PoradyJuż więcej nie natkniesz się na kwaśne mandarynki. Zrób prosty test

Już więcej nie natkniesz się na kwaśne mandarynki. Zrób prosty test

Niewiele owoców kojarzy się z Bożym Narodzenie bardziej niż słodka i aromatyczna mandarynka. Jednak nie powinniśmy sięgać po nią tylko od święta, gdyż jest to produkt nie tylko smaczny, ale również bogaty w cenne składniki odżywcze. Jak wybierać w sklepie mandarynki?

Mandarynki
Mandarynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.12.2023 16:41

Jest kuzynką pomarańczy, cytryny i grejpfruta, a uchodzi za najsłodszy z owoców cytrusowych. Pochodzi prawdopodobnie z południowych Chin, gdzie uprawiano ją już 4 tysiące lat temu. W powszechnej opinii jej polska nazwa nawiązuje do mandarynów, czyli cesarskich urzędników z Państwa Środka, jednak inna teoria głosi, że określenie pochodzi do Mandary – tak nazywano niegdyś wyspę Mauritius na Oceanie Indyjskim.

W średniowieczu mandarynka dotarła do północnej Afryki i krajów śródziemnomorskich, gdzie szybko się zadomowiła. W XIX wieku rozpoczęła się jej wielka kariera w Stanach Zjednoczonych, gdzie początkowo była traktowana jako drzewko ozdobne, z czasem południowe stany USA, zwłaszcza Floryda i Kalifornia, stały się jednymi z największych na świecie producentów pysznych, soczystych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dziś mandarynki są chętnie jadane na całym świecie, także w Polsce. Występują w wielu odmianach, z których za najpopularniejszą uchodzi klementynka, czyli pochodząca z Algierii krzyżówka mandarynki i pomarańczy. Dużą popularnością cieszy się też wyhodowana w Japonii bezpestkowa satsuma.

Mandarynki możemy kupić niemal w każdym sklepie spożywczym czy na targowisku. Jak wybrać najsmaczniejsze?

Mandarynki – wartości odżywcze

Późną jesienią i zimą mandarynki są najsmaczniejsze. Wykazują również imponujące wartości odżywcze. Pomarańczowe owoce skrywają bowiem potężną dawkę kwasów organicznych, zwłaszcza askorbinowego, czyli po prostu witaminy C, która aktywizuje system immunologiczny, odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu licznych enzymów, wpływa na produkcję kolagenu i zmniejsza skłonność do krwotoków oraz krwawień dziąseł.

Wysoka zawartość tego związku sprawia, że mandarynki posiadają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu, spowalniając procesy starzenie oraz zapobiegając rozwojowi schorzeń układu krążenia czy nowotworów.

Kolor mandarynek to efekt obecności karotenoidów, czyli silnych antyoksydantów przekształcających się w organizmie w witaminę A, przeciwdziałającą problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroniącą przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomagającą utrzymać zdrową skórę.

W pomarańczowych owocach nie brakuje innych witamin, zwłaszcza kwasu foliowego. To jeden z kluczowych związków decydujących o prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu komórek, zwłaszcza układu krwiotwórczego i nerwowego. Brak lub niedobór kwasu foliowego w naszej diecie skutkuje bardzo poważnymi konsekwencjami. Potrzebują go szczególnie kobiety w ciąży, ponieważ jest niezbędny płodowi w momencie kształtowania cewy nerwowej, z której rozwija się później mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka.

Mandarynki skrywają dużo potasu (reguluje ciśnienie krwi, napięcie mięśniowe, pracę nerek i rytm serca, dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), a także magnezu, manganu czy wapnia.

Owoce są niskokaloryczne, dlatego można spożywać je nawet będąc na diecie. Składają się głównie z wody, a znajdujące się w mandarynach kwas cytrynowy i jabłkowy znacząco przyspieszają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Mandarynki – przeczytaj, zanim kupisz

Na co zwracać uwagę podczas zakupów, by później rozkoszować się smakiem i soczystością mandarynek? Zacznijmy od miejsca, gdzie je nabywamy – owoce dłużej zachowują świeżość, gdy są przechowywane w dość niskich temperaturach. Dlatego zamiast w ogrzewanych marketach lepiej kupować mandarynki na lokalnym targowisku, gdzie panują korzystniejsze warunki.

Unikajmy owoców w siatkach, ponieważ kupując je na wagę możemy lepiej skontrolować wygląd. Zaczynając od koloru – powinien być intensywnie pomarańczowy. Jeśli na skórce pojawiają się brązowe lub zielone przebarwienia, a szczególnie ślady pleśni, zrezygnujmy z zakupu. Skórka powinna być jędrna, twarda i pomarszczona świadczy o niewłaściwym przechowywaniu owocu.

Zwróćmy też uwagę na miejsce po ogonku – musi być jasne, ciemna obwódka może bowiem oznaczać, że mandarynka była zerwana dawno temu. Jeśli jest sprzedawana z listkami, wybierajmy owoce z soczyście zielonymi, a nie brązowymi i zeschniętymi.

Ważna jest też próba dotykowa. Smaczna mandarynka będzie miała sprężystą skórkę, lekko odstającą od miąższu. Powinna być też dość ciężka, co wskazuje na wysoką zawartość pysznego soku. Przed zakupem powąchajmy owoc – dojrzały będzie miał intensywny i przyjemny aromat. Jeśli go nie czujemy, nie spodziewajmy się smacznego wnętrza.

Wybrane dla Ciebie