Kuzynka poczęstowała mnie rosołem staromiejskim. Lepszego w życiu nie jadłem

Niedzielny obiad u kuzynki okazał się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Zaserwowała rosół staromiejski, który diametralnie różnił się od tradycyjnego rosołu znanego mi z domu. Od razu poprosiłem ją o przepis. W czym tkwi jego tajemnica?

Tak przygotujesz najsmaczniejszy rosółTak przygotujesz najsmaczniejszy rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Janczewski
Marcin Michałowski

Kiedy moja kuzynka poczęstowała mnie swoim wyjątkowym rosołem staromiejskim, wiedziałem, że to danie na zawsze pozostanie w mojej pamięci. To niezwykłe połączenie smaku, aromatu i tradycji zaskoczyło mnie, sprawiając, że każdy kolejny łyk był prawdziwą ucztą. Poznaj sekret tego niezwykłego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Pieczone warzywa - sekret głębokiego smaku rosołu staromiejskiego

Rosół staromiejski różni się od tradycyjnego rosołu dwoma kluczowymi elementami. Po pierwsze, warzywa do wywaru są wstępnie pieczone. To pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu, nadając rosołowi głębi oraz bogatej barwy.

Po drugie, do każdej porcji rosołu staromiejskiego dodawana jest porcja ugotowanej piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki. To nawiązanie do rosołu w wersji niemieckiej, gdzie dodawanie mięsa do każdej porcji jest powszechną praktyką.

Prosty przepis na rosół staromiejski

Przygotowanie rosołu staromiejskiego jest proste, choć wymaga nieco więcej czasu niż przyrządzenie tradycyjnego rosołu. Warzywa należy najpierw podpiec w piekarniku, a następnie ugotować je wraz z mięsem, tworząc aromatyczny wywar.

Składniki:

  • cały kurczak lub korpus z kurczaka z oddzieloną piersią,
  • opcjonalnie: odrobina mięsa wołowego,
  • 3-4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół małego selera,
  • sól,
  • pieprz
  • świeży lub suszony lubczyk,
  • natka pietruszki,
  • makaron nitki.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je tłuszczem i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
  2. Oddziel pierś od kurczaka. Do garnka włóż pozostałe mięso (opcjonalnie z dodatkiem wołowiny) i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i szumuj wywar.
  3. Po godzinie dodaj podpieczone warzywa i gotuj przez kolejne 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i lubczykiem.
  4. Do garnka włóż pierś z kurczaka i gotuj jeszcze kilka minut.
  5. Ugotowaną pierś wyjmij z garnka i pokrój w cienkie plasterki. Do talerzy nałóż makaron, ugotowane warzywa i zalej gorącym rosołem. Dodaj plasterki piersi i udekoruj natką pietruszki.

Rosół staromiejski - idealny na każdą okazję

Rosół staromiejski to idealna propozycja na niedzielny obiad, ale również na święta, uroczystości rodzinne czy po prostu jako rozgrzewająca zupa na co dzień. Głęboki smak, aromatyczne warzywa i delikatne mięso z pewnością zachwycą każdego, kto go skosztuje.

Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby zwykły rosół stał się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką