Kwosek z prażuchami. Tradycyjny przysmak, który warto przypomnieć

Wielu z nas mogło nawet o tej potrawie nie słyszeć. Jednak nawet już jej nazwa jest intrygująca. Kwosek z prażuchami? To pyszna zupa na bazie soku z kiszonej kapusty z delikatnymi kluskami z ziemniaków. Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie?

Warto spróbować zupy inspirowanej ludowy przepisem Warto spróbować zupy inspirowanej ludowy przepisem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kwosek z prażuchami to tradycyjne danie kuchni regionalnej, które wciąż cieszy się popularnością wśród mieszkańców Ziemi Kobielskiej. Przepis na tą zupę jest prosty, a smak ma doskonały. Wykorzystuje się do niej sok z kiszonej kapusty, a dodatkiem są słodkawe kluski na bazie ziemniaków i mąki. Takie zestawienie smaków jest bardzo oryginalne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrowisko to słodki przysmak z Podlasia. Warto przygotowywać go nie tylko na święta

Kwosek ma długą historię

Od 2020 roku, kwosek z prażuchami znalazł się na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, co potwierdza jego znaczenie kulinarno-kulturowe. Przepis pochodzi z Ziemi Kobielskiej w pobliżu Radomska. To miejsce związane jest z życiem Władysława Stanisława Reymonta, laureata Literackiej Nagrody Nobla. Akcja jego słynnej powieści "Chłopi", odzwierciedla styl życia i kulturę miejscowości tych terenów, gdzie mieszano ziemniaki z prażoną mąką, tworząc bazę dla wielu domowych dań.

Bazuje na lokalnych składnikach

Kwosek to także świadectwo kulinarnych tradycji opartych na lokalnych składnikach, takich jak ziemniaki, kapusta i mąka, które na wiejskich stołach odgrywały kluczową rolę.

Kluski, zwane prażuchami, tworzone są z połączenia ugotowanych ziemniaków i mąki, często wcześniej uprażonej lub zaparzanej, co wprowadza różnorodność smakową regionalnych wariantów potrawy. Regionalne nazwy tego dodatku, takie jak porka, fuszer, czy kluchy połom bite, mogą wskazywać na bogactwo i różnorodność polskiej kuchni.

Potrzebny jest sok z kapusty

Zupa, która jest kluczowym elementem dania, nawiązuje do dawnych tradycji, gdzie często wykorzystywano nie tylko kiszoną kapustę, ale także sok, który powstaje podczas tego procesu.

By przyrządzić taką zupę, wystarczy zalać wodą pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera, dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz liści laurowych, a następnie gotować aż warzywa zmiękną. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak i pożywniejszą potrawę, można ugotować wywar z wkładką mięsną, najlepiej żeberkami wieprzowymi.

Wspominany sok z kapusty miesza się z kwaśną śmietaną i niewielką ilość dolewa do zupy, cały czas ją mieszając. Po zahartowaniu dodajemy większą porcję soku (jego ilość zależy od naszych preferencji smakowych). Kilka minut gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kwosek z prażuchami serwuje się na gorąco. Zupa z kwaskowatą nutą i ziemniaczane kluski to bardzo sycące danie.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat