Kwosek z prażuchami. Tradycyjny przysmak, który warto przypomnieć

Wielu z nas mogło nawet o tej potrawie nie słyszeć. Jednak nawet już jej nazwa jest intrygująca. Kwosek z prażuchami? To pyszna zupa na bazie soku z kiszonej kapusty z delikatnymi kluskami z ziemniaków. Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie?

Warto spróbować zupy inspirowanej ludowy przepisem
Warto spróbować zupy inspirowanej ludowy przepisem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kwosek z prażuchami to tradycyjne danie kuchni regionalnej, które wciąż cieszy się popularnością wśród mieszkańców Ziemi Kobielskiej. Przepis na tą zupę jest prosty, a smak ma doskonały. Wykorzystuje się do niej sok z kiszonej kapusty, a dodatkiem są słodkawe kluski na bazie ziemniaków i mąki. Takie zestawienie smaków jest bardzo oryginalne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrowisko to słodki przysmak z Podlasia. Warto przygotowywać go nie tylko na święta

Kwosek ma długą historię

Od 2020 roku, kwosek z prażuchami znalazł się na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, co potwierdza jego znaczenie kulinarno-kulturowe. Przepis pochodzi z Ziemi Kobielskiej w pobliżu Radomska. To miejsce związane jest z życiem Władysława Stanisława Reymonta, laureata Literackiej Nagrody Nobla. Akcja jego słynnej powieści "Chłopi", odzwierciedla styl życia i kulturę miejscowości tych terenów, gdzie mieszano ziemniaki z prażoną mąką, tworząc bazę dla wielu domowych dań.

Bazuje na lokalnych składnikach

Kwosek to także świadectwo kulinarnych tradycji opartych na lokalnych składnikach, takich jak ziemniaki, kapusta i mąka, które na wiejskich stołach odgrywały kluczową rolę.

Kluski, zwane prażuchami, tworzone są z połączenia ugotowanych ziemniaków i mąki, często wcześniej uprażonej lub zaparzanej, co wprowadza różnorodność smakową regionalnych wariantów potrawy. Regionalne nazwy tego dodatku, takie jak porka, fuszer, czy kluchy połom bite, mogą wskazywać na bogactwo i różnorodność polskiej kuchni.

Potrzebny jest sok z kapusty

Zupa, która jest kluczowym elementem dania, nawiązuje do dawnych tradycji, gdzie często wykorzystywano nie tylko kiszoną kapustę, ale także sok, który powstaje podczas tego procesu.

By przyrządzić taką zupę, wystarczy zalać wodą pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera, dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz liści laurowych, a następnie gotować aż warzywa zmiękną. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak i pożywniejszą potrawę, można ugotować wywar z wkładką mięsną, najlepiej żeberkami wieprzowymi.

Wspominany sok z kapusty miesza się z kwaśną śmietaną i niewielką ilość dolewa do zupy, cały czas ją mieszając. Po zahartowaniu dodajemy większą porcję soku (jego ilość zależy od naszych preferencji smakowych). Kilka minut gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kwosek z prażuchami serwuje się na gorąco. Zupa z kwaskowatą nutą i ziemniaczane kluski to bardzo sycące danie.

Wybrane dla Ciebie