Kociołek z piekarnika. Błyskawiczny obiad z kapusty, kiełbasy i aromatycznego boczku

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Kociołek z boczkiem i kiełbasą to pyszne danie z piekarnika, które świetnie sprawdzi się na jesienno-zimowy obiad. Sycące, gorące i po prostu przepyszne.

Jak przygotować pieczonkę?

Pieczonka to jednogarnkowe danie, składające się z mięsa i prostych warzyw, takich jak kapusta i marchewka. Jest gorące i bardzo sycące, więc świetnie sprawdzi na chłodniejsze dni. Chociaż dla wielu osób nierozerwalnie kojarzy się ona z żeliwnym kociołkiem nad ogniskiem, to z łatwością możesz przygotować ją w swoim piekarniku. Dziś postawiliśmy na upieczenie składników w dużym słoiku, w piekarniku. Ten obiad to strzał w dziesiątkę- robi się praktycznie sam, nie trzeba mieszać ani przewracać. Wystarczy wstawić całość do piekarnika i czekać na pyszny rezultat naszej pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: aromatyczny krem z grzybów leśnych

Kociołek z piekarnika

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1/2 małej kapusty
  • 2 laski kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Przygotuj duży słoik-wyparz go i wysusz. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Wrzuć część na dno słoika. Następnie dodaj warstwę z posiekanej młodej kapusty.

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Kapustę posyp suszonym majerankiem i wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz wędzony boczek. Dorzuć kolejną warstwę ziemniaków.

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Ostatnie warstwy to kapusta, kiełbasa, boczek oraz ponownie kapusta. Pamiętaj, aby lekko dociskać całość przy wykładaniu warstw. Tak przygotowany słoik zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoik z piekarnika. Przełóż jego zawartość do miski lub salaterki i udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Prosta pieczonka z piekarnika najlepiej smakuje na gorąco, więc nie zwlekaj i zabieraj się od razu za jedzenie.
Smacznego!

Kociołek z piekarnika- Pyszności

Kociołek z piekarnika- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×