PrzepisKultowa kremówka papieska w naszym wydaniu. Z tym przepisem wychodzi za każdym razem

Kultowa kremówka papieska w naszym wydaniu. Z tym przepisem wychodzi za każdym razem

Kremówka papieska- Pyszności(1)
Kremówka papieska- Pyszności(1)
Ewa
09.11.2022 12:49, aktualizacja: 10.11.2022 09:40

Kultowy przepis na ulubione ciasto Polaków. Kremówka papieska z kremem budyniowym i listkującym ciastem francuskim skradnie Twoje serce.

Napoleonka po polsku

Kremówka wadowicka to polski odpowiednik znanej napoleonki. Chrupiące blaty listującego ciasta przełożone są kremem budyniowym i posypane cukrem pudrem. Deser swoją popularność zawdzięcza papieżowi Janowi Pawłowi II, który w 1999 roku wspomniał o swojej słabości do tego ciasta. Wkrótce po tym papieska kremówka stała się symbolem Wadowic. Ten słodki deser świetnie sprawdzi się na słodki podwieczorek lub rodzinne spotkanie. Nie tylko wyglądają, ale też smakują po prostu znakomicie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kremówka papieska

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szczypta soli

Masa budyniowa

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania masy. Do miski wlej mleko i dodaj mąkę oraz żółtka. Wymieszaj kuchenną rózgą.

Kremówka papieska- Pyszności
Kremówka papieska- Pyszności

Do rondelka przelej mleko, dodaj cukier wanilinowy oraz zwykły i podgrzej. Do gorącego mleka wlewaj stopniowo masę jajeczną, cały czas mieszając. Gotuj całość aż masa zacznie gęstnieć i odstaw do wystudzenia. Przejdź do przygotowania ciasta: na stolnicę przesiej mąkę. Do wgłębienia w kopczyku wlej ocet Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając porcjami wodę. Powstałe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Kremówka papieska- Pyszności
Kremówka papieska- Pyszności

Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt. Na środku ułóż kawałki masła i zawiń brzegi. Wstaw ponownie do lodówki, tym razem na 15 minut.

Kremówka papieska- Pyszności
Kremówka papieska- Pyszności

Po tym czasie złóż ciasto na kwadrat i rozwałkuj. Ponownie złóż na kwadrat i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz powtórz tą czynność. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Kremówka papieska- Pyszności
Kremówka papieska- Pyszności

Rozwałkowane ciasto podziel na dwie części i wytnij z niego blat wielkości foremki do pieczenia. Piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza.

Kremówka papieska- Pyszności
Kremówka papieska- Pyszności

Przestudzone blaty przełóż kremem budyniowym i udekoruj cukrem pudrem. Wadowicka kremówka jest już gotowa do zjedzenia.

Smacznego!

Kremówka papieska- Pyszności
Kremówka papieska- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także