Kiedyś w każdym ogródku. Dziś kręcimy na niego nosem, a to najlepszy owoc na odchudzanie

Agrest, choć obecnie nieco zapomniany, jest owocem, który zasługuje na szczególne uznanie ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Wielu ekspertów uważa go za jeden z najzdrowszych owoców dostępnych na rynku.

Agrest to zapominany owocAgrest to zapominany owoc
Źródło zdjęć: © Pixabay

Zastanawiasz się, dlaczego agrest nie cieszy się dzisiaj taką popularnością, jak kiedyś? Czy to dlatego, że nie jest tak słodki jak wiele innych owoców sezonowych? A może coś w jego wyglądzie przestało przyciągać naszą uwagę? Agrest nie jest co prawda uwielbianą truskawką, ale truskawka nie jest też agrestem - wybitnie soczystym, lekko chrupiącym, łączącym słodki i kwaśny smak. I nie tylko dlatego warto go jeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Dlaczego warto jeść agrest?

Jednym z najważniejszych argumentów przemawiających za jedzeniem agrestu jest jego wyjątkowo bogata zawartość witamin. W samym agreście jest blisko 20 razy więcej kwasu askorbinowego niż w pomarańczy. Ale to nie wszystko. Agrest zawiera także witaminy z grupy B, a także A i E, żelazo, miedź, potas, fosfor i magnez oraz przeciwutleniacze. Ponadto pomaga w walce z wysokim cholesterolem, może zapobiegać miażdżycy i chorobom serca, wspomaga koncentrację, koi nerwy i daje poczucie odprężenia.

Specjaliści twierdzą, że dojrzały agrest ma także działanie antynowotworowe. Takie owoce zawierają bowiem serotoninę, kwas elagowy i kumarynowy, które nie tylko dobrze wpływają na układ nerwowy, ale mogą także chronić nas przed potencjalnymi zagrożeniami ze strony komórek rakowych.

Agrest
Agrest © Canva | iSailorr –

Agrest na odchudzanie

Agrest jest często wspominany także w kontekście diety odchudzającej. Dlaczego? Ponieważ te małe, niepozorne owoce zawierają zaskakująco dużo błonnika pokarmowego - składnika, który odpowiada za prawidłową pracę jelit. To właśnie dzięki błonnikowi długo czujemy się najedzeni i unikamy spożywania niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Dodatkowo agrest jest owocem niskokalorycznym.

Ze względu na dużą zawartość błonnika, który pobudza ruchy jelit, regularnie spożywany agrest pomoże pozbyć się uciążliwych zaparć. Ponadto zawiera kwasy jabłkowe i cytrynowe, które wspomagają trawienie. Dwie porcje surowych owoców (ze skórką i pestkami) dziennie mogą przynieść ulgę.

Zastosowanie agrestu w kuchni

Owoce agrestu są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Można je jeść na surowo, solo lub jako składnik sałatek. Agrest można również mrozić, wyciskać z niego sok lub wykorzystać do przetworów, takich jak: konfitury, dżemy, powidła, kompoty (np. z dodatkiem truskawek). Agrest nadaje się również jako składnik ciast, babeczek, nalewek czy win.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟