Siostra Anastazja pochwaliła się swoim legendarnym nadzieniem do kaczki. Nic nie może się z nim równać

Siostra Anastazja jak zawsze zachwyca nas swoją wyobraźnią w kuchni. Przygotowała ostatnio wspaniały przepis na kaczkę, wypełnioną wątróbką. Ilość wartości odżywczych, jaką znajdziemy w tym daniu, przerasta nasze najśmielsze oczekiwania, dodatkowo danie jest pełne smaku i aromatu. Sami zobaczcie!

Kaczka to mięso, które nie jest zbyt często podawane w naszym domu. Czas to zmienić. Robiąc ten przepis, możemy liczyć na to, że szybko powtórzymy to danie, bo będzie smakować całej rodzinie. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników. Oto dokładny sposób przygotowania i potrzebna lista składników.

Kaczka nadziewana wątróbkę według Siostry Anastazji.

Kaczka- Pyszności; Foto: Canva

Kaczka- Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 1 średnia kaczka
  • 2 wątróbki drobiowe
  • 2 duże łyżki masła
  • 3 bułki pszenne
  • 1 jajo rozmiar L
  • 1-2 płaskie łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Zacznij od umycia dokładnie kaczki, osuszenia jej i przyprawienia. Natrzyj ją masłem i przypraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Następnie namocz bułkę w wodzie i odciśnij z nadmiaru płynu. Żółtko utrzyj z masłem i solę. Do jajecznej masy dodaj namoczoną bułkę, posiekaną pietruszkę i pokrojoną w drobną kostkę wątróbkę. Następnie ubij dokładnie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do masy i dokładnie wymieszaj.

Kaczę należy wypełnić farszem i zaszyć tak by zawartość nie wypłynęła. Warto umieścić kaczkę w naczyniu żaroodpornym i dodać odrobinę oleju. Piecz całość przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Tak upieczoną kaczkę podawaj z upieczonym jabłkiem, sosem żurawinowym i ziemniakami. Idealnie sprawdzi się bukiet zielonych surówek. Smacznego!

wątróbka

Wątróbka – Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości wątróbki

Nie lubi jej, ale dodatek wątróbki do kaczki to idealne połączenie. Oprócz tego wątróbka to produkt, który może pochwalić się ogromną zawartością składników odżywczych i witamin. To potęga, jeśli chodzi o zawartość żelaza i witaminowa z grupy B. Osoby z anemią, mogą coś o tym wiedzieć. Jest rekomendowana dla wszystkich borykających się z niedokrwistością. W 100g ma, aż 10 mg żelaza to ponad połowa zapotrzebowania dla kobiet, a całość dla mężczyzn w ciągu dnia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pysznego kurczaka podanego na cebulce.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×