Jest słodka jak miód. Powstaje z jednego polskiego warzywa

Spiżarnie w polskich domach od wieków wypełnione są wszelakiej maści domowymi przyprawami. Gdy o dżemie z pomarańczy czy konfiturze figowej można było tylko pomarzyć, w ruch szło znane polskie warzywo.

Prosta marmolada z buraków cukrowychProsta marmolada z buraków cukrowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Burak to nie tylko składnik surówek, ale również podstawa prostej marmolady. Mowa tutaj oczywiście o buraku cukrowym, który stanowił ważny element polskich upraw, szczególnie na terenie Kujaw i Pomorza. Tamtejsze gleby sprzyjał uprawie buraków, więc powstały tam również liczne cukrownie. To właśnie w tych regionach ma miejsce tradycja wytwarzania marmolady z buraków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz

Przysmak sprzed lat

Marmolada z buraków powstała w odpowiedzi na kryzys, jaki nastał w czasie II wojny światowej. Trudne warunki życiowe zmuszały ludzi do poszukiwania nowych sposobów wykorzystania dostępnych produktów. Buraki były tanie, i łatwo dostępne, więc szybko stały się podstawowym składnikiem wielu potraw. Wykorzystywano je nie tylko do zup czy sałatek, ale również do przygotowania deseru. Marmolada z buraków była nie tylko sposobem na wykorzystanie nadwyżek, ale także źródłem energii i witamin.

- Była taka bieda, że wszystko się wykorzystywało. Szło się w pole, wyrywało to, co rosło, a buraki to zawsze były. Marmoladę robiło się bez okazji, codziennie, aby było co zjeść - opowiadały mieszanki mazowieckiej gminy Dobre przy okazji zbierania informacji niezbędnych do umieszczenia marmolady z buraka cukrowego na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.
Buraki cukrowe mają biały kolor
Buraki cukrowe mają biały kolor © Adobe Stock | Igor Stevanovic

To specjał o specyficznym smaku. Buraki cukrowa mają bowiem bardzo słodki, wręcz mdły smak i delikatną nutę ziemistości. By zbalansować smaki, do marmolady dodawano często kwaśne odmiany jabłek, takie jak szara reneta lub sok z cytryny.

Marmolada z buraków

Słodki, lekko ziemisty smak marmolady z buraków jest czymś zupełnie innym niż tradycyjne dżemy i konfitury. To ciekawa odmiana od tradycyjnych przetworów. Najczęściej podawano ją na chlebie lub plackach ze zsiadłego mleka, które zastępowały pieczywo.

Prosta marmolada z jabłek i buraków
Prosta marmolada z jabłek i buraków © Adobe Stock

Przepis na marmoladę z buraków cukrowych pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich Bronisław (powiat radziejowski).

Składniki:

  • 1 kg buraków cukrowych,
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 kwaśne jabłka szara reneta.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj obierz i pokrój w małe kawałki.
  2. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości.
  3. Po ugotowaniu odcedź buraki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  4. Dodaj do nich cukier i smaż przez ok. 30-40 minut.
  5. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i podsmażaj, aż się rozpadną.

Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków i dobrze zakręć. Odstaw do wystudzenia do góry dnem. Możesz je również pasteryzować w garnku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie