Korzenny przysmak z Niderlandów. Te ciasteczka są tak pyszne, że trudno się im oprzeć

Cienkie, chrupiące i bardzo korzenne – idealne ciastka do kawy lub herbaty w chłodny, zimowy dzień. Przynajmniej tak uważają Holendrzy, którzy nie wyobrażają sobie tej pory roku bez speculaas. Warto przekonać się, czy mają rację.

Ciasteczka korzenneCiasteczka korzenne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasteczka wypiekane w kształcie rozmaitych zwierząt, postaci ludzkich, św. Mikołaja, wiatraków, domków czy prostokątów z ornamentami to bez wątpienia jeden z symboli Niderlandów. Ich historia sięga XVII wieku i jest związana z Holenderską Kompanią Wschodnioindyjską, która przez dziesięciolecia miała monopol na sprowadzanie z Azji przypraw korzennych, dzięki czemu cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa, wcześniej dostępne tylko dla najzamożniejszych, stały się osiągalne powszechnie.

Chętnie zaczęli sięgać po nie holenderscy cukiernicy, czego najlepszym przykładem stały się ciasteczka speculaas, początkowo wypiekane przede wszystkim z okazji święta Sinterklaas, obchodzonego w Holandii 5 grudnia, w wigilię dnia św. Mikołaja. Później łakocie zaczęły pojawiać się na stołach także w okresie Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałwan w tropikach na Święta zrobi furorę. O makowcu i serniku wszyscy zapomną

Ich kształt miał często znaczenie symboliczne, np. świnia stanowiła przestrogę przez zachłannością, zaś kobieta w długich spodniach – apodyktycznością. Udekorowane lukrem i orzechami speculaas bywały też podarunkiem ofiarowanym przez młodzieńców swoim oblubienicom.

Dziś korzenne ciasteczka są dostępne przez cały rok, można je kupić w licznych cukierniach, piekarniach czy delikatesach. Mieszkańcy Niderlandów uwielbiają przegryzać je do kawy czy herbaty, choć świetnie sprawdzają się także jako dodatek do lodów, zwłaszcza śmietankowych i waniliowych.

Co w nich siedzi

Skład ciasteczek speculaas nie jest skomplikowany. Do ich przygotowania będziemy potrzebować mąki pszennej, masła, jajek i cukru, najlepiej trzcinowego, który nada wypiekom ładnego koloru. Świetnie sprawdzi się Muscovado, charakteryzujący się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją.

W holenderskich łakociach nie może oczywiście zabraknąć przypraw korzennych, tradycyjnie są to: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, biały pieprz, imbir i kardamon. Wpływają nie tylko na smak i aromat ciasteczek, ale również podnoszą ich wartości odżywcze.

Goździki wspomagają walkę z nadciśnieniem, a także obniżają poziom cukru i "złego" cholesterolu LDL. Cynamon jest skarbnicą polifenoli, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających m.in. z przyspieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój wielu chorób. Imbir poprawia krążenie krwi, ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Gałka muszkatołowa zawiera substancję halucynogenną zwaną mirystycyną, która powoduje, że przyprawa działa kojąco i uspokajająco, co znacznie ułatwia zaśnięcie. Kardamon wykazuje działanie przeciwdepresyjne – zawarte w nim olejki eteryczne skutecznie łagodzą smutek i przygnębienie.

W holenderskich sklepach można bez trudu kupić gotową mieszankę przypraw do ciastek speculaas. W Polsce jest to znacznie trudniejsze, ale bez problemu przygotujemy ją samodzielnie. Wystarczy wymieszać cynamon (4 łyżeczki) z gałką muszkatołową i goździkami (po łyżeczce), białym pieprzem, imbirem i kardamonem (po pół łyżeczki). Wszystkie przyprawy powinny być oczywiście sproszkowane.

W internecie możemy kupić specjalne drewniane foremki do speculaas, w różnych kształtach i z rozmaitymi ornamentami. Jednak sprawdzą się też zwykłe wykrawacze do ciastek czy pierników.

Przepis na speculaas

Miękkie masło (250 g) ucieramy z cukrem trzcinowym (2 szklanki), aż uzyskamy lekką i puszystą masę. Dodajemy dwa jajka i dokładnie mieszamy.

Łączymy mąkę pszenną (3,5 szklanki), mieszankę przypraw korzennych (2,5 łyżki), sodę oczyszczoną (2,5 łyżeczki) i sól (łyżeczka), po czym dodajemy do masy maślanej. Mieszamy, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie dzielimy je na dwie części, każdą połówkę owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy pierwszą porcję ciasta i zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. Gdy będzie wystarczająco elastyczne, rozwałkowujemy je dość cienko, na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kształt wykrawaczem albo wykładamy ciastem foremki do speculaas.

Ciasteczka umieszczamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Pieczemy 10-12 minut, aż do lekkiego zrumienienia.

To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia