PoradyNie wyrzucaj takich ziemniaków od razu do kosza. Można je zjeść pod jednym warunkiem

Nie wyrzucaj takich ziemniaków od razu do kosza. Można je zjeść pod jednym warunkiem

Nie wyrzucaj takich ziemniaków od razu do kosza. Można je zjeść pod jednym warunkiem
Ewa
16.10.2020 15:24, aktualizacja: 19.10.2021 11:42

Ziemniaki są naprawdę zdrowym i smacznym warzywem. Gotowane, pieczone, puree, frytki- każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak czasami warto odmówić sobie tego warzywa. Kiedy?

Źle przechowywanie to największa zmora wszystkich warzyw. Nieodpowiednie warunki sprzyjają rozwojowi pleśni i bakterii.

Jeśli Twoje ziemniaki przechowywane były w jasnym lub wilgotnym pomieszczeniu mogą zmienić swój kolor na zielony i zacząć kiełkować. Takich ziemniaków lepiej nie jeść!

Toksyny i kiełkujące ziemniaki

Ziemniaki zawierają dwa rodzaje naturalnych toksyn znanych jako glikoalkaloidy- solaninę i chakoninę. Zawartość tych toksyn zwyczajnie jest na tyle niska, że są nieszkodliwe jeśli ziemniak nie zaczął kiełkować i zmieniać kolor na zielony. Poziom tych toksyn drastycznie wzrasta wraz z wysokim stężeniem chlorofilu znajdującego się w kiełkach i zielonej skórce ziemniaka.

Zjedzony ziemniak może wywołać różnego rodzaju złe objawy, takie jak wymioty, ból brzucha czy też gorączka.

Jeśli ziemniak nie jest miękki możesz go zjeść. Pod warunkiem, że dokładnie usuniesz wszystkie oczka i kiełki.

Jeśli jednak nie będzie on już twardy: wyrzuć go! Lepiej nie ryzykować zatruciem pokarmowym.

Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu?

Przechowuj ziemniaki w suchym i zaciemnionym miejscu, gdzie temperatura nie przekroczy 15 stopni Celsjusza.
Do przechowywania najlepiej sprawdzą się papierowe torby- wilgoć nie będzie osadzać się w postaci kropelek na ich brzegach i oszczędzimy naszym ziemniakom domowej sauny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także