Jest słodka jak miód. Powstaje z jednego polskiego warzywa

Spiżarnie w polskich domach od wieków wypełnione są wszelakiej maści domowymi przyprawami. Gdy o dżemie z pomarańczy czy konfiturze figowej można było tylko pomarzyć, w ruch szło znane polskie warzywo.

Prosta marmolada z buraków cukrowychProsta marmolada z buraków cukrowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Burak to nie tylko składnik surówek, ale również podstawa prostej marmolady. Mowa tutaj oczywiście o buraku cukrowym, który stanowił ważny element polskich upraw, szczególnie na terenie Kujaw i Pomorza. Tamtejsze gleby sprzyjał uprawie buraków, więc powstały tam również liczne cukrownie. To właśnie w tych regionach ma miejsce tradycja wytwarzania marmolady z buraków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz

Przysmak sprzed lat

Marmolada z buraków powstała w odpowiedzi na kryzys, jaki nastał w czasie II wojny światowej. Trudne warunki życiowe zmuszały ludzi do poszukiwania nowych sposobów wykorzystania dostępnych produktów. Buraki były tanie, i łatwo dostępne, więc szybko stały się podstawowym składnikiem wielu potraw. Wykorzystywano je nie tylko do zup czy sałatek, ale również do przygotowania deseru. Marmolada z buraków była nie tylko sposobem na wykorzystanie nadwyżek, ale także źródłem energii i witamin.

- Była taka bieda, że wszystko się wykorzystywało. Szło się w pole, wyrywało to, co rosło, a buraki to zawsze były. Marmoladę robiło się bez okazji, codziennie, aby było co zjeść - opowiadały mieszanki mazowieckiej gminy Dobre przy okazji zbierania informacji niezbędnych do umieszczenia marmolady z buraka cukrowego na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.
Buraki cukrowe mają biały kolor
Buraki cukrowe mają biały kolor © Adobe Stock | Igor Stevanovic

To specjał o specyficznym smaku. Buraki cukrowa mają bowiem bardzo słodki, wręcz mdły smak i delikatną nutę ziemistości. By zbalansować smaki, do marmolady dodawano często kwaśne odmiany jabłek, takie jak szara reneta lub sok z cytryny.

Marmolada z buraków

Słodki, lekko ziemisty smak marmolady z buraków jest czymś zupełnie innym niż tradycyjne dżemy i konfitury. To ciekawa odmiana od tradycyjnych przetworów. Najczęściej podawano ją na chlebie lub plackach ze zsiadłego mleka, które zastępowały pieczywo.

Prosta marmolada z jabłek i buraków
Prosta marmolada z jabłek i buraków © Adobe Stock

Przepis na marmoladę z buraków cukrowych pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich Bronisław (powiat radziejowski).

Składniki:

  • 1 kg buraków cukrowych,
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 kwaśne jabłka szara reneta.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj obierz i pokrój w małe kawałki.
  2. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości.
  3. Po ugotowaniu odcedź buraki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  4. Dodaj do nich cukier i smaż przez ok. 30-40 minut.
  5. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i podsmażaj, aż się rozpadną.

Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków i dobrze zakręć. Odstaw do wystudzenia do góry dnem. Możesz je również pasteryzować w garnku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają