Kupujemy je, bo są smaczne i tanie. Mało kto wie, że chłoną toksyny i metale ciężkie bardziej niż gąbka

Po ten zestaw porad powinieneś sięgać za każdym razem, gdy nachodzi cię ochota na kupienie ryby. Może się też okazać przydatny przed wakacjami, gdy wielu z nas postanowi raczyć się "miejscowymi" specjałami na wyjeździe. Miejscowymi — na przykład takimi z zanieczyszczonych wód Mekongu...

Świeże filety tilapii Świeże filety tilapii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander Nasonov

Dietetycy podkreślają, że od regularnego spożywania ryb zależy nasze zdrowie. To słuszna opinia i nigdy nie będziemy zniechęcać do komponowania takich dań. Warto jednak zwrócić uwagę na to, po jaki gatunek ryb sięgamy. Nie każdy jest dobry. Są przecież takie, które bardziej nam zaszkodzą, niż pomogą. Mimo to ciągle spożywamy je na potęgę...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Te ryby nie są zbyt zdrowe

Chociaż wiemy, że to nic przyjemnego, to mimo wszystko kupując ryby, nie warto kierować się ich ceną. To właśnie ona często powoduje to, że zamiast po zdrowe gatunku, sięgamy po takie potworki jak na przykład pangi. Te pochodzące z wietnamskich hodowli ryby to prawdziwy horror. Zatłoczone akwakultury brudnego Mekongu to nie jest dobre miejsce do pozyskiwania zdrowego mięsa. W pangach praktycznie nic nie ma — ani witaminy D, ani selenu, ani nawet kwasów omega-3. Nie brakuje w nich za to hormonów i antybiotyków takich, jak neomecyna.

Niestety panga nie jest jedyną rybą, która jest hodowana w bardzo złych warunkach. Do tej samej grupy należy zaliczyć jeszcze tilapię (apetycznie wyglądającą rybę z rodziny pielęgnicowatych), która często przyjeżdża do nas z państw takich, jak Chiny, Honduras czy Filipiny. W przypadku tilapii trzeba zwrócić uwagę na kraj pochodzenia, bo istnieją też jej europejskie hodowle, charakteryzujące się dobrymi warunkami i jakością.

Nie wszystkie ryby są zdrowe. Hodowlana tilapia to słaby wybór
Nie wszystkie ryby są zdrowe. Hodowlana tilapia to słaby wybór © Canva | Ivan Negru's Images

To niesławne trio zamyka bardzo znana i popularna ryba. Łosoś. Zdziwiony? Niestety, podobnie jak w przypadku tilapii, olbrzymie znacznie ma w tej kwestii jego pochodzenie. Dziki łosoś — rzadki, drogi, o nieco mniej "efektownym" kolorze — to właściwie samo zdrowie. Natomiast ten, który urodził się i umarł w hodowli, to zupełnie inna para kaloszy. Wielu specjalistów uznaje to mięso za najbardziej zanieczyszczony produkt na świecie. Istnieją nawet kraje, które zakazały nie tylko produkcji, ale również importu takiego łososia. To już o czymś świadczy, prawda?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi