Już nie robię faworków. Te kruche rogaliki bardziej smakują mojej rodzinie

W moim domu słodkie wypieki to tradycja, a kruche rogaliki, który przygotowywała moja babcia są prawdziwym hitem. Ich delikatne, kruche ciasto i gęste nadzienie z marmolady to połączenie idealne, któremu nikt nie potrafi się oprzeć. Przepis na te pyszne rogaliki jest sekretem, który chętnie się z wami podzielę.

Przepis na kruche rogalikiPrzepis na kruche rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nie wyobrażam sobie domu bez zapachu pieczonych wypieków. Od lat w mojej rodzinie królują kruche rogaliki, które stały się prawdziwą tradycją. Przepis na te delikatne smakołyki pochodzi z zeszytu mojej babci, która była prawdziwą mistrzynią domowych wypieków. Każdego roku na karnawał piekłam faworki, jednak odkąd moja rodzina spróbowała tych rogalików, to właśnie one stały się ulubionym deserem. Dlaczego? Tajemnica tkwi w niezwykle kruchym cieście i bogatym, marmoladowym nadzieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Jak upiec idealne kruche rogaliki?

Odpowiedni dobór składników jest kluczowy dla sukcesu tego wypieku. Oto co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 60 g smalcu,
  • 60 g masła 82 proc.,
  • 120 g gęstej śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • gęsta marmolada do nadzienia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiewam mąkę do miski, dodaję sól i proszek do pieczenia.
  2. Masło i smalec kroję na małe kawałki, dodaję do mąki.
  3. Dodaję śmietanę i szybko zagniatam ciasto.
  4. Dzielę ciasto na dwie części, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
  5. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2-3 mm i kroję na trójkąty.
  6. Na każdym trójkącie kładę łyżeczkę marmolady i zwijam w rogalik.
  7. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 190°C przez 30-40 minut.
  8. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

Faworki, chociaż smaczne, wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, co sprawia, że są bardziej kaloryczne. Kruche rogaliki pieczone w piekarniku są lżejsze, a ich delikatna struktura i słodkie nadzienie sprawiają, że każdy chętnie po nie sięga. Moja rodzina je uwielbia, dlatego teraz są stałym elementem naszych spotkań przy kawie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇