WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Jeden z najzdrowszych soków świata. Łagodzi stany przemęczenia i wzmacnia odporność

Sok z żurawiny od dawna cieszy się uznaniem za swoje liczne korzyści zdrowotne. Żurawina, mały, kwaśny owoc, zalicza się do superfoods ze względu na bogactwo składników odżywczych i prozdrowotne właściwości. Te niewielkie jagody zawierają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów, które odgrywają kluczową rolę w poprawie zdrowia.

Sok żurawinowy to bogactwo zdrowiaSok żurawinowy to bogactwo zdrowia
Źródło zdjęć: © Canva | AlexPro9500

Żurawina z pewnością zasługuje na miano superfood. Te niewielkie, czerwone owoce są bogate w witaminy C, A, E, B1, B2, a także magnez, potas, fosfor i żelazo. Co więcej, żurawina zawiera polifenole i flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Jednym z najłatwiejszych sposobów na czerpanie z żurawiny jest spożywanie soku przygotowanego na jej bazie. Mowa oczywiście o naturalnym, niesłodzonym napoju. Oto dlaczego warto go pić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Na co dobry jest sok z żurawiny?

Regularne spożycie żurawiny może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Ze względu na zawartość błonnika żurawina wspomaga trawienie oraz pomaga w regulacji poziomu cholesterolu. Obniżając poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podnosi poziom "dobrego", co przekłada się na lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, żurawina pomaga w walce z wolnymi rodnikami, co opóźnia procesy starzenia i wpływa korzystnie na wygląd skóry.

Ponadto żurawina wykazuje działanie antygrzybicze. Jej regularne spożycie może również wspomagać leczenie stanów zapalnych dziąseł oraz innych dolegliwości jamy ustnej. Zawarte w soku z żurawiny składniki aktywne nie tylko hamują rozwój bakterii, ale również wspierają układ odpornościowy i łagodzą przemęczenie, co przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu.

Sok z żurawiny jako wsparcie dla zdrowia układu moczowego

Sok z żurawiny wyróżnia się silnymi właściwościami antybakteryjnymi. Przede wszystkim jest to zasługa obecnych w nim proantocyjanidyn, które hamują przyleganie bakterii do ścian dróg moczowych i zapobiegają infekcjom. To sprawia, że sok z żurawiny jest szczególnie polecany dla osób borykających się z nawracającymi infekcjami dróg moczowych.

Regularne spożycie soku z żurawiny jest zalecane nie tylko w celach leczniczych, ale również profilaktycznych. Ze względu na swoje właściwości ochronne żurawina może być skutecznym wsparciem w zapobieganiu nawracającym infekcjom. Działa jako naturalny antybiotyk, który nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej, a jednocześnie wzmacnia odporność organizmu.

Żurawina zaliczana jest do superfood
Żurawina zaliczana jest do superfood © Canva | Ls9907

Kto nie powinien spożywać soku z żurawiny?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych sok z żurawiny nie jest produktem odpowiednim dla wszystkich. Osoby cierpiące na schorzenia wątroby lub zmagające się z kamicą nerkową powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem soku z żurawiny do swojej diety. Żurawina zawiera szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.

Spożywanie dużych ilości soku z żurawiny może również prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak biegunka lub ból brzucha. Warto wprowadzać żurawinę do diety stopniowo i obserwować reakcje organizmu. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów najlepiej zasięgnąć porady lekarskiej.

Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀