawie chodzi nie tylko o smak. Według Gruzinów ten napój ma duży wpływ na ich zdrowie, a przede wszystkim długowieczność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Dlaczego Gruzini stawiają na czosnek?

Dodatek do kawy, na który stawiają Gruzini to czosnek. Znany jest on ze swoich zdrowotnych właściwości, a w połączeniu z kawą tworzy zaskakująco harmonijną kompozycję. Jeśli myślisz, że wystarczy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę do małej czarnej, to jesteś w błędzie, bo zupełnie nie o to chodzi.

Gruzini prażą ząbki czosnku wraz z kawą, co wydobywa z ziaren głęboki aromat i wzbogaca smak napoju, nadając jej lekko pikantną nutę. Dodatkowo czosnek ma działanie rozgrzewające i wspomaga odporność. Kawa po batumsku jest idealnym napojem na chłodne wieczory.

Jak przygotować kawę po batumsku?

Do przygotowania kawy po batumsku potrzebujesz świeżo palonych ziaren kawy, ząbka czosnku, tygielka do parzenia kawy (dżezwy) i odrobinę cukru.

  1. Na patelni praż na małym ogniu 2 łyżeczki ziaren kawy z 1 ząbkiem czosnku, aż czosnek się zarumieni i nabierze "maślanego" nalotu.
  2. Zmiel prażone ziarna i umieść je w dżezwie.
  3. Zalej kawę wodą i dodaj cukier do smaku.
  4. Podgrzewaj kawę na małym ogniu, aż na powierzchni pojawi się piana.
  5. Wymieszaj całość, ponownie doprowadź do powstania piany i ściągnij z palnika.

Gotową kawę można rozlać do filiżanek i delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.

Jaki czosnek wybierać do kawy?

Do kawy najlepszy będzie świeży, twardy w dotyku czosnek - jego ząbki nie mogą być miękkie ani przebarwione. Unikaj czosnku z uszkodzeniami, ponieważ może to świadczyć o jego niskiej jakości. Podczas zakupów zwracaj też uwagę na kraj pochodzenia czosnku. Ten lokalny jest zazwyczaj świeższy i ma intensywniejszy smak. Z kolei importowany, zwłaszcza z Chin, może zawierać więcej substancji chemicznych i być mniej wartościowy.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯