Hiszpańscy naukowcy wyhodowali nowe warzywo. Wygląda jak dynia, smakuje jak cukinia

Myśląc o nowościach w kontekście żywności, od razu w naszych głowach pojawia się wizja nowych smaków produktów, nietypowych form czy roślinnych zamienników. Tym razem świat zaskoczyło nowe warzywo, które udało się wyhodować hiszpańskim naukowcom. Podbije europejski rynek?

Zucchiolo - PysznościZucchiolo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Zucchiolo zdobyło pierwszą nagrodę na Fruit Logistica Innovation Awards i zostało okrzyknięte innowacją roku. To najważniejsze wyróżnienie dla całej międzynarodowej branży owocowo-warzywnej, więc nic dziwnego, że o nowym warzywie zaczęło robić się głośno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Czym jest zucchiolo?

Nazwa brzmi znajomo i nie jest to przypadek. Zucchiolo to innowacyjne warzywo łączące w sobie cechy cukinii i ogórka. Nazwa wywodzi się od włoskich słów "zucchini" (cukinia) i "cetriolo" (ogórek), stąd też nazwa nieobca dla naszego ucha.

Zucchiolo - Pyszności
Zucchiolo - Pyszności © Instagram | unicagroup

Zucchiolo to efekt wieloletniej współpracy firmy Beyond Seeds z hiszpańskim Instytutem Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa. Rezultatem prac jest nie tylko samo warzywo, ale też dopracowane metody jego uprawy w szklarniach i w klimacie śródziemnomorskim. Opracowano odmiany nadające się do hodowli zarówno w sezonie jesienno-zimowym, jak i wiosennym.

Jak smakuje i do czego pasuje?

Dwie hiszpańskie firmy, Unica i Granda La Palma, podpisały już porozumienie dotyczące komercjalizacji zucchiolo na rynku europejskim. Warzywo to określane jest jako uniwersalne - nadaje się do spożycia na surowo, jak i do różnorodnych obróbek termicznych.

Zucchiolo można przygotować na wiele sposobów
Zucchiolo można przygotować na wiele sposobów © Instagram | juergens_kitchen

Choć kształtem przypomina dynię, charakteryzuje się cienką skórką jak u ogórka i delikatnym smakiem cukinii. Uprawiane jest w trzech wariantach kolorystycznych:

  • Ciemnozielonym - najbardziej popularnym
  • Jasnozielonym - o łagodniejszym smaku
  • Żółtym - rzadszym, o lekko słodkawym aromacie

Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, dodatek do kanapek, w formie carpaccio czy też jako dodatek do mięs. Zawiera sporą ilość błonnika, witamin A oraz C i antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Łączy w sobie smak i wartości odżywcze, a przy tym jest niezwykle uniwersalne w kuchni. Nic dziwnego, że zdobyło już uznanie zarówno konsumentów, jak i ekspertów.

Unica i Granda La Palma zdecydowały się przeznaczyć 50 proc. na Unica i Granda La Palma zdecydowały się na działania hiszpańskiej Fundacji Cellbitec, zajmującej się promocją badań w zakresie leczenia nowotworów i chorób degeneracyjnych.

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji