PrzepisJajka po turecku - najpyszniejsze śniadanie świata. Koniec z jajecznicą i jajkiem w koszulce

Jajka po turecku - najpyszniejsze śniadanie świata. Koniec z jajecznicą i jajkiem w koszulce

Jajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
23.06.2022 18:40, aktualizacja: 13.10.2023 10:14

Szukasz pomysłu na śniadanie? Jeśli nie masz ochoty na kolejną kanapkę z szynką i serem, wypróbuj przepis na jajka po turecku! To orientalne danie wybornie smakuje z kromką podpieczonego chleba.

Jajka po turecku

Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Cilbir, czyli jajka po turecku, to wspaniały pomysł na śniadanie. Jest to pożywne i wyjątkowo lekkie danie. Głównymi składnikami tej potrawy są jajka i gęsty jogurt naturalny. Oprócz tego dodaje się do nich przeróżne przyprawy, takie jak mięta, kolendra, czy suszona papryka. To właśnie one, nadają daniu fantastycznego smaku.

Przygotowanie krok po kroku

Jajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka po turecku można przygotować w wielu odsłonach. W związku z tym warto eksperymentować i dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na to pyszne danie. Od dzisiaj wasze śniadanie już nigdy nie będzie smakować tak samo!

Składniki:

          
  • 3 jajka
  • 230 g gęstego jogurtu naturalnego - jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
  • 50 g masła
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

      
  1. Jogurt zmieszaj z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
  2. W rondelku rozpuść masło. Następnie dodaj do niego wędzoną paprykę. Masło podgrzewaj parę minut do momentu, aż uzyska lekko brązowy kolor. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia.
  3. W kolejnym kroku wybij jajka do naczynia i skrop je octem. W dużym garnku zagotuj wodę. Następnie wlej jajko do wody i gotuj je około 3 - 4 minuty. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Powtórz czynność dla pozostałych jajek.
  4. Tak przygotowane jajka układamy na talerzu z jogurtem. Całość polewamy masłem. Jajka po turecku najlepiej smakują w towarzystwie pieczywa.

W szybki sposób przygotujesz do swojego dania pyszną grzankę. Wystarczy, że skropisz oliwą kromkę chleba i podgrzejesz go z obu stron na patelni. Tak przygotowane pieczywo najlepiej smakuje na ciepło.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także