PrzepisJajecznica jak chmurka bez smażenia robi się wręcz sama. Nie trzeba nawet patelni

Jajecznica jak chmurka bez smażenia robi się wręcz sama. Nie trzeba nawet patelni

Jajecznica bez smażenia - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=i3C-E4gjkVE
Jajecznica bez smażenia - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=i3C-E4gjkVE
02.11.2022 18:05, aktualizacja: 20.03.2024 13:27

Choć patelnia stanowi, wydawałoby się, podstawowe narzędzie do zrobienia jajecznicy, to naczynie kuchenne nie będzie tu potrzebne. Smaczną, puszystą i pożywną jajecznicę przygotujesz również bez patelni. Jajecznica bez smażenia to śniadanie, które Was zaskoczy. Przekonajcie się sami!

Jajecznica bez smażenia - świetna alternatywa dla popularnego śniadania

Nie ulega żadnej wątpliwości, że jajecznica stanowi jeden z ulubionych posiłków, które przyrządzamy na nasze śniadanie. Okazuje się, że prawie 99% osób smaży jajecznicę. A ten 1% lub nieco więcej osób, z powodzeniem przyrządza to śniadanie w nieco inny sposób. Jajecznica bez smażenia to pomysł na szybkie i naprawdę smaczne śniadanie. Jest lekka jak chmurka, miękka i smakuje wyjątkowo. Aby uzyskać taki efekt, należy przyrządzić ją w wodzie. Jak to zrobić i dlaczego warto wybrać właśnie taką opcję?

Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajecznica bez smażenia będzie bez wątpienia idealną opcją dla osób, które są na diecie łatwostrawnej. Jak dobrze wiemy, smażone potrawy trawią się dużo dłużej, a taki przysmak, oprócz tego, że smaczny, będzie również zdrowy. Co ważne, danie nie będzie suche. Nasza jajecznica wyjdzie puszysta, wilgotna i niesamowicie miękka.

Jak przygotować jajecznicę bez smażenia?

Przepis jest naprawdę banalny. Zamiast tradycyjnego smażenia, wykorzystamy tu gotującą się wodę. Po paru chwilach otrzymamy smaczne i pożywne danie!

Składniki:

     
  • 2-3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do pokropienia.

Sposób przygotowania:

Oczywiście jajecznica bez smażenia to danie, w którym przygotujesz samą podstawę. Resztę rozmaitych dodatków możesz dodać później, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak. Rozpoczynamy od zagotowania w garnku wody. Nasz wrzątek mieszamy dokładnie łyżką i do tak powstałego wiru wbijamy roztrzepane jajka. Przykrywamy go pokrywką i odczekujemy około 20-30 sekund. Nasza jajecznica jest już gotowa! Najlepiej jest ją wyjąć, wykorzystując łyżkę cedzakową. Przypraw do smaku, polej odrobiną oliwy, wrzuć ulubione dodatki i ciesz się pysznym śniadaniem!

Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Ten zdrowy posiłek, nie tylko urozmaici Twoją dietę, ale wprowadzi pewnego rodzaju innowację w przygotowaniu tak prostych i popularnych dań. Przekonajcie się sami!

W Twoje śniadania wkradła się rutyna? Zobacz na naszym kanale YouTube 9 smakowitych przepisów śniadaniowych:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także