Nie wyrzucaj ugotowanego mięsa z kurczaka po rosole. Jest na niego przepyszny patent

Kurczak z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Kiedy myślimy: rosół, zwykle w głowie pojawia nam się wizja miski aromatycznego, klarownego bulionu z warzywami i makaronem. A przecież jest jeszcze jeden produkt, bez którego rosół by nie istniał. Ugotowany kurczak z rosołu czasem pozostaje niezjedzony. Co wtedy z nim zrobić? Podajemy świetny pomysł.

Jesteśmy pewni, że żadna z czytających ten artykuł osób nie lubi marnotrawstwa jedzenia. Oczywiście nie chodzi też o to, żeby produkty, które często idą do wyrzucenia, zjadać byle jak. Bo trzeba i już. Istnieją przecież ciekawe sposoby na ich wykorzystanie. Ugotowany kurczak z rosołu, na przykład, może stać się częścią kolejnego, ciekawego dania.

I nie chodzi wcale o potrawkę z groszku i marchewki, chociaż to też dobre rozwiązanie, zwłaszcza kiedy ma się w domu maluchy. Tym razem podajemy przepis na… naleśniki z kurczakiem z rosołu. Jesteś ciekawa, jak prezentuje się taka receptura? Wszystkie szczegóły przedstawiamy poniżej.

Kurczak z rosołu – Pyszności; foto: Canva

Naleśniki z mięsem z rosołu

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 600 g ugotowanego kurczaka z rosołu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki rosołu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ugotowana marchewka
  • 100 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Najpierw zajmij się zrobieniem naleśników. Rozbij jajka i dodaj do nich sól. Zmiksuj, a następnie dodawaj stopniowo mąkę. Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, dodaj też mleko, olej i wodę – najlepiej gazowaną. Jeszcze raz zmiksuj.

Ciasto odstaw na pół godziny, po czym usmaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i je również podsmaż.

kurczak z rosołu

Kurczak z rosołu – Pyszności; foto: Canva

Mięso po rosole oddziel od kości i wszelkich chrząstek. Wrzuć do miski, dodaj marchewkę, cebulę, pieczarki i 3 łyżki rosołu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość zblenduj.

Tak wyrobioną masę zawiń w usmażone naleśniki. Następnie zamocz je w jajku i jeszcze raz podsmaż.

Sprawdź też ten przepis na idealnie pyszny domowy smalec z cebulą i jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×