PoradyJedyna słuszna metoda mrożenia kurek. W przeciwnym razie wyjdą gorzkie i zupełnie niejadalne

Jedyna słuszna metoda mrożenia kurek. W przeciwnym razie wyjdą gorzkie i zupełnie niejadalne

Jedyna słuszna metoda mrożenia kurek. W przeciwnym razie wyjdą gorzkie i zupełnie niejadalne
Paulina
20.08.2022 12:13

Kurka jest wyjątkowo aromatycznym i smacznym grzybem. W konsekwencji często dodajemy go do różnych dań. Sezon na nie trwa od początku lata do jesieni. W lesie już zaobserwujemy pierwsze osoby w poszukiwaniu tych leśnych pyszności. Jeśli trafimy na dobre miejsce i wrócimy do domu z pełnym koszykiem, to możemy przygotować z nich wiele pysznych potraw lub zamrozić na zimę. Jaka jest najlepsza metoda mrożenia kurek, ile czasu przechowywać je w zamrażalce? Oto odpowiedź na wszystkie pytania.

Prosta metoda mrożenia kurek

Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com
Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak szybko wyczyścić kurki przed zamrożeniem?

Wiadomo, że brudnych kurek, które dopiero co przynieśliśmy z lasu, nie zamrozimy. Natomiast każdy z nas też wie, że czyszczenie kurek to czynność, która nie należy do najprzyjemniejszych. Jak szybko wyczyścić kurki? Jest na to sposób.

Pierwszym sposobem jest moczenie kurek w zalewie z wody i soli. W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby z większych zanieczyszczeń za pomocą małego nożyka, a następnie włożyć je do miski z ciepłą wodą i 2 łyżkami soli. W tak przygotowanym roztworze pozostawić grzyby na kilka minut. Przez ten czas całe zanieczyszczenie, które znajdują się na grzybach, opadną na dno. Następnie wyjmij kurki na durszlak i jeszcze raz przepłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie grzyby rozłóż na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru wody.  Tak przygotowane kurki najlepiej zamrozić w plastikowych pudełkach lub foliowych torebkach. Jak długo można je przechowywać? 

Obraz

Ile przechowywać kurki w zamrażalce?

Największy problem, z jakim często się spotykamy to gorzkie kurki po rozmrożeniu. Jest kilka powodów, czemu tak się dzieje i tyle samo sposobów, by sobie z tym poradzić. Pierwszym sposobem jest poddanie je krótkiej obróbce cieplnej. Dzięki temu po rozmrożeniu nasze grzyby nie powinny być gorzkie. Po tym procesie możemy przystąpić do zamrożenia grzybów. Ryzyko gorzkiego smaku powstaje również na skutek zbyt długiego przechowywania grzybów w zamrażalce. Więc powinny zostać spożyte w ciągu 6-8 miesięcy od zamrożenia. Można przygotować z nich wiele pysznych i aromatycznych dań. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także