Klasyka żydowskiej kuchni. Usłyszysz nazwę i parskniesz śmiechem

Gęsi pipek to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, która zdobywa coraz większą popularność. Ta kulinarna tradycja kryje w sobie dwa główne warianty: nadziewane gęsie szyje oraz gulasz z gęsich żołądków. Każda z tych wersji zasługuje na uwagę zarówno smakowo, jak i odżywczo.

Gęsi pipekGęsi pipek
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Składniki i wartości odżywcze

Gęsie pipki są przygotowywane z gęsich szyj lub żołądków, które są bogate w białko oraz składniki mineralne. Dania te są źródłem witamin, zwłaszcza witaminy A i kwasu foliowego. Potrawy te przygotowywane są zarówno w formie galicyjskiego gulaszu, jak i nadziewanej szyjki, co wiąże się z różnymi tradycjami regionalnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Przygotowanie i serwowanie

Nadziewane szyje są przygotowywane poprzez delikatne zdejmowanie skóry z szyi gęsi i faszerowanie jej masą ziemniaczano-cebulową lub kaszą. Po nadzianiu szyje są gotowane i pieczone, często podawane z sosem chrzanowym.

Z kolei gulasz to smakowita mieszanka duszonych gęsich żołądków z cebulą i czosnkiem, serwowana z kaszą lub purée ziemniaczanym. Potrawa ta doskonale wpisuje się we współczesne trendy kulinarne, łączy tradycję z wartościami odżywczymi. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" zdecydowała się przyrządzić wersję z gęsią szyją.

"W jidysz słowo 'pipek', pochodzące od niemieckiego 'pfeifen', oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem" - tłumaczy blogerka.

Gęsi pipek - nadziewana gęsia szyja

Składniki:

  • 2 szyje gęsie,
  • 1 żołądek z gęsi,
  • 1 wątroba z gęsi,
  • 2 łyżki przesianej tartej bułki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cząbru (może być również tymianek, majeranek),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • sól,
  • pieprz.


Na bulion:

  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny,
  • ząbek czosnku,
  • sól
  • 150 ml półwytrawnego białego wina.

Przygotowanie:

  1. Z szyj gęsich zdejmij delikatnie skórę – tak, aby jej nie uszkodzić.
  2. Szyje pozbawione skóry włóż do garnka, dodaj obraną włoszczyznę, przyprawy, zalej niewielką ilością wody i ugotuj bulion.
  3. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyść, usunąć tłuszcz (tłuszcz stop), dokładnie umyj. Żołądek sparz na sicie. Pokrój drobno razem z wątróbką.
  4. Masło utrzyj z żółtkiem, ucierając, dodaj pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Dopraw do smaku.
  5. Ubij białko i dodaj razem z bułką tartą do utartej masy.
  6. Farszem wypełnij skórę z gęsich szyjek, zaszyj z obu stron. Ułóż w gęsiarce, wlej 300 ml bulionu (tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i duś pod przykryciem około godziny.
  7. Podawaj z sosem z duszenia.
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą