Łączkę kilka prostych składników i smażę. W mig mam cały talerzyk pysznych placków

Śliwki to jedne z ostatnich sezonowych owoców. Dlatego warto wykorzystać je w pełni. Robiłeś już na pewno ciasto, knedle, konfitury... to teraz czas na placki, które z przyjemnością zjesz na śniadanie.

Placki ze śliwkami warto wypróbować na śniadanie. Placki ze śliwkami warto wypróbować na śniadanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

We wrześniu coraz częściej masz ochotę na śniadanie na ciepło? Nic dziwnego, bo poranki są już chłodniejsze. Placki świetnie się wtedy sprawdzają. Najczęściej na pewno przygotowujesz je z jabłkami, to klasyka gatunku. A może spróbujesz zrobić je ze śliwkami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Jakie śliwki wybrać do placków?

Do placków najlepiej nadają się śliwki węgierki. To owoce popularnej odmiany śliwy domowej, a mianowicie węgierki zwykłej. Mają jajowaty kształt o brązowo-granatowej lub granatowej skórce. Ich miąższ jest zwarty, nie rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury, tylko przyjemnie mięknie. Dlatego właśnie ta odmiana śliwek jest często wykorzystywana w kuchni. Najczęściej przyrządza się z niej dżemy lub konfitury, a surowe dodaje do ciast czy właśnie placków.

Węgierki mają niewiele kalorii, za to sporo błonnika i witamin. Te śliwki zawierają antocyjany, które obniżają ciśnienia krwi, co potwierdziły badania. Dlatego w sezonie warto zjeść ich choć kilka dziennie i oczywiście wykorzystywać do potraw. Ich wielkim walorem jest też smak. Nie są bardzo słodkie, ale za to ich korzenny, winny aromat nie daje o sobie zapomnieć. Idealnie łączy się z cynamonem i miodem.

Placki ze śliwkami na śniadanie

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • cukier do smaku, opcjonalnie,
  • szczypta cynamonu,
  • olej roślinny lub masło do smażenia,
  • 10-12 śliwek węgierek,
  • miód i listki mięty do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej jogurt naturalny, wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko i dokładnie wymieszaj.
  2. Do masy dodaj cukier, szczyptę cynamonu i ponownie wymieszaj.
  3. Śliwki umyj i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając z nich pestkę. Najlepiej pokroić na cztery części, a mniejsze owoce na pół, żeby można było wyczuć kawałki. Dorzuć je do masy i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej lub masło, wykładaj porcje ciasta formując placki. Smaż je z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  5. Po zdjęciu z patelni odłóż placki na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Placki podawaj z miodem i listkami mięty.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę