PrzepisBoże NarodzenieJakub Kuroń przygotowuje karpia w galarecie według przepisu swojej mamy. Tak dobrego jeszcze nie jedliśmy

Jakub Kuroń przygotowuje karpia w galarecie według przepisu swojej mamy. Tak dobrego jeszcze nie jedliśmy

Ryba w galarecie to jedna z podstawowych polskich potraw wigilijnych. Jej przygotowanie jest proste, o ile jest się w posiadaniu sprawdzonego przepisu. My stosujemy ten, który zaprezentował sam Jakub Kuroń. Popularny kucharz ma go ponoć jeszcze od mamy.

Karp w galarecie? Najlepszy z przepisu Jakuba Kuronia
Karp w galarecie? Najlepszy z przepisu Jakuba Kuronia
Źródło zdjęć: © Facebook | Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń, Roleski

Z doświadczenia wiemy, że dobry karp w galarecie to zasługa kilku kwestii. Po pierwsze — jakości ryby. Te, które pochodzą z szemranych hodowli albo miały w sklepie stresujące warunki, stają się gorzkie i niesmaczne. Po drugie — wyrazistego, dobrze doprawionego bulionu. Już nieraz mieliśmy wrażenie, że kucharzowi, który przyrządzał karpia w galarecie, zapomniało się, że nie tylko ryba stanowi ważny element tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W tym roku postanowiliśmy zaufać przepisowi na karpia w galarecie Jakuba Kuronia. Jesteśmy już po fazie pierwszych testów i uwierz nam, takiego zachwytu nie było chyba od czasu, w którym odkryliśmy recepturę Tomasza Jakubiaka na gołąbki z kaszą jęczmienną i oliwkami. Przepis Kuronia zawdzięczamy po części mamie kucharza, która to nauczyła go przyrządzania mistrzowskich galaret. Chcesz się przekonać, jak to smakuje? Zapraszamy do przepisu!

Karp w galarecie według Jakuba Kuronia

Składniki

  • 800 g płatów karpia ze skórą,
  • 1,5 l wody,
  • 3 marchewki,
  • ćwiartka selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1/2 przypalonej cebuli,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • plasterki cytryny do dekoracji,
  • 2 jajka na twardo do dekoracji,
  • 100 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • majonez do dekoracji,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie to pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa
Karp w galarecie to pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa© Canva | Kzenon
  1. Wodę wlej do garnka. Umieść w niej obraną marchewkę, pietruszkę, seler, a także cebulę (opal ją wcześniej), natkę pietruszki, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 60 minut.
  2. Karpia opłucz, wykrój ości i podziel na kawałki. Skrawki ryby możesz dodać do gotującego się bulionu — będzie bardziej aromatyczny. Dorzuć też samego karpia, posól i gotuj około 10 minut.
  3. Zupę odcedź i ostudź. Karpia wyłóż na półmisek. Wywar wzbogać o żelatynę i podgrzej do 50 stopni, cały czas mieszając.
  4. Rybę na talerzu udekoruj groszkiem, pokrojoną marchewką z bulionu, natką pietruszki i ugotowanymi na twardo jakami. Zalej tężejącą galaretą i schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Na koniec udekoruj majonezem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
karp w galarecieprzepispopularne potrawy

Wybrane dla Ciebie