PrzepisŚniadanieŁączkę kilka prostych składników i smażę. W mig mam cały talerzyk pysznych placków

Łączkę kilka prostych składników i smażę. W mig mam cały talerzyk pysznych placków

Placki ze śliwkami warto wypróbować na śniadanie.
Placki ze śliwkami warto wypróbować na śniadanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.09.2024 06:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śliwki to jedne z ostatnich sezonowych owoców. Dlatego warto wykorzystać je w pełni. Robiłeś już na pewno ciasto, knedle, konfitury... to teraz czas na placki, które z przyjemnością zjesz na śniadanie.

We wrześniu coraz częściej masz ochotę na śniadanie na ciepło? Nic dziwnego, bo poranki są już chłodniejsze. Placki świetnie się wtedy sprawdzają. Najczęściej na pewno przygotowujesz je z jabłkami, to klasyka gatunku. A może spróbujesz zrobić je ze śliwkami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie śliwki wybrać do placków?

Do placków najlepiej nadają się śliwki węgierki. To owoce popularnej odmiany śliwy domowej, a mianowicie węgierki zwykłej. Mają jajowaty kształt o brązowo-granatowej lub granatowej skórce. Ich miąższ jest zwarty, nie rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury, tylko przyjemnie mięknie. Dlatego właśnie ta odmiana śliwek jest często wykorzystywana w kuchni. Najczęściej przyrządza się z niej dżemy lub konfitury, a surowe dodaje do ciast czy właśnie placków.

Węgierki mają niewiele kalorii, za to sporo błonnika i witamin. Te śliwki zawierają antocyjany, które obniżają ciśnienia krwi, co potwierdziły badania. Dlatego w sezonie warto zjeść ich choć kilka dziennie i oczywiście wykorzystywać do potraw. Ich wielkim walorem jest też smak. Nie są bardzo słodkie, ale za to ich korzenny, winny aromat nie daje o sobie zapomnieć. Idealnie łączy się z cynamonem i miodem.

Placki ze śliwkami na śniadanie

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • cukier do smaku, opcjonalnie,
  • szczypta cynamonu,
  • olej roślinny lub masło do smażenia,
  • 10-12 śliwek węgierek,
  • miód i listki mięty do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej jogurt naturalny, wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko i dokładnie wymieszaj.
  2. Do masy dodaj cukier, szczyptę cynamonu i ponownie wymieszaj.
  3. Śliwki umyj i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając z nich pestkę. Najlepiej pokroić na cztery części, a mniejsze owoce na pół, żeby można było wyczuć kawałki. Dorzuć je do masy i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej lub masło, wykładaj porcje ciasta formując placki. Smaż je z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
  5. Po zdjęciu z patelni odłóż placki na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Placki podawaj z miodem i listkami mięty.
plackiśniadanieśliwki