Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła

O robakach w składzie gotowych produktów było już głośno, ale owady w odległych kuchniach świata nikogo nie dziwią. Wręcz mają w nich swoje stałe miejsce. Kiedy na spotkaniu wśród deski serów zobaczyłam suszone kawałki, spróbowałam ich od razu, żeby wyrobić sobie opinię o smaku.

Parmezanowe suszone świerszcze mogą być ciekawą przekąskąParmezanowe suszone świerszcze mogą być ciekawą przekąską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pyszności
Magdalena Pomorska

Jadalne świerszcze zyskują na popularności jako alternatywne źródło białka. W 2023 roku Unia Europejska zatwierdziła przepisy umożliwiające wprowadzenie na rynek produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Produkty te, bogate w białko i błonnik, są promowane jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych źródeł białka. Brzmi bardzo kusząco, ale jak smakują w rzeczywistości? I czy parmezan złagodzi ich odbiór? Sprawdziłam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Dlaczego warto jeść świerszcze albo chociaż spróbować?

Wprowadzenie świerszczy do diety spotyka się z mieszanymi reakcjami. Choć w Azji owady są popularnym składnikiem potraw, w Europie wciąż budzą kontrowersje. W Polsce świerszcze pojawiają się w różnych formach, od mąki po suszone przekąski, dostępne w wybranych sklepach. Hodowla owadów jest bardziej ekologiczna niż tradycyjna produkcja mięsa. Owady emitują mniej gazów cieplarnianych i zużywają mniej wody. Dzięki temu mogą stać się kluczowym elementem zrównoważonej diety przyszłości, odpowiadając na wyzwania związane z rosnącą populacją i zmianami klimatycznymi.

Zjadłam parmezanowe świerszcze

Na jednym ze spotkań prasowych wśród zimnych przystawek, deski serów i orzechów, znalazły się suszone świerszcze. Niepozorne, na pierwszy rzut oka niezachęcające do spróbowania. Namówiona jednak zaryzykowałam i między kęsem camembertu i kolejną porcją pistacji sięgnęłam po garstkę owadów. Nie sądziłam, że to napiszę, ale: świerszcze parmezanowe naprawdę mnie zaskoczyły i to pozytywnie. Zjadłam z ciekawości, z lekką obawą, ale też z otwartą głową… i okazało się, że wcale nie trzeba być hardkorowym foodies, żeby się do nich przekonać.

Chrupiące, z delikatnie orzechową nutą, a do tego ten znajomy, wytrawny smak parmezanu - bardziej przypominały prażone orzeszki niż "owady na talerzu". No właśnie: największą przeszkodą nie jest smak, tylko bariera psychologiczna. Bo przecież w kulturze europejskiej owady wciąż są czymś egzotycznym albo wręcz obrzydliwym. Ale wystarczy spróbować, żeby przekonać się, że to bardziej kwestia przyzwyczajeń i otwartości niż realnych obaw. Zresztą, czy ktoś 50 lat temu myślał, że będziemy jeść sushi, kimchi albo mleko z owsa?

Deska serów ze świerszczami parmezanowymi
Deska serów ze świerszczami parmezanowymi © Pyszności

Jak wykorzystać świerszcze w kuchni?

Wersja, którą próbowałam - świerszcze parmezanowe - była doprawiona naprawdę dobrze. To nie był "dziwny eksperyment" - bardziej jak chrupiąca, wytrawna przekąska. Struktura? Coś między chipsami a prażonymi nasionami. Smak? Wyraźnie umami, z przyjemną, lekko serową nutą. Żadnej "ziemistości" czy dziwnej tekstury, której się obawiałam.

Zjadłam kilka… a potem sięgnęłam po więcej. Myślę, że zamówię je też do swojej kuchni. Będą ciekawym dodatkiem do sałatek - jako dodatkowa posypka na koniec, wzbogacą pasty kanapkowe, farsze do pierogów i naleśników. Jeśli sama nowość smakowa nie wystarcza, to zachęcające powinny być też fakty. Świerszcze zawierają dużo pełnowartościowego białka (nawet 60-70 proc. suchej masy), sporo witamin z grupy B, żelaza, cynku i błonnika, a do tego są niskokaloryczne i lekkostrawne.

Magdalena Pomorska-Gąsowska, szefowa redakcji Pyszności.pl

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi