Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Znamy aż 2 tanie i banalnie proste sposoby

Gofry chyba każdemu z nas kojarzą się z polskim morzem, deptakiem i upałem. Tam jemy je najchętniej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w domu. Nawet jeśli nie macie gofrownicy – możecie cieszyć się ich smakiem. Pokazujemy najlepsze sposoby! 

Argument o tym, że do zrobienia gofrów potrzebna gofrownica- obalony! Zrobienie gofrów bez tego sprzętu jest naprawdę proste. Niektórzy uważają, że nawet prostsze, niż robienie ich w gofrownicy. Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis i listę potrzebnych składników.

dyniowe gofry

Gofry-Pyszności; Foto: Pyszności

Gofry bez gofrownicy

Składniki:

  • 2 jajka klasy „L”
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania gofrów:

Na początku rozpuść masło w rondelku i wystudź. Kolejnym krokiem jest oddzielenie żółtek od białka i umieszczanie ich w misce. Następnie do żółtka dodajemy mleko, mąkę, cukier wanilinowy proszek do pieczenia. Całość mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera. Wlewamy masło i raz jeszcze, łączymy składniki. Kolejny krok to dodanie do białek soli i ubicie wszystkiego na sztywną piane. Tak ubite białka przekładamy do żółtek i delikatnie wszystko mieszamy.

Pieczenie gofrów:

Tutaj możesz wybrać dwie formy przygotowania. Jedna z nich jest pieczeni na patelni, a drugą w piekarniku. W zależności od sposobu robienia gofrów rozgrzewamy patelnię grillową lub taką z nieprzywierającą powierzchnią bez dodatku tłuszczu albo piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  • Patelnia: Porcję ciasta wylewamy na środek i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony
  • Piekarnik: Porcję ciasta wlewamy do specjalnej foremki do gofrów, układamy ją na blasze i pieczemy przez 15-20 minut.

Gotowe gofry odkładamy na kratkę do studzenia ciast. Dzięki temu woda wyparuje, a gofry będą chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Gofry-Pyszności; Foto: Pyszności

Z czym podawać gofry?

Chyba każdy powie, że bita śmietana i owoce komponują się najlepiej. Jest jeszcze kilka innych możliwości. Dobrze sprawdzi się domowy dżem, cukier puder czy czekolada. Można też podać je z frużeliną, lodami i jogurtem. Oprócz tego same sezonowe owoce wystarczą. Taki dodatek będzie o wiele zdrowszy niż standardowy gofr z bitą śmietaną. W domu można trochę urozmaicić te owoce i zrobić na przykład prażone jabłka z cynamonem i wanilią.

Jeśli natomiast posiadasz gofrownicę, możesz przygotować gofry z naszego przepisu


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×