NewsyHiszpańscy naukowcy wyhodowali nowe warzywo. Wygląda jak dynia, smakuje jak cukinia

Hiszpańscy naukowcy wyhodowali nowe warzywo. Wygląda jak dynia, smakuje jak cukinia

Zucchiolo - Pyszności
Zucchiolo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram
11.03.2024 08:43

Myśląc o nowościach w kontekście żywności, od razu w naszych głowach pojawia się wizja nowych smaków produktów, nietypowych form czy roślinnych zamienników. Tym razem świat zaskoczyło nowe warzywo, które udało się wyhodować hiszpańskim naukowcom. Podbije europejski rynek?

Zucchiolo zdobyło pierwszą nagrodę na Fruit Logistica Innovation Awards i zostało okrzyknięte innowacją roku. To najważniejsze wyróżnienie dla całej międzynarodowej branży owocowo-warzywnej, więc nic dziwnego, że o nowym warzywie zaczęło robić się głośno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest zucchiolo?

Nazwa brzmi znajomo i nie jest to przypadek. Zucchiolo to innowacyjne warzywo łączące w sobie cechy cukinii i ogórka. Nazwa wywodzi się od włoskich słów "zucchini" (cukinia) i "cetriolo" (ogórek), stąd też nazwa nieobca dla naszego ucha.

Zucchiolo - Pyszności
Zucchiolo - Pyszności© Instagram | unicagroup

Zucchiolo to efekt wieloletniej współpracy firmy Beyond Seeds z hiszpańskim Instytutem Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa. Rezultatem prac jest nie tylko samo warzywo, ale też dopracowane metody jego uprawy w szklarniach i w klimacie śródziemnomorskim. Opracowano odmiany nadające się do hodowli zarówno w sezonie jesienno-zimowym, jak i wiosennym.

Jak smakuje i do czego pasuje?

Dwie hiszpańskie firmy, Unica i Granda La Palma, podpisały już porozumienie dotyczące komercjalizacji zucchiolo na rynku europejskim. Warzywo to określane jest jako uniwersalne - nadaje się do spożycia na surowo, jak i do różnorodnych obróbek termicznych.

Zucchiolo można przygotować na wiele sposobów
Zucchiolo można przygotować na wiele sposobów© Instagram | juergens_kitchen

Choć kształtem przypomina dynię, charakteryzuje się cienką skórką jak u ogórka i delikatnym smakiem cukinii. Uprawiane jest w trzech wariantach kolorystycznych:

  • Ciemnozielonym - najbardziej popularnym
  • Jasnozielonym - o łagodniejszym smaku
  • Żółtym - rzadszym, o lekko słodkawym aromacie

Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, dodatek do kanapek, w formie carpaccio czy też jako dodatek do mięs. Zawiera sporą ilość błonnika, witamin A oraz C i antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Łączy w sobie smak i wartości odżywcze, a przy tym jest niezwykle uniwersalne w kuchni. Nic dziwnego, że zdobyło już uznanie zarówno konsumentów, jak i ekspertów.

Unica i Granda La Palma zdecydowały się przeznaczyć 50 proc. na Unica i Granda La Palma zdecydowały się na działania hiszpańskiej Fundacji Cellbitec, zajmującej się promocją badań w zakresie leczenia nowotworów i chorób degeneracyjnych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także