WAŻNE
TERAZ

PKB Polski w górę - są najnowsze dane

Klasyka żydowskiej kuchni. Usłyszysz nazwę i parskniesz śmiechem

Gęsi pipek to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, która zdobywa coraz większą popularność. Ta kulinarna tradycja kryje w sobie dwa główne warianty: nadziewane gęsie szyje oraz gulasz z gęsich żołądków. Każda z tych wersji zasługuje na uwagę zarówno smakowo, jak i odżywczo.

Gęsi pipekGęsi pipek
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Składniki i wartości odżywcze

Gęsie pipki są przygotowywane z gęsich szyj lub żołądków, które są bogate w białko oraz składniki mineralne. Dania te są źródłem witamin, zwłaszcza witaminy A i kwasu foliowego. Potrawy te przygotowywane są zarówno w formie galicyjskiego gulaszu, jak i nadziewanej szyjki, co wiąże się z różnymi tradycjami regionalnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Przygotowanie i serwowanie

Nadziewane szyje są przygotowywane poprzez delikatne zdejmowanie skóry z szyi gęsi i faszerowanie jej masą ziemniaczano-cebulową lub kaszą. Po nadzianiu szyje są gotowane i pieczone, często podawane z sosem chrzanowym.

Z kolei gulasz to smakowita mieszanka duszonych gęsich żołądków z cebulą i czosnkiem, serwowana z kaszą lub purée ziemniaczanym. Potrawa ta doskonale wpisuje się we współczesne trendy kulinarne, łączy tradycję z wartościami odżywczymi. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" zdecydowała się przyrządzić wersję z gęsią szyją.

"W jidysz słowo 'pipek', pochodzące od niemieckiego 'pfeifen', oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem" - tłumaczy blogerka.

Gęsi pipek - nadziewana gęsia szyja

Składniki:

  • 2 szyje gęsie,
  • 1 żołądek z gęsi,
  • 1 wątroba z gęsi,
  • 2 łyżki przesianej tartej bułki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cząbru (może być również tymianek, majeranek),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • sól,
  • pieprz.


Na bulion:

  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny,
  • ząbek czosnku,
  • sól
  • 150 ml półwytrawnego białego wina.

Przygotowanie:

  1. Z szyj gęsich zdejmij delikatnie skórę – tak, aby jej nie uszkodzić.
  2. Szyje pozbawione skóry włóż do garnka, dodaj obraną włoszczyznę, przyprawy, zalej niewielką ilością wody i ugotuj bulion.
  3. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyść, usunąć tłuszcz (tłuszcz stop), dokładnie umyj. Żołądek sparz na sicie. Pokrój drobno razem z wątróbką.
  4. Masło utrzyj z żółtkiem, ucierając, dodaj pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Dopraw do smaku.
  5. Ubij białko i dodaj razem z bułką tartą do utartej masy.
  6. Farszem wypełnij skórę z gęsich szyjek, zaszyj z obu stron. Ułóż w gęsiarce, wlej 300 ml bulionu (tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i duś pod przykryciem około godziny.
  7. Podawaj z sosem z duszenia.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥