NewsyKupujesz olej w butlach, zamiast zrobić w domu zdrowy tłuszcz. Sposób jest banalny

Kupujesz olej w butlach, zamiast zrobić w domu zdrowy tłuszcz. Sposób jest banalny

masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva
13.04.2023 14:46

Najdoskonalszy tłuszcz świata możesz przygotować samemu, w domowym zaciszu. Masło klarowane ma równie niesamowite właściwości i smak, co historię. Opowiemy o nich w tym artykule.

Ten produkt znasz na pewno, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, jakie zdanie mają o nim Hindusi. "Płynne złoto", "boski dar"... czy chodzi o miód? Nie! Mieszkańcy Indii nazywają tak masło klarowane, znane również jako masło ghee lub ghi. Twierdzą też, że jest ono wspomnianym już najdoskonalszym tłuszczem świata. Ile w tym racji, a ile wierzeń?

Masło klarowane — historia i właściwości

Żeby mówić o maśle ghee w kontekście historycznym, należy cofnąć się aż o cztery tysiące lat. To właśnie wtedy Hindusi opracowali sposób wyrabiania masła klarowanego, czego efektem był cudownie wyglądający tłuszcz o bursztynowo-złotym kolorze. W kuchni indyjskiej stanowi on absolutną podstawę, i chociaż jego "boski" akcent nieco już osłabł ze względu na przejście masła ghee do tzw. mainstreamu, to nad Gangesem dalej traktuje się ten produkt z należytym szacunkiem.

masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Masło klarowane ghee jest pochodzenia zwierzęcego, a uzyskuje się je przez długie podgrzewanie tłuszczu na bardzo małym ogniu, a następnie pozbycie się z niego wszystkich osadów i szumowin, które de facto stanowią wytopione białko i woda. Krystalicznie czysta postać, jaką osiąga wtedy masło klarowane, to nie tylko kwestia estetyki, ale i zdrowia.

Masło klarowane zawiera witaminy A, D, E i K oraz kwas masłowy, który działa antynowotworowo i przeciwwirusowo. Równoważny poziom kwasów żołądkowych i pozytywnie wpływa na ludzką gospodarkę hormonalną. Hindusi wierzą również w to, że ghee zapobiega problemom z potencją.

Zrób ghee w domu

Żeby przygotować "najdoskonalszy tłuszcz świata", będziesz potrzebował dwóch kostek dobrej jakości masła ekstra, o zawartości tłuszczu minimum 82 proc. Podczas zakupów dokładnie zbadaj jego etykietę — to ważne, żeby nie zawierało soli. 

Kostki masła wrzuć do garnka z grubym dnem i ustaw niewielką moc palnika. Kiedy tłuszcz się rozpuści, zmniejsz ogień jeszcze bardziej i odczekaj, aż pojawi się na nim biały osad. Ostrożnie zbierz go łyżką cedzakową. Ten proces powtarzaj do momentu, gdy szumowiny przestaną się w ogóle pojawiać.

masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Kiedy tak się stanie, odstaw masło klarowane na kilkanaście minut, a następnie przelej je przez gazę do słoika. Naczynie zakręć dopiero w momencie, w którym tłuszcz będzie już całkowicie wystudzony. Tak przygotowane ghee nie powinno być przechowywane w lodówce, lecz w suchej szafce, w której panuje temperatura pokojowa.

Zobacz też ten przepis na pyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także