Już nie robię faworków. Te kruche rogaliki bardziej smakują mojej rodzinie

W moim domu słodkie wypieki to tradycja, a kruche rogaliki, który przygotowywała moja babcia są prawdziwym hitem. Ich delikatne, kruche ciasto i gęste nadzienie z marmolady to połączenie idealne, któremu nikt nie potrafi się oprzeć. Przepis na te pyszne rogaliki jest sekretem, który chętnie się z wami podzielę.

Przepis na kruche rogalikiPrzepis na kruche rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nie wyobrażam sobie domu bez zapachu pieczonych wypieków. Od lat w mojej rodzinie królują kruche rogaliki, które stały się prawdziwą tradycją. Przepis na te delikatne smakołyki pochodzi z zeszytu mojej babci, która była prawdziwą mistrzynią domowych wypieków. Każdego roku na karnawał piekłam faworki, jednak odkąd moja rodzina spróbowała tych rogalików, to właśnie one stały się ulubionym deserem. Dlaczego? Tajemnica tkwi w niezwykle kruchym cieście i bogatym, marmoladowym nadzieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Jak upiec idealne kruche rogaliki?

Odpowiedni dobór składników jest kluczowy dla sukcesu tego wypieku. Oto co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 60 g smalcu,
  • 60 g masła 82 proc.,
  • 120 g gęstej śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • gęsta marmolada do nadzienia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiewam mąkę do miski, dodaję sól i proszek do pieczenia.
  2. Masło i smalec kroję na małe kawałki, dodaję do mąki.
  3. Dodaję śmietanę i szybko zagniatam ciasto.
  4. Dzielę ciasto na dwie części, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
  5. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2-3 mm i kroję na trójkąty.
  6. Na każdym trójkącie kładę łyżeczkę marmolady i zwijam w rogalik.
  7. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 190°C przez 30-40 minut.
  8. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

Faworki, chociaż smaczne, wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, co sprawia, że są bardziej kaloryczne. Kruche rogaliki pieczone w piekarniku są lżejsze, a ich delikatna struktura i słodkie nadzienie sprawiają, że każdy chętnie po nie sięga. Moja rodzina je uwielbia, dlatego teraz są stałym elementem naszych spotkań przy kawie.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża