WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Hiszpańscy naukowcy wyhodowali nowe warzywo. Wygląda jak dynia, smakuje jak cukinia

Myśląc o nowościach w kontekście żywności, od razu w naszych głowach pojawia się wizja nowych smaków produktów, nietypowych form czy roślinnych zamienników. Tym razem świat zaskoczyło nowe warzywo, które udało się wyhodować hiszpańskim naukowcom. Podbije europejski rynek?

Zucchiolo - PysznościZucchiolo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram
Ewa Malinowska

Zucchiolo zdobyło pierwszą nagrodę na Fruit Logistica Innovation Awards i zostało okrzyknięte innowacją roku. To najważniejsze wyróżnienie dla całej międzynarodowej branży owocowo-warzywnej, więc nic dziwnego, że o nowym warzywie zaczęło robić się głośno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Czym jest zucchiolo?

Nazwa brzmi znajomo i nie jest to przypadek. Zucchiolo to innowacyjne warzywo łączące w sobie cechy cukinii i ogórka. Nazwa wywodzi się od włoskich słów "zucchini" (cukinia) i "cetriolo" (ogórek), stąd też nazwa nieobca dla naszego ucha.

Zucchiolo - Pyszności
Zucchiolo - Pyszności © Instagram | unicagroup

Zucchiolo to efekt wieloletniej współpracy firmy Beyond Seeds z hiszpańskim Instytutem Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa. Rezultatem prac jest nie tylko samo warzywo, ale też dopracowane metody jego uprawy w szklarniach i w klimacie śródziemnomorskim. Opracowano odmiany nadające się do hodowli zarówno w sezonie jesienno-zimowym, jak i wiosennym.

Jak smakuje i do czego pasuje?

Dwie hiszpańskie firmy, Unica i Granda La Palma, podpisały już porozumienie dotyczące komercjalizacji zucchiolo na rynku europejskim. Warzywo to określane jest jako uniwersalne - nadaje się do spożycia na surowo, jak i do różnorodnych obróbek termicznych.

Zucchiolo można przygotować na wiele sposobów
Zucchiolo można przygotować na wiele sposobów © Instagram | juergens_kitchen

Choć kształtem przypomina dynię, charakteryzuje się cienką skórką jak u ogórka i delikatnym smakiem cukinii. Uprawiane jest w trzech wariantach kolorystycznych:

  • Ciemnozielonym - najbardziej popularnym
  • Jasnozielonym - o łagodniejszym smaku
  • Żółtym - rzadszym, o lekko słodkawym aromacie

Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, dodatek do kanapek, w formie carpaccio czy też jako dodatek do mięs. Zawiera sporą ilość błonnika, witamin A oraz C i antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Łączy w sobie smak i wartości odżywcze, a przy tym jest niezwykle uniwersalne w kuchni. Nic dziwnego, że zdobyło już uznanie zarówno konsumentów, jak i ekspertów.

Unica i Granda La Palma zdecydowały się przeznaczyć 50 proc. na Unica i Granda La Palma zdecydowały się na działania hiszpańskiej Fundacji Cellbitec, zajmującej się promocją badań w zakresie leczenia nowotworów i chorób degeneracyjnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯