Jest słodka jak miód. Powstaje z jednego polskiego warzywa

Spiżarnie w polskich domach od wieków wypełnione są wszelakiej maści domowymi przyprawami. Gdy o dżemie z pomarańczy czy konfiturze figowej można było tylko pomarzyć, w ruch szło znane polskie warzywo.

Prosta marmolada z buraków cukrowychProsta marmolada z buraków cukrowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Burak to nie tylko składnik surówek, ale również podstawa prostej marmolady. Mowa tutaj oczywiście o buraku cukrowym, który stanowił ważny element polskich upraw, szczególnie na terenie Kujaw i Pomorza. Tamtejsze gleby sprzyjał uprawie buraków, więc powstały tam również liczne cukrownie. To właśnie w tych regionach ma miejsce tradycja wytwarzania marmolady z buraków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz

Przysmak sprzed lat

Marmolada z buraków powstała w odpowiedzi na kryzys, jaki nastał w czasie II wojny światowej. Trudne warunki życiowe zmuszały ludzi do poszukiwania nowych sposobów wykorzystania dostępnych produktów. Buraki były tanie, i łatwo dostępne, więc szybko stały się podstawowym składnikiem wielu potraw. Wykorzystywano je nie tylko do zup czy sałatek, ale również do przygotowania deseru. Marmolada z buraków była nie tylko sposobem na wykorzystanie nadwyżek, ale także źródłem energii i witamin.

- Była taka bieda, że wszystko się wykorzystywało. Szło się w pole, wyrywało to, co rosło, a buraki to zawsze były. Marmoladę robiło się bez okazji, codziennie, aby było co zjeść - opowiadały mieszanki mazowieckiej gminy Dobre przy okazji zbierania informacji niezbędnych do umieszczenia marmolady z buraka cukrowego na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.
Buraki cukrowe mają biały kolor
Buraki cukrowe mają biały kolor © Adobe Stock | Igor Stevanovic

To specjał o specyficznym smaku. Buraki cukrowa mają bowiem bardzo słodki, wręcz mdły smak i delikatną nutę ziemistości. By zbalansować smaki, do marmolady dodawano często kwaśne odmiany jabłek, takie jak szara reneta lub sok z cytryny.

Marmolada z buraków

Słodki, lekko ziemisty smak marmolady z buraków jest czymś zupełnie innym niż tradycyjne dżemy i konfitury. To ciekawa odmiana od tradycyjnych przetworów. Najczęściej podawano ją na chlebie lub plackach ze zsiadłego mleka, które zastępowały pieczywo.

Prosta marmolada z jabłek i buraków
Prosta marmolada z jabłek i buraków © Adobe Stock

Przepis na marmoladę z buraków cukrowych pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich Bronisław (powiat radziejowski).

Składniki:

  • 1 kg buraków cukrowych,
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 kwaśne jabłka szara reneta.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj obierz i pokrój w małe kawałki.
  2. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości.
  3. Po ugotowaniu odcedź buraki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  4. Dodaj do nich cukier i smaż przez ok. 30-40 minut.
  5. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i podsmażaj, aż się rozpadną.

Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków i dobrze zakręć. Odstaw do wystudzenia do góry dnem. Możesz je również pasteryzować w garnku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀